fbpx

skatt

Idag har jag lärt mig ett nytt ord. ”Plattskatt”. Fast när jag googlade på ordet (tänk, vad behändigt det är nuförtiden då man på nolltid får reda på de mest olika saker) var det särskrivet ”platt skatt”. Nåja, hursomhelst tycks det gå ut på att man betalar lika stor % skatt på nånting oavsett hur mycket man förtjänar, och socialdemokraterna menar att det inte är bra, eftersom det drabbar de mindre bemedlade i högre grad – har man inte 100 € är det mycket, och har man inte 10 € är det också mycket. Det stämmer säkert. (Även om jag annars spontant tycker att det där med samma % låter enkelt och lätt att förstå sig på.)

Men jag blir så förvånad då jag läser Katainens argument för att beskatta konsumtion i stället för inkomster: det handlar om valfrihet. ”Du kan välja hur mycket skatt du betalar eftersom du kan sluta värma huset med olja, i princip. Höjs inkomstskatten måste man alltid betala, om man inte säger upp sig.”

Jaha, så om man bor på hyra, och huset värms med olja, hur väljer man då? Flyttar? På vilket sätt är det annorlunda än att säga upp sig???

0 reaktioner på ”skatt”

 1. Nja…som hyresgäst vet jag inte om du behöver betala mer för att du eldar med olja..är inte så insatt eftersom jag bara är hyresvärd 🙂 (ärvde en liten etta när min far dog)Det torde vara bostadsbolaget som drabbas i första hand. Vilket väl i andra hand drabbar lägenheternas ägare och i tredje hand hyresgästerna men jag är som sagt inte så insatt.
  Däremot tycker jag nog att det är helt ok att alla rökare, oavsett inkomst, betalar lika mycket för sin tobak. Likadant med mellanölet och den ev. kommande godisskatten. Bensinen är ju sen litet krångligare,,, bor man på landet behöver man bil mer än om man bor innanför ring 3:an, och det tycker jag borde kompenseras på något vis, hur är sen en annan fråga…jag tror iofs att här i den sk. glesbygden finns ett visst behov av att få röra sig i var sin bil (med bara en pers per bil, dvs ingen samåkning) som ur klimatperspektiv inte är så sunt men ur ett annat litet dunkelt enstörings-perspektiv är helt förståeligt….problemet är alltså inte bilen utan bränslet. Idealet vore en klimatsnål elbil el.dyl som alla skulle ha råd att köpa.

  1. Jag tror nog att det drabbar hyresgästen i sista hand, fastän jag inte heller är så insatt. Så är det väl med det mesta, att ökade omkostnader drabbar kunden i sista hand, inte hyresvärden eller affärsidkaren eftersom de vill ha sin inkomst.

   Det där med tobaken, alkoholen och godiset tycker jag också att alla kan betala lika mycket skatt för.

   Bensin däremot, är som du skriver, en sak för sig. Jag håller med om att vi i (den relativa) glesbygden behöver bil och också behöver få ”säråka”. Visst kan man samåka ibland (som t.ex. till det där ljuspartyt ;)) men jag skulle nog lida av att vara tvungen att samåka hela tiden. När man ändå inte får sina ärenden uträttade i byn, utan måste längre bort för att kunna besöka butik, post, bank, hälsostation osv…. tänk då man skulle vara tvungen att anpassa sånt till varann och vänta i evigheter… Tja, att man tycker så är kanske också ett tecken på jäkt, men jag vill ändå få bestämma själv när jag vill uträtta mina ärenden och inte känna att andra behöver vänta. En klimatsnål bil vore bra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *