fbpx

med- eller motsols

Vissa saker är svårare att lära sig än andra. En sak som jag i tiderna hade svårt att lära mig var att räkna procent. Först när jag präntat in i min skalle att pro cent är hundradel, alltså ska man alltid dela talet med 100 och sen multiplicera det resultatet med t.ex. 32 om det är 32 % av något man är ute efter, började det funka. I högstadiet och gymnasiet lärde vi nämligen oss nån konstig formel som hoppade över ett tankesteg som jag behövde för att förstå saken, så bara jag verkligen förstod vad det handlade om kunde jag börja räkna på mitt eget sätt och få det att stämma. Omvänt, om jag t.ex. ska räkna hur många procent 32 är av 87, måste jag först dividera 87 med 100 och tänka att det är 0,87 och sen se hur många gånger 0,87 ryms i 32, annars fattar jag inte.

En annan sak som jag haft osedvanligt svårt att fatta är uttrycken ”medsols” och ”motsols”. Alltså, jag har ju fattat att det handlar om att cirkla åt samma håll som solen eller tvärtom, men haft svårt att komma ihåg åt vilket håll solen snurrar. Men när jag lärde mig att det heter myötäpäivään (”med dagen”) och vastapäivään (”mot dagen”) på finska började jag förstå. Med dagen, alltså likadant som klockan går. Åt samma håll som visarna. Ibland talas det faktiskt om med- och moturs på svenska också. Först senare började jag förstå att klockan går åt samma håll som solen, att det rent av är solen som har bestämt hur klockan ska gå, det finns ju solur…

Inte är det lätt, inte. Och ramsan ”solen går upp i öster och ner i väster” lärde jag mig på allvar efter att ha flyttat till Västerhankmo, för solen går upp på Österhankmosidan av huset, alltså i öster, och då måste ju Petsmo ligga i väster, och solen går ner där. Elo naa 😀

 

0 reaktioner på ”med- eller motsols”

  1. Det är lite krångligare med månen. Visst ser den ut att gå medsols men egentligen går den ju motsols om man jämför med stjärnorna i bakgrunden.

    1. Oj nä, inte månen också, AH… månens rotation har jag faktiskt inte begrundat, nu blir det en sak till som jag har svårt att fatta… 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *