fbpx

jag läste häromdan…

…hette ett radioprogram, om jag minns rätt. Vem vet, kanske det fortfarande existerar? *googlar* Nja, något radioprogram kommer inte upp bland de första träffarna.

Sociala medier är utmärkta på så många sätt. En utmärkt sak är att man kan få boktips. Häromdan blev jag nyfiken på att läsa något av Bodil Malmsten, efter att ha läst om hennes böcker på en fb-väns sida. Åsikterna gick tydligen isär vad gäller Bodil Malmstens sätt att skriva. Eftersom jag fortfarande mest håller mig till strömmande ljudböcker när det gäller att läsa för nöjes skull, kollade jag om någon av hennes böcker skulle finnas som ljudbok på eLib. En bok fanns: Mitt första liv. Ljudboken är uppläst av Bodil Malmsten själv. Hittills har jag lyssnat i ungefär 2½ timme. Och jag blev såld direkt. Jag tycker verkligen om hennes sätt att skriva. Inte för att jag håller med om alla hennes funderingar, utan för att de är så livfullt beskrivna – de stämmer så väl in in på mitt intresse för Människor: att man kan nicka eftertänksamt och inse att ”så där kan man också tänka”, och förstå hur det kan komma sig även om man själv tänker annorlunda.

Jag gillar hennes reflektioner kring berättelse, legend och minnen. Att man inte kan dela minnen, för de är ens egna. Att man för all del kan dela med sig av dem, men att man inte ska förvänta sig att andra som var med om samma sak har samma minne. För minnet är inte alltid det samma som Sanningen. Minnet, legenden, den berättelse man vill dela med sig av, har inte alltid så mycket med Sanning att göra. Ändå är det så värdefullt för en själv.

Och vilken överraskning hon bjöd på i sina tankevändningar kring huruvida det var på lördagar eller vardagar barnen fick chokladsoppa och kaviarsmörgås i skolan. Hennes syster hävdade nämligen att det var på lördagarna, medan BM höll före att det var vardagsmat. Och så drar BM slutsatsen att man i demokratins namn borde fråga alla som gick i den skolan då det begav sig om vilken dag man fick chokladsoppa, och sen skulle det vara majoritetens åsikt som skulle vara den rätta.

Helt oavsett om det var sant!?!

Min förförståelse sa nämligen mig att jag skulle ha tagit reda på om det fanns dokumentation, om köksan hade haft en skriftlig matsedel med datum och veckodagar. Om det då stod ”chokladsoppa med kaviarsmörgås” på tisdagar, skulle saken ha varit ur världen, och dokumenterad evidens det avgörande.

Ändå skulle det eventuellt inte heller ha varit en absolut sanning. Det kan ju hända att köksan tillät sig friheter, och ibland bytte ut matsedeln så att hon kokade ärtsoppa på måndag och chokladsoppa på lördag, trots att det stod något annat på menyn.

Med förtjusning ska jag lyssna vidare.

0 reaktioner på ”jag läste häromdan…”

  1. Tack för tipset om Malmsten! Har inte läst något av henne, men kollade att Fredrikabiblioteken har hennes böcker att ladda ner till läsplatta.

    Tipsar dig om Sally Salminens Katrina som jag hittade på loppis för en euro i sommar. Vilken roman! Borde läsa den på nytt direkt.

  2. Tack för tipset, Kicki! Jag vet att jag läste någon bok av Salminen då jag var ung, men jag minns inte om det var just den boken. Ska läsas!

  3. jag har med obotlig förtjusning läst hennes Finistère/loggböcker så till den grad att jag läst dem om och om igen utan att komma mig för att läsa mer än ett par av hennes ”riktiga” böcker. Men det stör mig inte så mycket för hon skriver i sina loggböcker ganska mycket just om det också; förläggares krav på att författare ska leverera något ”större”, en roman eller nånting annat textmässigt mer omfattande, med lämpliga mellanrum, och hennes svala förtjusning rörande detta. Därtill är jag sådär passligt beroende av hennes blogg; http://www.finistere.se/blogg/

    1. De där loggböckerna verkar intressanta, Haje. Jag såg på Wikipedia att hon har en blogg, kanske jag ska besöka den så småningom, tack för det tipset också!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *