fbpx

spinn mera!

En av mina kattälskande vänner brukar använda uttrycket ”att få någon att spinna” när hon menar att få någon att trivas och må riktigt bra. Det finns många olika sätt att få andra människor ”att spinna”. Ett tänkbart sätt är att hjälpa den andra människan att hitta en motionsform som hon tycker om.

Spinning, att sitta och trampa på en speciell motionscykel i en klass tillsammans med andra, påhejad av en svettig instruktör, kan faktiskt vara både effektivt och roligt. Oavsett om det är ”inne” eller inte, så är det inne… inomhus, och funkar i alla väder.

Jag hade länge funderat på vad det där spinning egentligen är, innan det blev av att jag prövade på. Jag trodde att det skulle vara förskräckligt långtråkigt. Sitta där och trampa utan att komma nån vart. Jag har aldrig varit särskilt förtjust i att cykla heller.

Däremot är jag förtjust i att pröva nya saker. Ibland bara en gång, så vet jag att jag har testat, ibland väcker den första gången mersmak. Jag har åkt slalom en gång i mitt liv, det var för 8 år sen. Då var jag över 40. Snowboard har jag inte prövat än, men vem vet, det kanske blir av. Sen finns det annat jag definitivt inte tänker pröva. Som bergsklättring eller bungyjump. Det finns gränser jag inte vill tänja på.

Hursomhelst, jag testade spinning för första gången tillsammans med en gymmande kompis år 2009. Och jag blev helt såld. Både på spinningen och på gymmandet. Att gå på gym hade så totalt legat utanför mina möjligheter tidigare, som jag nämnde, men nu började det inte kännas så omöjligt. Visserligen fick jag fruktansvärd träningsvärk, och vansinnigt ont i rumpan av det där första 45-minuterspasset, men oj vad roligt det var!

Vem hade kunnat tro att jag några år senare, närmare bestämt hösten 2013, skulle gå en spinninginstruktörskurs och själv börja hålla spinningpass… men så gick det. Till en början hoppade jag bara in och höll pass då och då när det behövdes, men sedan sommaren 2015 har jag haft egna pass vid Wasa Sports Club, närmare bestämt vid Ladies Club & Spa. Under höstterminen har jag 30 minuter spinning varje måndag kl. 11.00-11.30, och varannan fredag i 45 minuter med början kl. 06.45. Och jag är definitivt ingen morgonmänniska – att jag överhuvudtaget kan tänka mig att masa mig till gymmet en sån okristlig tid på dygnet är ett verkligt tecken på att det är roligt och gör gott!

Mina pass är tuffa och svettiga, men de blir också vad var och en gör dem till. Alla deltagare bestämmer själva hur hårt de vill köra. Och deltagarna är allt från tonårsflickor till damer som är över 80 år. Ibland hoppar jag in och håller pass vid Sports gym också. Herrar brukar också uppskatta mina timmar. I synnerhet brukar män i åldern ca 40 och uppåt gilla att jag alltid har med nån rejäl rocklåt på min musiklista 🙂

Har du testat spinning? Fick det dig att ”spinna”? Om inte, kanske du har hittat någon annan konditionshöjande aktivitet som får dina endorfiner att nå nya höjder?

Foto: Maria Frände
Foto: Maria Frände

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *