fbpx

e ska tagas som e ji lagt

Bäst att jag redan på förhand ber Kicki om ursäkt ifall jag upprepar sådant som du har skrivit. Jag är ju tyvärr inte någon regelbunden bloggläsare eller bloggskribent nuförtiden, jag läser med intresse inläggen om dialektuttryck när jag är inne och tittar här, men det har inte blivit av att jag har gått tillbaka i historien för att läsa alla inlägg.

Min svärmor brukade säga det där ”e ska tagas som e ji lagt”, det ska tas som det har lagts. Det handlade om hö, inte balar, utan löst hö som hade torkats på störar. Höet blev hårt packat inne i ladorna, man brukade ha folk att trampa till det när man lastade in torrhöet, allt för att få det att rymmas så mycket som möjligt (och kanske det också stod sig bättre mot t.ex. fukt om det var hårt packat). Så när man sen skulle ha hö ur ladan, gick det inte särskilt bra att börja riva och slita i vilken tåt som helst. E sko tagas som e va lagt, man skulle alltså börja med det som var överst och lättare att få loss.

Det där gäller många saker. Varje gång jag tar i något som fastnar i något annat, t.ex. om man ska ta en mugg ur diskmaskinen, kommer svärmors ord för mig ”e ska tagas som e ji lagt” och så får man plocka undan det ena och det andra för att få fram den mugg man vill ha.

Egentligen är det där väl en självklarhet, skulle man kunna tycka. Men för människor med kort stubin (jo, jag ÄR en sån, även om jag medvetet har övat mig i tålamod och saktmod i åratal) är det inte så självklart. Spontant skulle jag nämligen tänka ”men vad 17….” bli arg, riva och slita för att få loss det jag vill ha. Eventuellt utan att lyckas, eventuellt så att någonting går sönder. Så det är nog så bra med såna där citat som fastnar… 🙂

0 reaktioner på ”e ska tagas som e ji lagt”

  1. Som när jag ska ta nåt ur en kappsäck jag själv packat,tå vaar e ti vend åpp å näär po allt. Jag har ännu inte lärt mig packa med förnuft och eftertanke,ja bara tråkar tiid e. 🙂

    1. Så kan det vara, Måsa-Mållon! Tidigare brukade jag också bara ”tåra” som man säger i Karleby, men så, för något år sen, läste jag i Samarbete av alla tidningar om hur man kan packa systematiskt. T.ex. att man packar bh:ar så att man vänder den ena kupan ut och in i den andra, och fyller upp ”bulan” med t.ex. hoprullade strumpor eller trosor… och att man kan använda skokartonger att packa i och lägga dem inne i kappsäcken, och att det är bra att rulla t-skjortor i stället för att vika dem, och då kan man t.ex. lägga de rullarna vid sidan om skokartongen, och så lägger man skjortor och annat känsligt överst… 🙂

  2. Det uttrycket har jag inte avhandlat, så det är helt ok. Och inte gör det något fast vi skriver två gånger annars heller:)

    Ditt talesätt påminner mig om ett annat jag hört angående ordningen. En man sa att han har bra ordning i garaget. ”Allt ligger i kronologisk ordning”. Det verktyg han använt senast ligger alltså överst och det är ju också en ordning:)

  3. Och så ska man ta med sig en massa saker/kläder IFALL man skulle behöva dem,så man har mycket att packa när man ska hem igen och måste skaffa en extra väska!! 😀

    1. Risken finns, lma7, jag har också en tendens att ta ”heila heimane” med mig då jag ska nånstans. Det värsta med mitt packande är nog alla toalettsaker som ska med och som tar upp en halv kappsäck…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *