fbpx

bekräftelse

Det kan vara bra med ett häfte där man kan skriva upp bloggidéer, om blogginlägget av olika orsaker inte låter sig skrivas genast. Eller något annat påminnelsesystem, om man inte vill ha ett fysiskt häfte. Jag har ett svart häfte, som jag skriver i med blyertspenna. Det fungerar oftast utmärkt. Men, ibland går det så länge från idé i häftet till förverkligat inlägg att jag inte riktigt minns vad jag hade tänkt.

Som t.ex. nu. Jag konsulterade häftet för första gången på länge, och konstaterade att jag borde ha vidareutvecklat vissa av mina idéer genast när jag satte dem på pränt, för nu minns jag inte i vilket sammanhang idén har dykt upp och vad jag riktigt tänkte med den. Dagens rubrik är ett exempel på ”hur tänkte jag här?”

Eftersom många av mina idéer härstammar från poddlyssnande (mest Söndagsöppet eller Projekt Framgång) kan jag väl anta att det är Silje och Christina alternativt Malin och Michaela som har talat om bekräftelse, och så har jag tänkt att det där ska jag också ta upp. Eller så har jag tänkt på bekräftelse i något annat sammanhang. Det gör jag rätt ofta.

Oberoende av var jag fick idén, så skulle jag ha mycket att säga om den.

Bekräfta mig, för jag är värdefull

är titeln på en pro gradu-avhandling i vårdvetenskap, som skrevs av Gunilla Hallvar-Hudd för många år sen.

Och alla ÄR värdefulla. Även om många känner sig mindre värda.

Ibland blir jag så uppgiven över att medmänniskor uttalar sig snorkigt, närapå föraktfullt, om människor som söker bekräftelse och uppmärksamhet via sociala medier. Varför skulle det vara fel? Alla behöver bli sedda. Vissa mer, andra mindre. Vi har olika starka behov.

Det jag däremot kan uppleva är fel, eller om inte fel så i alla fall som något som gått till överdrift är om den här bekräftelsen på något sätt blir till en tävling, där man inte står ut med att andra får lika mycket (eller ack och ve, ännu mera) uppmärksamhet än man själv. Då är vi tillbaka i det där som har blivit något av en käpphäst för mig. Den där onödiga avundsjukan eller svartsjukan. Konkurrens i stället för samarbete.

Tillsammans är vi starka, och då kan vi också bekräfta varandra. Ömsesidigt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *