fbpx

dag 49 – man lär så länge man lever

Om jag minns rätt, har vi diskuterat korsordslösande både på facebook och på bloggen. Vissa tycker att det är fusk att slå upp det man inte kan. Andra tycker att det är onödigt att slå upp, löser det de kan och är nöjda så.

Jag tycker inte att det är fusk, jag tillämpar också i övrigt levnadsregeln ”det man inte vet, det kan man ta reda på”. Och det gäller även korsordslösande. Fast vissa saker är hopplösa att ta reda på, när det gäller korsord, då ledtrådarna kan vara så kryptiskt formulerade att det helt enkelt inte går (?) att få reda på vad man borde slå upp eller googla på.

I dag har jag lärt mig tre nya saker, tack vare ett korsord. ”Är högt uppsatt” blev TAKREGEL. Utan att slå upp kom jag fram till _AKREG_L. Då kunde jag ju tänka mig att det handlade om någon regel, inte om någon överkucku av något slag, som jag hade tänkt först. Att fylla i ett E och få _AKREGEL gjorde att ”Gurion” blev BEN. – Inte omöjligt, tänkte jag. Ibland brister det rejält i min allmänbildning, och inte minns man alla saker man lär sig heller, så det kan ju hända att jag glömmer det jag lärde mig i dag också, men jag tänkte att _AKREGEL skulle kunna vara TAKREGEL, såvida det finns något sådant, eller SAKREGEL, om det skulle kunna vara så att det finns en rangordning av regler där Saken liksom är viktigast. Men jag chansade och googlade på takregel först. Och minsann, där fick jag både text och bilder på sådana, och drog alltså slutsatsen att takregel var rätt och att BEN också var rätt. Men jag visste inte om Gurion var ett namn, eller om det fanns någon sorts ben som kallas så, alltså googlade jag på Gurion också. Och lärde mig att det fanns en israelisk politiker som hette David Ben-Gurion (1886-1973). Det hade jag ju inte vetat, om jag inte kollat. Den tredje saken jag lärde mig var att ”Rasmus på fotbollsplan” blev ELM. Det lyckades jag få till utan att slå upp, men för säkerhets skull ville jag kontrollera att det faktiskt finns en sån fotbollsspelare. Och jodå, Rasmus Elm är en svensk fotbollsspelare, född 1988. Så nu vet jag även det 🙂

0 reaktioner på ”dag 49 – man lär så länge man lever”

 1. Av någon anledning har jag aldrig blivit begeistrad av korsord, även fast jag gillar ord och språk. Det är så trååkigt, tycker jag. Har alltså förståelse för elever, som inte tycker om korsord.

  Ben-Gurion och Rasmus Elm hade jag ändå klarat, men takregel känns ju väldigt krystat. Finns ju så mycket annat som kan sitta högt. Taknock hade legat närmare till hands, men det passade förstås inte.

  1. Efter att jag skrev inlägget har jag lärt mig t.o.m. fyra saker till: Att Gade skrev Tango Jalousie och att det också fanns nån Albinoni som skrev Adagio, att det har funnits en tysk president som hette Heuss (det hade jag på känn men var inte säker) och att det finns en hamnstad i Jemen som heter Aden.

   När jag var ung gillade jag inte heller korsord, helt enkelt för att jag inte förstod mig på dem. Numera är korsordslösande en av mina favoritsysselsättningar.

 2. En gång vart femte år tar jag mig an ett korsord,men frälst blir jag inte.Som yngre var jag faktiskt mycket ivrigare med korsorden,vet inte vart intresset tog vägen….

 3. Korsord tycker jag om. Och jag tycker också att man nog får slå opp/googla också, men det är inte det första jag gör. På det sättet lär man ju sig något om än jag inte kommer ihåg det så länge. Men det är väldigt stor skillnad på korsorden beroende på vilka korsordskonstruktörerna är.

  1. Det är inte det första jag gör heller, Lena, ibland löser jag bara det jag kan på löpande band, men när jag är ledig gillar jag att ta reda på lite mera. I går lärde jag mig ytterligare en sak. När korsordet var färdigt, visade det sig att ”skum” verkade bli SAME. Det fattade jag inte alls. Och inte tyckte nån synonymordbok heller att skum och same är synonymer. Jag är med i en korsordsgrupp på facebook, och via en av medlemmarna fick jag veta att det finns en känd samesläkt som heter Skum i efternamn!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *