fbpx

mathållning

Att följa med vad man stoppar i sig genom att skriva upp det, antingen för hand eller genom att använda sig av något program på datorn/internet är alltså en sak som funkar bra för mig om jag märker att linningen börjar strama eller siffrorna på vågen börjar klättra uppåt. För någon annan skulle det kanske vara en oerhörd stressfaktor. Jag har alltid gillat att föra anteckningar och att fylla i formulär, så för mig fungerar det enbart positivt.

Programmet jag använder på kalorilaskuri.fi kan användas på många olika sätt (på finska). Det är förenat med en liten avgift att använda den fulla versionen av programmet. Programmet räknas som seriöst och rekommenderades åt mig av en personlig tränare vid gymmet. Det finns en massa livsmedel och deras näringsinnehåll listade. Man kan också fylla i egna recept och nya livsmedel på listan, antingen så att de blir synliga enbart för en själv eller så att de syns för alla användare.

Det går att välja målsättning och ”diet” enligt egna önskemål. Jag har valt målsättningen ”ruokavalio terveelliseksi”, att äta hälsosamt, eftersom jag inte har behov av att gå ner i vikt. Så kan man välja om man vill äta enligt den officiella kostcirkeln eller enligt andra system. Jag har valt ”zone-dieetti” som tränaren rekommenderade. Den går ut på att idealet för fördelningen av dagens näringsämnen är att 40 % av energin ska komma från kolhydrater, 30 % från protein och 30 % från fett. Den har alltså en något högre proteinhalt än den vanliga kostcirkelrekommendationen. Tränaren menade att den är bäst för den som tränar och vill ”slimma” sig. Det är emellertid sällan jag lyckas uppnå exakt den där fördelningen, för det mesta blir det lite för mycket kolhydrater. – Mera gröt och mindre bröd, rekommenderade tränaren. Jag har snällt ätit mera gröt, men har svårt att hålla mig till tillräckligt små brödmängder. Fast jag tycker inte att det gör så mycket, så länge jag mår bra och inte går upp i vikt. Men, visst kan det hända att magen skulle vara lugnare om jag skulle kunna ta en bit bröd i stället för två.

Man får också en överblick över vad man oftast stoppar i sig. Den överblicken kan man själv bestämma hur man vill att den ska vara, t.ex. enligt de senaste bokförda 30 dagarna. Listan ser lite märklig ut, och kan också ge vissa aha-upplevelser. Den handlar alltså inte om vad man ätit mest av, utan om vad man oftast ätit. Jag brukar inte bokföra mitt vattendrickande, så det finns inte med. I dag ser min ”tio-i-topp-lista” ut så här:

  1. Kaffe
  2. Laktosfri lättmjölk
  3. Sallad utan dressing (tomat, gurka osv.)
  4. Oivariini 75 (blandning av 75 % smör och 25 % rypsolja)
  5. Banan
  6. Gurka
  7. Apelsin
  8. All-bran dark chocolate
  9. Nektarin
  10. Rågknäcke (rainbow)

Vad märkligt med den där All-bran, att den hamnade så högt upp. Såvitt jag kan minnas, har jag bara köpt ett sånt paket i år, men det tycktes räcka för att peta ner havregrynsgröten (jag brukar oftast koka Kunto kaura) från de tio översta. Och så är kaffet överst, fastän jag dricker te också… Tur att det där ändå inte är allt jag äter, det skulle vara en konstig matsedel!

0 reaktioner på ”mathållning”

  1. Du är verkligen ambitiös som orkar föra så noggranna anteckningar. För mig skulle det avta efter en vecka senast. Jag har ändå inte haft problem med vikten, till all lycka. Det märks ju direkt på kläderna om det kommit ett par trivselkilon och då kan man minska energiintaget.

    Jag äter väldigt lite från morgonen, hittills bara en rejäl kopp kaffe och lite müsli med mjölk.

    1. Jag har inte heller haft direkt problem med vikten, Kicki, men eftersom vi har övervikt i släkten har jag varit uppmärksam på just det där att få bort de där otrivselkilona som ibland smyger sig på. Och för mig underlättar det alltså att se svart på vitt var det är jag ska kapa 🙂 Jag är alltid jättehungrig på morgonen och vid lunchtid, sen kan det variera hur hungrig jag är senare på dagen. I dag blev det en av mina klassiska frukostar: KuntoKaurahavregrynsgröt av 1½ dl gryn och 3 dl vatten, 130 g grynost, 2 stora msk hemlagat äppelmos och laktosfri lättmjölk ”så mycket som behövs”. Och te, och kaffe med samma mjölk. Grynost på gröten lät jättekonstigt, tyckte jag, för över 10 år sen då jag blev tipsad om det, men det funkar faktiskt bra. Om jag har bär brukar jag lägga bär på, en halv halvliters frysburk, men nu är bären slut. Snart kommer det nya!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *