…som jag hittade hos Michaela.
1. Bästa boken du läst hittills i år?
Oj, det var svårt. Jag minns ju inte vilka jag läste i år och vilka jag läste 2015 (eller 2014 heller, för den delen). En av de bästa är i alla fall I sanningens namn av Viveca Sten. Bra för att den är spännande och också tar upp aktuella företeelser i samhället. Så gillar jag att läsa serier av kriminalromaner som handlar om samma huvudpersoner och följa med vad som händer i personernas liv.
2. Och sämsta?
Jag har inte läst någon dålig bok i år, vad jag kan minnas. Men jag gillade inte slutet på Död i skugga av Anne Holt. Såna bokslut borde förbjudas.
3. Bok i bokhyllan du ser väldigt mycket fram emot att läsa?
Vah, böcker som jag inte läst – i bokhyllan???? 🙂
4. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Ingen aning… bäst att gå till den fysiska bokhyllan för att kolla. Och nu väljer jag en hylla med mest prosa, inte så många faktaböcker. En snabb överblick visade på ungefär 50-50. Det där med författarens kön är inget jag tänker desto mer på.
5. Är det någon genre som är överrepresenterad, och vilken syns inte alls?
Tja, kriminalromaner finns det ju mest av, men det känns inte som någon överrepresentation, eftersom det mest är såna jag vill läsa… Nu skulle jag behöva en förteckning över tänkbara genrer för att kunna nämna någon som inte syns alls… Jag kollade på Adlibris sortiment, och då kan jag konstatera att kategorin Ekonomi & Juridik inte finns representerad.
6. Ärligt nu – finns det nån bok du inte läst i sin helhet, men låtsas att du gjort det?
Nej, verkligen inte, så fånigt det skulle kännas 🙂 och dessutom totalt onödigt.
7. Föredrar du att låna, köpa eller byta böcker? Motivera?
Låna, fast för närvarande är det faktiskt så att de flesta jag läser är ljudböcker som jag prenumererar på. Jag har inget behov av att ha flera fysiska saker (som pappersböcker) att samla på. De tar plats. Jag vill bli av med saker, inte skaffa flera saker.
8. Bonusfråga: Andra böcker jag gillat i år?
Menäääh, jag vet ju inte vilka jag läst I ÅR… Utmarker av Arne Dahl. Den finns i min Storytel-bokhylla, och den hyllan innehåller bara de böcker jag läst (dvs. lyssnat på) fr.o.m. 11.03.2016. Det är hittills åtta stycken, inklusive Dockmakarens dotter av Mats Ahlstedt, som jag håller på med nu. För det mesta blir det alltså över en bok per vecka. Om jag räknar med det jag läser i arbetets tecken blir det ännu fler. Då är det mest kursböcker, avhandlingar och övrig vetenskaplig litteratur som gäller.
Jag gillar också kriminalromaner, men det ska vara sådana som har en komplicerad intrig, typ Jo Nesbö. Vissa svenska deckarförfattare skriver så schematiskt och ytligt och det faller mig inte i smaken.
En annan genre som jag finner intressant är historiska romaner, där man får inblick i hur folk hade det förr i tiden. Har plöjt väldigt många sådana och en som fastnat speciellt i minnet är Katrina av Sally Salminen.
Det händer ganska ofta att jag börjar läsa en bok som jag inte gillar eller får grepp om och då struntar jag i att läsa vidare. Ca 70 sidor kan jag ge boken en chans, men tar det inte fart då så skippar jag den.
Periodvis har jag också läst historiska romaner med god behållning, t.ex. just den du nämner. Men jag är mera envis än du, Kicki, har jag en gång börjat så läser jag boken till slut vare sig jag ”vill eller inte”. För det allra mesta.
Spontant kan jag komma på tre… nej, fem, böcker som jag inte läst ut. Röda rummet av August Strindberg. Kan något vara tråkigare? 🙂 Fast jag kanske borde ge den en chans till, nu då det gått flera år sen jag försökte. Sen var det en bok av Umberto Eco… men varför jag inte läste ut den minns jag inte riktigt. Jag tror att lånetiden gick ut och att det inte blev av att jag skulle ha förnyat lånet. Kan den heta Begravningsplatsen i Prag? Och så var det en som jag inte minns vad den heter eller vem som var författare, men den gav jag upp med redan efter högst 20 sidor. Anledningen att jag inte ville läsa vidare var att den var en kriminalroman med alltför övernaturliga drag. Jag vill absolut inte läsa om spöken som knuffar folk framför bilar *ryser*.
Sen har jag också gett upp med Martin Heideggers ”Sein und Zeit”. Minns inte på vilket språk jag läste den, men den var väldigt tungläst. Och så gav jag också upp med Hans Georg Gadamers ”Wahrheit und Methode” på tyska, när jag var ungefär halvvägs, men den har jag läst på engelska, så den räknas nog egentligen inte till de jag inte läst ut 🙂 De här båda har jag alltså läst mest i arbetets tecken, och det har tagit för mycket tid, det är nog mest därför jag gav upp. Jag vill helst hålla mitt jobbläsande och privatläsande i sär, och inte läsa filosofi eller vetenskapliga texter på fritiden, även om jag tycker att det är intressant.