fbpx

Lucka 1 – lillajulafton

Idag råkar det vara det som vi här i trakten kallar ”lillajulafton” och första december samtidigt, det händer inte så ofta. ”Lillajul” är alltså första helgen i advent, och utgör en tjuvstart på julfirandet så att lördagen motsvarar julafton och söndagen juldagen. Alla finländare firar inte lillajul, och för att göra det hela riktigt komplicerat finns det ett uttryck på finska ”pikkujoulu(t)”, som man skulle kunna tro betyder ”lillajul”, men det betyder (firma)julfest. Jag har också hört att man i (åtminstone i vissa delar av) Norge kallar dagen före julafton ”lillejulafton”. Kanske i Skåne också, eller hur var det?

Hursomhelst, många svenska österbottningar inleder sitt julpyntande till lillajul, äter lite extra gott och juligt på lillajulafton och har kanske en liten lillajulgran också och eventuellt någon lillajulklapp. När mina barn var mindre fick de också en lillajulklapp, typ en chokladtomte eller liknande. Så småningom började de bete sig lite bortskämt och anmärka på att chokladtomtarna var så förutsägbara och antyda att det skulle kunna komma någon bättre klapp. Alltså var det bäst att sluta med lillajulklapparna och i stället bara köpa en gemensam chokladask till familjen. Och så köper jag fortfarande en chokladkalender till var och en. Jag ska snart öppna lucka ett i min kalender och avnjuta chokladbiten till morgonkaffet. Utan adventskalender, ingen julstämning – jag köpte envist en kalender till mig också de år som jag var vuxen och inte ännu hade barn…

Det där med när man ska pynta och var och med vad kan man ha oerhört många åsikter om. Första året jag bodde här i byn fick jag många pikar om att jag hade pyntat så fort och så mycket. ”Redan till lillajul”… Egentligen är det märkligt att folk ska lägga sig i och ”låta om sig” om andras pyntande och förta andras julglädje. Om någon vill pynta färdigt till lillajul och bara ta in granen till ”stora jul” är det väl deras sak.

Så jag har bestämt mig för att försöka hålla mig i skinnet och inte ”klaga” över att endel tar fram sina elljusstakar och adventsstjärnor i oktober och andra har kvar dem ännu i april. Det kan hända att jag fortfarande undslipper mig ett ”åhå” om jag ser något sånt, men jag försöker tappert göra bättring. Inte angår det ju mig om de vill lysa upp sin tillvaro med ett eller annat pynt oavsett tid på året, och om de vill välkomna sina midsommargäster med en julkrans på dörren.

Hursomhelst har jag min egen tradition: idag, på lillajulafton, ska köksgardinerna bytas till julgardiner och staken placeras i köksfönstret. Annat julpynt tar jag fram efter hand när jag orkar, hinner och har lust. Eller om någon annan i familjen orkar, hinner och har lust och tar fram pyntet. Enda förbehållet är att de måste städa det ställe där de tänker pynta, så att de inte lägger pyntet på dammiga ytor eller i otvättade fönster. Jag vill inte lyfta på pynt för att dammsuga eller dammtorka 🙂 Men jag/vi tvättar bara insidan av fönstren.

Och så ska det bli risgrynsgröt och plommonkräm senare idag. Trevlig helg!

0 reaktioner på ”Lucka 1 – lillajulafton”

  1. Låter ungefär som här: Bara ljusstaken i fönstren, men ingen adventskalender. Det blev i stället något lite gott till förmiddagskaffet. Försöker också att inte klaga på julpyntandet, men det tar nog på. 😉 Och nu har det börjat pyntas där ute också, snart är det vitt, vitt, vitt…
    Ha det gott!

  2. Det verkar som om vi pyntar på ungefär samma sätt. Idag kommer röda julgardiner upp i köket och ljusstakarna i köksfönstren. Men vi har ingen julkalender mera.

    1. Det är väl bara jag som är så barnslig att jag vill ha kalender fastän jag är vuxen, Kicki. Men det bjuder jag på 🙂 Nu är gardinerna och ljusstaken på plats.

    1. Jo, Stig, men den är inte så spännande och rolig som din. Förra året skrev jag om saker som jag tycker om, saker på olika bokstäver och började med a den 1.12, fortsatte med b den 2.12 och så vidare. I år tänkte jag skriva mer allmänt om tankar i advent.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *