fbpx

Lucka 23 – fjärde advent

I kyrkan är dagens tema visst ”Herrens moder”. Det har skrivits mycket om henne, om Maria. Hon hade en stor uppgift. Men jag funderar mera på Josef, hennes man.

Traditionerna var säkert annorlunda i den kulturen och på den tiden. Jag har i alla fall lite svårt att förstå Josefs resonemang. Han och Maria var trolovade, det var alltså meningen att de skulle gifta sig. Hon blev gravid, och han visste att barnet inte var hans. Så han tänkte slå upp förlovningen i hemlighet och tyckte att det skulle vara en bra lösning? Alltså, vad? Matt. 1:19: ”Nu var Josef, hennes man, en rättsinnig man och ville icke utsätta henne for vanära; därför beslöt han att hemligen skilja sig från henne.”. Ville icke utsätta henne för vanära? Hade det på något vis varit bättre om hon hade varit helt ensam med sin graviditet, liksom mindre vanärande då än om hon var trolovad? Och när folk skulle fråga ”Var är Josef?” så skulle hon ensam ha fått bortförklara att han hade lämnat henne 🙁

I Matt. 1 låter det som att de gifte sig efter att en ängel hade sagt åt Josef att han inte skulle lämna henne. Men i Luk. 2 låter det som att de fortfarande var bara trolovade när de begav sig till Betlehem för att skattskriva sig. Det vettigaste tycker ju jag, på gammaldags västerländskt manér, skulle ha varit att de skulle ha gift sig så fort som möjligt för att trygga barnets uppväxt, inte att Josef skulle lämna henne.

Nå, de höll ju ihop och Jesusbarnet fick sina jordiska föräldrar. Och vem är jag att ifrågasätta gamla judiska traditioner…

Inte hade Maria det lätt!

0 reaktioner på ”Lucka 23 – fjärde advent”

 1. Jag funderade även på det här idag. Under en kort stund.
  Sedan resonerade jag med mig själv någonting i stil med ”tja, det var kanske brukligt vid den tiden” eller något sånt. Och övergick till andra funderingar…

 2. Hej!
  Om man tänker på både nuvarande sätt att se på otrohet i Mellanöstern och särskilt den tidens straff för otrohet, så skulle Maria troligen ha blivit stenad om han skulle ha skiljt sig från henne offentligt. Han ville rädda hennes liv. Så har jag fått det förklarat.
  Om jag förstått det rätt så tog han inte Maria till sig som hustru förrän efter att Jesus blivit född, men de var fortfarande trolovade.
  De har nog ett annat sätt att se på äktenskap och sånt där i mellanöstern.

  Du har haft en trevlig adventskalender, tack för det och god jul!

  1. Hej Lena! Tack ska du ha! Jag vet att jag också har fått förklarat för mig att det där med trolovad på den tiden var annorlunda än förlovad nuförtiden osv. Men det som fortfarande är konstigt med det där resonemanget är att hon skulle ha blivit stenad om han skiljt sig från henne offentligt, men inte om han gjorde det i smyg? Det borde ju ha synts ändå att hon var gravid? Men kanske männens ord vägde så tungt på den tiden att om ett sådant beslut offentliggjordes så var man liksom tvungen att skrida till åtgärder, medan man kunde se mellan fingrarna om saken tystades ner… God Jul till dig också!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *