fbpx

TJÄNSTER

SATSA PÅ DIN HÄLSA

Vill du bli starkare, friskare, rörligare? Sova bättre? Slippa ha ont? Wonnes Wellness kan hjälpa dig på många olika sätt.

WONNES WELLNESS

Yoga

Beställda grupper enligt separat avtal. Det slutliga priset beror bl.a. på vem som står för lokalhyran (Wonnes wellness eller beställaren), hur många deltagare och hur många gånger. Jag kan hålla allt från enstaka tillfällen om t.ex. 2 x 45 min till kurser som omfattar höst- och eller vårtermin, ca 10 tillfällen per termin. Inga kurser eller träningspass i juli.

MINA YOGA PASS

Yin & Yang Yoga

Hösten 2021 har jag ingen regelbunden Yin&Yang-timme inbokad, men det går bra att boka enstaka pass för smågrupper eller t.ex. Tyky-dagar. I den här yogastilen förenas dynamiska, aktiva rörelseserier med lugna och avslappnande djuptöjningar.  Yang-delen går i takt med andningen och förstärker blodomlopp och muskler. Yin-delens långa töjningar påverkar kroppens inre organ och stimulerar leder och bindväv. Varje timme avslutas med 15 minuter avslappning eller meditation.

Yoga har sina rötter i Indien, och de flesta vet säkert att ”yin och yang” mera leder tankarna till kinesisk filosofi. Yinyogan har utvecklats i västvärlden, och används som en form av motpol till yangyogan, för att bästa möjliga resultat ska uppnås. Yin och yang, livets motsatser – mörker och ljus, vila och arbete osv. – behöver vara i balans för att människan ska må bra. Under ett Yin & Yang-yogapass är tanken att rörelse och stillhet, dynamiskt och statiskt arbete osv. ska vara i harmoni med varandra. Den ena dagen kanske du behöver röra på dig mera för att känna utmaningen och glädjen i kroppens möjligheter, den andra dagen kanske du behöver stilla dig mera för att komma åt kroppens djupare vävnader och för att ”själen ska hinna ifatt kroppen”. För det mesta kan det vara riktigt bra att göra lite av varje.

 

Foto: Martina Uthardt
Foto: Caroline Eriksson

HATHAYOGA

Mina s.k. Päiväjooga-pass kan närmast kategoriseras som en form av Hathayoga. Progammet under Päiväjooga-passen varierar. Ibland tränar vi på en specifik asana (ställning), men mestadels handlar det om lugn flow-yoga, där rörelserna och ställningarna avlöser varandra i takt med andningen. Oftast är upplägget så att jag inleder med ca 5 minuter nedvarvning, där vi känner in dagsformen och hittar en lugn andningsrytm, var och en i sin egen takt. Därefter följer ett flow-avsnitt på ca 20 minuter, ett tänjningsavsnitt på ca 15 minuter och 5 minuter avslutande avslappning. Jag ger alltid deltagarna möjlighet att komma med önskemål och feedback, som jag kan beakta när jag planerar följande veckas yogapass. Eftersom gruppen brukar vara stor (ca 20 personer, i salen ryms max 30 deltagare), går jag inte runt och hjälper alla till rätta under timmen, men det går bra att säga till om man vill ha individuell hjälp, antingen under själva timmen eller efteråt.

 

YOGA SHRED®

Det senaste tillskottet i mitt yogautbud är Yoga Shred. Yoga Shred omfattar fyraminutersrundor av pulshöjande aktivitet, som integreras i längre yogasekvenser som innehåller både flöde och sköna stretchar.

En Yoga Shred-klass om 60 min innehåller 3-4 s.k. Shreds.

  • Shreds är högintensiv intervallträning som utförs i s.k. Tabata timing, dvs. 20 s aktivitet som höjer pulsen och 10 s vila x 8.  
  • Under de 20 sekunderna som är pulshöjande ökas tempot. Pulsen höjs rejält, och tempot är snabbare än i vanliga yogaflöden. Kvalitet går före kvantitet – om du börjar slarva eller bli trött, sakta ner!
  • Andas gärna genom munnen. Du behöver mer syre än under de långsammare yogaflödena.
  • Lyssna noga på instruktionerna. Alla instruktioner som tex. placering av händerna, att tår och knän ska peka i samma riktning etc. finns med för att du ska bygga styrka – och inte riskera att skada dig.

.

Foto: Caroline Eriksson

Vinyasayoga

Vinyasa Yoga är inspirerad av bl.a. Astanga-, Iyengar- och Hatha Yoga. Vinyasa-yogan ger dig en stärkande träning med mjuka och kraftfulla ställningar som utmanar kropp och sinne på ett mångsidigt sätt. Passen kan se olika ut från gång till gång. Vi bygger stegvis upp sol- och månhälsningar samt andra serier av flow-typ i takt med andningen. Eftersom serierna kan göras på alternativa sätt, lämpar sig passet för alla.  Vinyasa betyder andningssynkroniserad rörelse och vi rör oss i takt med våra andetag i medveten flow. Målet är att ha roligt och samtidigt uppnå en stark kropp, lugnt sinne och öppet hjärta!
Vinyasa kan också stå för en rörelsesekvens där man gör en armpress, höjer överkroppen, sänker överkroppen för att sedan skjuta upp sittbenen mot taket i Adho Mukha Svanasana, som ser ut som ett uppochnervänt V. Ofta sammanbinds olika sekvenser under ett Vinyasapass med den här rörelsesekvensen.

 

Yinyoga

Yinyoga är en enkel och långsam form av yoga som passar alla. Vi gör avslappnande, långa tänjningar. Du balanserar upp kropp och själ när musklerna, bindväven och sinnet töjs. Yinyoga är en skön form av mindfullness, som hjälper dig klara av påfrestande situationer i vardagen. Du tillåts vila i stillheten, utan prestationskrav. Våga släppa taget, vila och unna dig en stund av återhämtning!