fbpx

snuva

För en tid sedan lät jag mig förledas att prenumerera på den finska tidskriften Hyvä Terveys. Den är förvånansvärt intressant, höll jag på att säga. Jag som precis hade sagt upp prenumerationen på både Allers och I Form för att jag inte riktigt tyckte att jag gav mig tid att läsa dem så mycket som jag skulle vilja, och för att jag har så många olösta korsord och sudokun i de Allersar jag har på lager.

I senaste numret av Hyvä Terveys finns en artikel om snuva. Eftersom jag ”hänger snåran” mest hela tiden, var ju det en intressant läsning. Snuva kan ha så många olika orsaker. Jag är alltså lite snuvig och täppt i näsan jämt, fastän jag inte är förkyld. Det är irriterande, men man vänjer ju sig. Det betyder i alla fall att jag måste ha näsdukar i alla jackfickor och väskor, för jag tycker att det är så hemskt då folk snörvlar, så jag vill ju undvika detta, och snyta sig i näven ska vi bara inte tala om 🙁

Ett tag hade jag allergispray för ständigt användning pga mina besvär. Men jag tyckte inte att den medicinen hjälpte, så jag slutade på eget bevåg. Det ska man ju egentligen inte göra, sluta med mediciner utan att konsultera läkare, alltså. Men nu har jag med hjälp av den här artikeln diagnosticerat mig själv (sånt ska man inte heller göra) och konstaterat att det jag har förmodligen mest är vasomotorisk snuva och ”rasitusnuha” (vad kan det heta på svenska? Ansträningssnuva? jag vet inte om man säger så). Sen har jag ju lite allergi också, förstås. Och allt det här tillsammans, plus att jag säkert ibland också är lite förkyld, gör ju att jag är snuvig.

Vasomotorisk snuva är förmodligen den bästa diagnosen i mitt fall. Snuva året om, utan klar orsak.

Men nån sån där nässköljkanna kan jag inte förmå mig att testa, hur bra de än sägs vara *yäk*

Så jag snårar vidare så gott jag kan…

0 reaktioner på ”snuva”

  1. Jag ser att du är inne på ett ämne som intresserar mig mycket. Jag vet ju inte hur du lever, så det är svårt att säga vad din täppta näsa kan bero på. Men det som du läste i Hyvä Terveys låter nog också i mina öron troligt.

    Själv får jag täppt näsa ganska fort om jag frusit en stund. Den öppnas ganska fort igen om jag får upp kroppsvärmen. Fryser jag för länge så är det risk att det utvecklas ända till förkylning.

    I övrigt har jag också fått den uppfattningen att för mycket och för långvariga fysiska och psykiska påfrestningar av olika slag är den största enskilda orsaken till förkylningar.

    Vad betyder vasomotorisk?

    1. Hej Rune! Du hann hit innan jag hann följa kans tips och läsa din blogg. Jag tror också att påfrestningar av olika slag kan bidra till att man är ”förkyld” länge, och då tänker jag främst på övre luftvägsinfektioner förorsakade av virus och att motståndskraften har försvagats av påfrestningarna så att man lättare drabbas av infektioner och har svårare att bli av med dem. Men det här är alltså en annan typ av snuva, när jag är så här lätt snorig jämt känner jag mig inte sjuk.

      Begreppet ’vasomotorisk’ anger att snuvan har att göra med blodkärlen och med en mekanisk retning av näsan, t.ex. det som du beskriver händer när du fryser. Förstavelsen vaso- står för blodkärl, t.ex. ”vasokonstriktion” betyder att blodkärlen drar ihop sig, och motorisk, det har alltså att göra med rörelse. Du kan läsa mer om vasomotorisk snuva t.ex. här http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=491

      Huruvida köld kan vara en faktor som utlöser ”förkylning”, alltså i meningen att man blir infekterad av virus och blir sjuk och snorig, är något som de ”lärde tvista om”. Många människor upplever subjektivt att det är så. Och i så fall skulle det vara så att långvarig exponering för köld sänker motståndskraften så att virus kommer åt att tränga in i cellerna. Det låter inte omöjligt. Men sen finns det forskningsresultat som visar att det inte finns belägg för att det skulle vara så, utan man kan bli förkyld oavsett om man frusit eller inte, likaväl som man kan frysa utan att bli förkyld.

      Inom den gren av vårdvetenskapen som jag verkar sätter vi stor vikt på att se människan som en enhet av kropp, själ och ande, och att se hälsan som mångdimensionell, något som handlar om både friskhet, sundhet och välbefinnande. För oss är det då inte alls konstigt att tänka sig att t.ex. långvarig stress kan bidra till det ena och det andra. Trots att det är mikrober som är den primära orsaken till infektioner.

      Nu ska jag se vad du har skrivit… 🙂

  2. Jag har skrivit många inlägg på sista tiden om min syn på sjukdomsorsaker. Jag ska inte börja upprepa nånting därifrån och jag är inte ute efter att ”debattera”.
    Jag bara för fram min syn. Jag påstår inte att den är den rätta.

    Varför man skulle bli förkyld av att frysa vet jag inte riktigt. Men det sägs att blodet drar sig inåt för att skydda inre organ då man fryser. Så jag brukar fundera att då lämnar väl avfallshanteringen på slarv i de yttre kroppsdelarna och så lockas ”baciller” dit. Det som är avfall för oss är ju mums för dem.

    1. Jag har inte heller uppfattat det som att du är ute efter att ”debattera”, men jag tycker att det är intressanta reflektioner du har. Det finns som sagt var så mycket hos människan som är outgrundligt, och som tål att tänkas på. Det där med avfallshanteringen är också en spännande tanke! Det kan ligga en hel del i den.

  3. Min nos rinner också mest hela tiden..är det varmt ”svettas jag med näsan” och är det kallt ”fryser jag med näsan”…typ. Dessutom får jag anfall av mycket ihärdigt nysande. Jag brukar skylla det på min vanskapta näsa, den blev intryckt när jag föddes (något ska man ju skylla på). Men int liiiiider jag av det. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *