…känner jag att jag är feberfri, i alla fall så här på förmiddagen, jag behöver inte ens mäta. Hursomhelst får det bli en stillsam inomhusdag. Efter några dygn under täcket kan kroppen behöva få vänja sig så småningom vid mera upprätt läge.
Jag funderar vidare på det där med saker jag lär mig sådär vid sidan om, när jag läser (kriminal)romaner. Eller skulle vilja lära mig.
Förutom de där detaljerna med portar och radhus, finns det andra skillnader mellan Finland och Sverige när det gäller boende, som i viss mån sätter myror i huvudet på den oinvigda. Jag har förstått att systemet är annorlunda. Att man i Sverige kan ha något konstigt som heter ”hyresrätt”. Det finns inte i Finland, såvitt jag vet. Att ha en ”bostadsrätt” är tydligen inte heller samma sak som att äga sin bostad. Men. Hur vet man skillnad, när man ser ett hus? Alltså, vet man att det är ett hyreshus (vilket jag skulle tolka som ett hus vars lägenheter är ”hyresrätter”, inte ”bostadsrätter”)? I Finland finns det kommunalt ägda hyresbostäder, som man kan ställa sig i bostadskö för att få hyra, men såna där hyresrätter verkar inte vara samma sak. Jag vet inte säkert, men tror inte att det är ok i Finland att hyra ut sin kommunala bostad i andra hand (för att inte tala om i tredje hand). Sånt där förvirrar.
Ok, jag borde väl googla. Jag tycker att jag har försökt det tidigare, och har även försökt fråga folk i Sverige om hur det där riktigt funkar, utan att jag fått något tillräckligt uttömmande svar för att tillfredsställa min nyfikenhet.
Tillbaka till boktexterna. ”Han stannade utanför ett hyreshus”, kan det t.ex. stå. Då undrar jag vad jag ska se framför mig. Automatiskt blir det vad vi finlandssvenskar skulle kalla ett ”höghus” som uppenbarar sig. Våra höghus har emellertid ingen skyltning som talar om att ”i det här huset bor man på hyra” Eller bor alla som bor i lägenhet i Sverige på hyra? Också om man har en bostadsrätt? Och kan ett ”hyreshus”, som hjälten i boken stannar framför, vara ett… enplanshus? Radhus? Hur ska jag veta vad jag ska tänka att det är???
Jamenar, det kan ju gå som med min föreställning om nattvarden… då jag fram tills att jag gick i skriftskolan och fick se hur oblater ser ut, alltid hade föreställt mig att Jesus tog fram ett österbottniskt rågbröd, välsignade det, bröt bitar av det och gav åt lärjungarna och sade ”tagen och äten…” och på något sätt antagligen hade trott att de lutherska prästerna också tog fram ett dylikt och delade ut till nattvardsgästerna…
Inte för att det spelar så stor roll hur ett hyreshus eller ett nattvardsbröd ser ut. Men ändå.
(Tja. Inte blir man mycket klokare av att kolla ”hyreshus” i Wikipedia… Jag tror att jag fortsätter att föreställa mig att bokpersonen stannar utanför ett höghus när hen stannar utanför ett hyreshus.)