I vår trädgård finns tre rabarberplanteringar, eller vad man nu ska kalla dem. Varje år poppar rabarbern upp, lika troget. När barnen var små var jag flitig med att skörda och använda rabarbern. Mest till kräm, men också till paj och som en beståndsdel i blandsaft tillsammans med bär. Nån gång lagade jag rabarbersaft också, men det verkar som att barn ”dricker med ögonen” – de var skeptiska till den ljusrosa saften och påstod att den inte var god.
Numera använder vi väldigt lite saft. Våra barn är vuxna och utflugna, dricker kaffe och behöver inte heller någon större mängd saft. Vi har alltid haft vanligt vatten som törstsläckare – barnen drack saft när de vuxna drack kaffe eller te. Men visst kan det vara gott med saft nån gång ibland.
Jag tror faktiskt inte att jag lagat rabarberdricka på minst 30 år, men i dag kom jag på att jag skulle laga en liten sats. Jag har skördat sommarens första omgång rabarber och delat ut till höger och vänster (läs: till två facebookvänner, och en tredje ska hämta i morgon). Det brukar komma minst en skörd till, om man tar bort tillräckligt mycket. Rabarbern är otroligt saftig med tanke på hur torrt det är i markerna. Den här tiden på sommaren har den inte heller hunnit bli maskäten. Den är absolut som bäst nu!
Receptet är ur gamla hederliga Marthas kokbok. Den hade vi som lärobok när jag gick i Värdinneskolan (en numera saligen avsomnad skolform) läsåret 1981-1982. Eftersom jag gillade och fortfarande gillar att laga sånt som jag inte har lagat förr, började jag i ett tidigt skede med att markera recepten med smileys för att lättare minnas a) om jag hade testat ett recept b) vad jag tyckte om resultatet. ”Obs att det blir som saft” – jag trodde först att rabarberDRICKA betydde att det var en dryck som var klar att drickas som sådan, och blev jättebesviken när jag provsmakade den starka smörjan. Jag minns inte om det var svärmor eller vem, som antydde att drycken kanhända behöver spädas. Och se, det hjälpte! Utspädd rabarberdricka är något helt annat, friskt och gott!
Jag visste att jag hade en halv citron i kylskåpet, och tänkte att jag gör en fjärdedels sats, så att jag har tillräckligt med citron. Jo, jag hade mycket riktigt en halv citron i kylskåpet, men den hade möglat ? och då hade jag redan hunnit börja ställa till med tillverkningen av drickan. Det går ju alltid att experimentera, så jag tog apelsin i stället. Drickan ska stå ett dygn, så i morgon kväll får vi provsmaka resultatet.
När det gäller rabarberpaj finns det många goda recept. Min klassiker när det gäller bär- och fruktpajer (inklusive rabarber) består av en pajbotten, tunnskivad rabarber med ett par msk socker på, och så ett lager havregrynsströssel. Det här behövs till en pajform:
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
2-3 msk vatten
Blanda ihop ingredienserna och tryck ut degen i en smord pajform.
Ovanpå brer du ut ca 0,5 liter tunnskivad rabarber och lite socker efter smak.
Strössel
1,5 dl havregryn
1 dl socker
50 g smält smör
1 tsk vaniljsocker
Blanda ihop och strö över pajen. Grädda i 225° ca 25 minuter.
Avnjuts med vaniljsås eller vaniljglass.