fbpx

Lucka 15 – julblommor

Min favoritjulblomma är utan tvekan hyacinten. Men visst tycker jag om t.ex. julstjärnor och amaryllis också.

Nästan varje år brukar jag optimistiskt spara hyacintlökarna och inbilla mig att jag ska plantera ut dem på våren, för det sa mommo att man kan göra, och så börjar de blomma om där ute. Men aldrig kommer jag mig för att få ut lökarna i rabatten sen…

Hyacinter doftar verkligen jul. Tyvärr klarar ju inte alla av doften utan att få huvudvärk eller besvär med luftvägarna.

Just nu sitter jag och beundrar en amaryllis som jag har fått. Den har inte slagit ut ännu, men den är på god väg. Och så ser det ut att komma en knopp till också. Det gör inget fastän den skulle slå ut före julafton. Allt behöver ju inte hända just då. Blomman går utmärkt att njuta av oavsett vilket datum det är.

Kanske jag skulle köpa en eller flera hyacinter själv så att det inte blir en jul utan hyacint. Enligt samma princip som vi alltid köper varsin konfektask till alla i familjen, så att ingen ska bli utan choklad på julafton 🙂 Choklad och hyacint, då är julen räddad. Och julgran och ljus, förstås. Och lutfisk. Hm. Men så mycket mer behöver det inte vara.

0 reaktioner på ”Lucka 15 – julblommor”

  1. Jag håller helt med, jag vill nog också ha en hyacint till jul. Om någon sådan inte dyker upp när det närmar sig, köper jag nog en själv. Men jag vill inte ha alltför många, det blir lätt en överväldigande doft. Julgranen däremot lever lite farligt just nu, vet inte riktigt om jag vill ha någon, har ingen passlig plats för den…

  2. Vi brukar nog för det mesta ha en hyacint eller två, men det är inget måste. Nackdelen med dem är ju att de blommar ut så snabbt och ser skräpiga ut. Amaryllis är min favorit och nu blev jag påmind om att jag ska ta fram den amaryllis som jag köpte i god tid och ställde i ett kallt utrymme. Allt för att den inte skulle slå ut alltför tidigt.

    1. När jag har drivit upp lökar själv (för länge sen) har jag också gjort så, Kicki, det är bra att man kan förlänga livstiden hos blomman med att förvara den svalt.

  3. Tycker mycket om hyacinter men de är portförbjudna här så det blir nog amaryllis, varmröd 🙂 God fortsättning o kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *