fbpx

tänkta tankar

Ibland är det väldigt bra att kunna ta till citat för att uttrycka något man gärna vill säga, men som någon annan redan sagt så bra att det känns onödigt att uppfinna hjulet på nytt. Det kan förstås verka tjatigt och allt annat än kreativt, men en av livets bistra sanningar är att ”vad som har varit är vad som skall komma, intet är nytt under solen”. (Läs Predikaren i Bibeln om du inte gjort det förr, där finns mycket värt att begrunda.)

Just nu tänker jag på två citat av okänt ursprung. Det första:

I’m not lazy. I’m just on my energy saving mode.

Det betyder ungefär ”jag är inte lat, jag är bara i energisparläge” (eller om det heter ”på”? Prepositioner är min stora svaghet när det gäller språk.) Det passar väldigt bra som beskrivning på mig under det senaste året. Och ändå håller jag med vännen ari, som hävdar att det är betänkligt att per definition se lättja som någonting negativt. Varför skulle det vara negativt att vara lat?

Jag antar att det beror på vad man läser in i begreppet, även denna gång. Om man är negativt lat kanske det handlar om att man utnyttjar andra och inte gör rätt för sig. Hur man nu sen kan avgöra när man har gjort rätt för sig. Vad som är rimligt. Det får mig också att tänka på ett citat, eller vad jag nu ska kalla det. Det var för över 30 år sedan, då en tant frågade mig om min mammas jobb, som speciallärare, vad det innebar. Och jag förklarade att mamma jobbade med elever som hade läs-, skriv- och talsvårigheter. ”Så di ji int bara ilak å int vill lär si”, konstaterade tanten. (De är alltså inte bara elaka och inte vill lära sig.) – Nej, bekräftade jag. Och föreställde mig i mitt inre hur man månne är beskaffad om man är elak och inte vill lära sig. Att man på pin kiv låter bli att ta åt sig undervisningen och stänger öronen för att absolut inte fånga upp något? Nåja.

Men sen tänkte jag på skillnaden mellan energisparläge och lättja. Jag tror faktiskt att det är så att jag måste komma över behovet av att befinna mig i energisparläge innan jag kan vara lat. På ett positivt sätt lat, alltså ta det lugnt och inte ta åt mig alla världens måsten och sorger att bära på mina späda axlar. Energisparläget tvingar mig, vänligt men bestämt, att ta det lugnt, och det är liksom inte samma sak som att frivilligt välja att vara lat. Intressant. Jag ser fram emot att vara lat. Sen, nångång.

Det andra citatet:

Everything happens for a reason, but sometimes the reason is that you’re stupid and you make bad decisions.

Det var bland det roligaste och mest träffande jag läst på länge. ”Folk” tröstar sig tappert med att det finns en mening med allt. Och ibland är visst meningen att man ska se att man är korkad och har fattat dumma beslut och därför får lov att ta sig igenom konsekvenserna av detta 😀

Hårt men förmodligen sant. Och ”this too shall pass”.

I lövsprickningens tid, min favoritårstid…

 

 

0 reaktioner på ”tänkta tankar”

  1. Ja man kan ställa sig frågan vad som är mera positivt, att vara lat eller överaktiv. Jag har valt det första. Det är inte alltid lätt att tänka och båda sätten är ju ett sätt att inte behöva tänka på det tankarna själv vill. Det är inte lätt att hela tiden gå och tänka på att man inte längre har någon uppgift i livet och att det som man själv skulle vilja göra så får man inte för andra. Då känns det skönt att ibland få strecka ut sig på sängen och koppla bort alla tankar.

  2. Gillar ”strongt” dina och AH:s tankar och funderingar. Just nu är jag själv inne i en överaktiv period. Och vill göra så mycket……

  3. måsa-mållon

    Kommer att tänka på berättelsen om syrsan och myran. Den ska säkert vara sedelärande och varna för konsekvenserna av lathet.Egentligen visar den två ytterligheter,den som bara arbetar och den som spelar och sjunger.Bäst är väl att ha lite av båda,tycker jag.;)
    Lathet under ansvar, det tror jag på.

  4. Måsa-mållon, jag har nog slutat arbeta men fortsätter med att spela och sjunga. Myrans flitighet tycker jag inte alls är sede-lärande utan hellre sedel-ärande.

  5. Kloka saker, japp 😉 Idag hittade jag en sprillandes ny uraäkt för felstavning ( läs slarvfel) VÄTSKEBRIST 😀 Sköt om dej o kram

  6. måsa-mållon

    AH,när tiden är inne får man väl spela och sjunga så mycket man vill,men fram till dess behöver man ägna en del av tiden åt att samla sedlar!Att bli Mammondyrkare ska vi däremot undvika, kanske funkar det bäst med en portion lathet i myrstacken. 😉

  7. Tack för kommentarerna! ”Håo ti vaart” brukade min svärmor säga. Det kan kanske översättas med ”lagom är bäst”… sen är det en annan sak vad det där lagom är, det varierar från person till person och från tid till tid för samma person.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *