fbpx

ett år utan nya kläder?

När man är med i facebook kan man också vara med i (eller välja att låta bli att vara med i) femtielva olika grupper. En grupp som jag gått med i nyligen heter Vuosi ilman uusia vaatteita, alltså ”ett år utan nya kläder”. Den som gått med i den gruppen satsar alltså på att minska mängden textilavfall genom att inte köpa några nya kläder under ett helt år fr.o.m. 1.9.2014. Behöver man kläder, ska man köpa dem på loppis eller låna av nån vän. Det som är lite oklart för mig är vad som avses med ”Ja koska sukkia ja alushousuja nyt ei välttämättä halua ostaa käytettyinä ja hätä ei lue lakia, sallittakoon jokaiselle kolme poikkeusta säännöstä (kovimmat pärjää tietty ilman apua). Niin ja kengät lasketaan myös vaatteiksi!” Alltså, jag tänkte det som så att strumpor och underkläder och något tredje okänt inte räknas in i det som man ska köpa begagnat, men nog skor… och tyckte att det verkade lite förvirrande, men andra tycks ha tolkat det som att man får göra tre undantag under detta år då man handlar något nytt. Inte vet jag, och inte har det ju så stor betydelse heller, grejen är att man ska tänka sig för innan man handlar och använda det man redan har i första hand.

Det finns förstås många synpunkter på detta, om ingen köper blir det inte åtgång på det som produceras, och det är illa, för då mister folk sina jobb osv. Hursomhelst, jag har aldrig varit och kommer aldrig att bli nån stor klädkonsument, så för mig är det här ingen stor sak. Jag har redan tidigare bestämt mig för att skåpen inte ska få bli fullare än de redan är – dvs., köper jag något ”nytt” (vare sig det är begagnat eller ej) ska något annat bort.

Det är intressant att se vad folk kommenterar i gruppen. För en klädointresserad och shoppinghatande person som mig är det svårt att fatta att folk på riktigt kan ha köpt kläder för att sen aldrig använda dem utan bara ha dem hängande i garderoben. Jamenar, på sant, varför skulle man göra så???

Däremot brukar jag kunna råka ut för att jag gjort impulsköp och köpt sånt som jag egentligen inte gillar, och senare inte är så intresserad av att använda. Den typen av kläder brukar rätt snabbt åka vidare till loppis eller till någon insamling för katastrofhjälp. Jag har en känsla av att jag KAN ha gjort ett sånt köp i våras, då jag köpte en tunika, en top och en… ja, vad ska man kalla det? En cardigan? Tunn kofta? fast den inte är stickad utan mera som tunn bomull (ja, den är väl maskinstickad, men…) Nå, hursomhelst. En blommig tröja med blixtlås. Jag ville absolut ha något nytt, helst något rosa. Och den där blommiga är bl.a. rosa. Det jag har lite svårt för är just det där blommiga. Halledudanedå. Det passar liksom inte min tanttuffa image. Men den är väldigt mjuk och skön. Vi får se hur länge jag står ut med den.

Ett möjligt i-landsbekymmer gällande det här med nya kläder som big NO NO är att jag om en knapp vecka ska vara med på en av mina bästa studie- och arbetskamraters doktorsdisputation och -middag. Till råga på allt ska jag vara toastmaster för första gången i mitt liv under sagda middag. Då ”borde” man väl ha något nytt på sig? Vilken lättnad då jag kom på att jag eventuellt kan låna den klänning som dottern hade på min doktorsmiddag för drygt fyra år sen… den är ju ny för mig och ett sånt lån skulle inte föranleda några utgifter. Hoppas hon har den kvar och att jag får låna den (vi brukar låna/ärva kläder av varann) och att den passar!

Mina barn då det begav sig 28.05.2010
Mina barn då det begav sig 28.05.2010

0 reaktioner på ”ett år utan nya kläder?”

  1. Oboy ja hoppade till 😛 Läste, ett år utan kläder. Alltså tanken: Nakupelle. Tror det är dags att lägga örat mot dynan. Kramg’natt
    pst. Bra ide’ annars att inte köpa nytt på ett år 😉

  2. Ja, säkert skulle kläderna jag har räcka till ett år utan nya inköp, men tycker nog jag vill förnya garderoben lite i alla fall för jobbets skull. När jag är hemma går jag bara omkring i gamla paltor, som funkar utmärkt.

    1. Det var just en sån där förnya-lite-för-jobbet-tanke som gjorde att jag köpte bl.a. den där blommiga tröjan i våras, Kicki. Jag går också i gamla utmärkt fungerande paltor hemma, och i ännu äldre paltor vid villan, så jag behöver inte så mycket 🙂 Den där interna återvinningscirkeln som dottern och jag har är i alla fall bra – det som den ena har tröttnat på känns nytt för den andra. Fast vi har inte alltid samma smak, så vissa av varandras plagg vill vi helt enkelt inte ha. Annars kan vi i princip använda samma överdelar och klänningar, men däremot inte varandras byxor och kjolar. Jag använder mest jeans eller leggings och enkla tröjor, möjligen någon scarf. Och så kan det vara bra att ha en och annan kavaj eller jacka om man vill se lite mera officiell ut. Men såna kavajer och jackor använder jag i många år, de behöver inte förnyas så ofta.

  3. Tror inte jag skulle klara ett sånt år,jag tycker om att köpa nåt nytt i klädväg,om än jag handlar mindre nu än förr. Hemma luffar jag nog på i ett och samma,men i jobbet vill jag ha lite att välja mellan.

    1. Jag antar att det där med hur mycket man vill ha att välja mellan varierar, Måsa-Mållon. Om man har enkla kläder i basfärger går de att kombinera på olika sätt så känns de annorlunda, tänker jag som är relativt klädointresserad. Jag har inte ett bestämt antal som jag ”får” ha, men bestämda hyllor som de ska rymmas på. Så får jag leka ”vilken ska bort” om jag får för mig att jag vill ha något nytt, även om det ”nya” skulle vara köpt på loppis.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *