fbpx

mina jobb och mitt roligaste jobb

Jag blev inspirerad till rubriken av Fina Christinas inlägg i serien Fredagsfrågan. Jag som haft så många jobb och har flera utbildningar, så jag brukar säga att jag kan lite allt möjligt, men ingenting riktigt ordentligt. Och vet ni, jag trivs med att det är så. Fast jag förstås ibland undrar hur det hade varit om jag verkligen satsat på något, eller i alla fall på EN bransch och hunnit jobba 30 år som vissa av mina jämnåriga… själv kommer jag inte ens att få full arbetspension pga. att jag ”jobbat så lite” och att det som jag jobbade före 23 inte räknas in *orättvist och dumt*

Nu beror det förstås på vad som ska räknas som ”jobb” i det här fallet. Men om jag begränsar mig till jobb som jag fått betalt för, blir listan lite kortare.  Jag börjar alltså med att lista alla betalda jobb jag haft, som jag kan komma på… och låter voluntärsysslorna bli därhän eller bli föremål för ett separat inlägg. Det här inlägget omfattar alltså också s.k. bisysslor, om jag fått lön för dem.

 1. ”Storasyster” på skriftskolläger, Karleby svenska församling
 2. Sjukvårdsbiträde vid St. Görans sjukhus, Stockholm
 3. Lantbruksavbytare, Korsholms kommun
 4. Jordbrukare, makens jordbruk i Västerhankmo, med inriktning mjölkproduktion
 5. Tvärflöjts- och blockflöjtslärare, Bjarnes musikskola, Solf
 6. Tonårsledare, Västerhankmo UF
 7. Primärskötare, Solgård ålderdomshem (eller hette det åldringshem, nu blandar jag ihop de finlandssvenska och sverigesvenska uttrycken)
 8. Butiksbiträde, Sundviks Diversehandel, Österhankmo (och lite i Västerhankmo också)
 9. Barnmorska, Vasa centralsjukhus BB och prenatala avdelningen
 10. Praktikant, Åbo Akademi i Vasa, Institutionen för vårdvetenskap
 11. Vårdare, Fylgiahemmet i Vasa
 12. Forskningsbiträde/forskningsassistent, Åbo Akademi i Vasa, Institutionen för vårdvetenskap
 13. Vårdare/ansvarig sjukskötare, Fylgiahemmet i Vasa
 14. Doktorand med stipendium från Stiftelsen för Åbo Akademi
 15. Gympainstruktör, Korsholms vuxeninstitut (Väster- och Österhankmo; Petsmo och Kvevlax)
 16. Avdelningsskötare, Vasa centralsjukhus, gynekologi- och förlossningsenheten
 17. Doktorand med anställning via Nationella forskarskolan, Finlands akademi
 18. Universitetslärare i hälsovårdsadministration, Åbo Akademi, Enheten för vårdvetenskap
 19. Gyminstruktör, Wasa Sports Club
 20. Zumba- och coreinstruktör, Korsholms vuxeninstitut
 21. Zumbainstruktör, ÅA motion, Vasa
Någon barnmorskebild råkar jag inte ha, så den här bilden där jag håller min kusins son i famnen får symbolisera det bästa jobbet :)
Någon barnmorskebild råkar jag inte ha, så den här bilden där jag håller min kusins son i famnen får symbolisera det bästa jobbet 🙂

Undrar om jag fick med allt?

Inget jobb har varit tråkigt. Jag har trivts bra med både det ena och det andra, även om alla jobb också har sina negativa sidor.

Men det absolut bästa var att vara barnmorska på BB. Det kändes som att ”kan det verkligen vara så här roligt att ha ett jobb?” Det passade mig så bra – att ta hand om mammor och bebisar efter förlossningen. Att lära mammorna sköta sina bebisar och att amma. Oj, vad jag gillade det!

Dessvärre inföll det här jobbet under den ekonomiska depressionen, då man inte fick fast anställning, inte ens vikariat. Jag var alltså timanställd (förutom 6 veckor, då jag var sommarvikarie), vilket innebar att jag inte fick nån lön om jag blev sjuk, inte fick nån semester, inte tjänade in nån pension, i princip alltid måste finnas till hands och ställa upp om jag skulle kunna tro att jag skulle bli tillfrågad igen. Så fastän jag älskade jobbet, kunde jag inte ställa upp på dessa villkor efter att jag fått mitt fjärde barn (jag var gravid och hade två skolbarn och en ettåring hemma…).

Men, visst gillar jag mitt nuvarande jobb också! Jag tycker om att undervisa, och jag tycker speciellt mycket om att ge individuell handledning. Jag tycker om att forska. Jag gillar de fria arbetstiderna. Jag gillar den intellektuella miljön och mina arbetskamrater och studerande. Och så gillar jag ju att skriva. Det jag INTE gillar är allt tjafs om ekonomi och all osäkerhet och all otillräcklighet som finns inbyggd i systemet. Det är inte min chefs fel, det är inte heller ÅA:s fel, utan det är ”universitetslagens fel”. Att man inte ska få luta sig tillbaka och känna att man gör ett gott jobb, utan hela tiden borde förkovra sig och få externa anslag och PRESTERA så förbaskat.

När jag spikade upp min doktorsavhandling till allmän beskådan för fem år sen
När jag spikade upp min doktorsavhandling till allmän beskådan för fem år sen

Det är oerhört skönt att ha gym- och zumbabisysslorna som motvikt till allt det intellektuella också. Så egentligen är jag priviligerad, bara jag orkar med det lilla jag gör 🙂

Zumba Jam, fortbildning för zumbainstruktörer... jag längst till höger. Lite ivrig, eller? :D
Zumba Jam, fortbildning för zumbainstruktörer… jag längst till höger. Lite ivrig, eller? 😀

Fast egentligen skulle jag helst vara hemmafru.

67433_447734173057_716975_n

Eller… tänk om det gick att vara professionell dansare… fast det skulle inte min fot klara av.

Konstens natt i Vasa 2013. Foto: Gunvi Lundqvist.
Konstens natt i Vasa 2013. Foto: Gunvi Lundqvist.

0 reaktioner på ”mina jobb och mitt roligaste jobb”

  1. Jo, det är nog det där med vård som kommit att bli mitt främsta område, också utbildningsmässigt. Jag är leg. sjukskötare, leg. barnmorska, magister i hälsovetenskaper och doktor i hälsovetenskaper, men jag har som sagt var inte så lång erfarenhet av varken det ena eller det andra 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *