fbpx

förbaskade förenklingar – inlägg skrivet 26.9

Ibland blir jag bara sååå frustrerad av vad folk säger eller av vad jag läser, fastän jag försöker undvika att läsa sånt som jag vet att jag bara blir sur av. Ett klassiskt exempel är rubriker i stil med ”gå ner 5 kg på en vecka”, rubriker som ska locka folk till önsketänkande och som inte säger något om utgångsläget och individuella skillnader i vikt och ämnesomsättning osv. Jo, jag vet att allt inte ryms i en rubrik, och att rubriken ska fånga läsarens intresse, men ändå…

En sån här Förargelseväckande Rubrik jag sett cirkulera på facebook under den senaste tiden är ”Byt ut maten som gör dig deppig mot maten som gör dig glad”. Inte för att maten som presenteras i inlägget skulle vara ovettig, eller för att inlägget i sig skulle vara direkt osakligt, utan för den där arma rubriken.

Tänk dig själv att du är eller har varit deprimerad, på riktigt. Det är ett psykiskt sjukdomstillstånd. Och det påverkar förvisso också kroppen, och påverkas av kroppen, och man kan göra en hel del själv för att förebygga det och blah blah blah. Men att ha en depression är inte att ”vara deppig” i motsats till att ”vara glad”.

Det blir liksom ett hån mot den som verkligen inte mår bra. ”Knapra lite broccoli, så ska du se att allt blir bra. Då spelar det inte längre nån roll om du varit utsatt för övergrepp, mobbning, religiös hjärntvätt, misshandel, om en av dina bästa vänner dött, om du lever i ett olyckligt äktenskap, om du fått missfall osv. eller att du har haft för dig att du är världens sämsta människa för att du inte orkar leva upp till alla förväntningar hemma och i arbetslivet. Ät nötter, så ska du få se att du vips orkar vadsomhelst och kan tackla svårigheterna med en klackspark. Självklart kommer du att få energi och kunna tänka klart igen bara du äter fet fisk tre gånger i veckan”.

Och nej, jag har inte varit utsatt för riktigt allt det där, och ja, jag gillar broccoli och nötter och lax. Men, ”maten som gör dig glad” – my ass….

Och annås mår ja bra 😉

0 reaktioner på ”förbaskade förenklingar – inlägg skrivet 26.9”

  1. Du har alldeles rätt. Sådana rubriker erbjuder väldigt ”lättuggad” föda. 🙂 Inte mycket att luta sig mot när man mår dåligt på riktigt.
    För övrigt,att orka bli arg på något är ett tecken på att man mår bra. Mår man tillräckligt dåligt är man ganska avtrubbad känslomässigt.

  2. Expressenstuk på den rubriken. Sådana kommer på löpande band och man blir så trött på dem, så jag går inte ens in och läser mera.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *