fbpx

Årslistan 2021

Min stackars blogg har verkligen varit försummad en längre tid. Kanske jag ändå kan få ihop åtminstone en årslista som gäller det gångna året?

För flera år sen var bloggandet väldigt viktigt för mig. Jag har alltid tyckt om att uttrycka mig i skrift, och bloggen erbjöd en möjlighet att skriva fritt från hjärtat, utan att bli redigerad eller refuserad. På den tiden jobbade jag heltid vid Åbo Akademi, och trots att jag också gillade det akademiska skrivandet var jag ibland hjärtligt trött på allt petande och korrigerande och formulerande i all evinnerlighet för att få till korrekta, vetenskapligt stringenta texter. Visst har jag svårt för stavfel, syftningsfel m.m. också i bloggtexter, men det kändes ändå befriande att glatt och medvetet göra stilbrott utan att någon kunde hindra mig, att slänga in ord på dialekt, finska eller engelska här och där, och att skriva om vilka trivialiteter som helst utan att jag behövde bry mig om ifall någon hade lust att läsa mina texter eller inte.

Med tiden kom bloggarna att ändra karaktär. Bilder blev allt viktigare, kommersiella samarbeten gjorde sitt intåg, och plötsligt var många bloggar allt annat än den fristad min blogg hade varit. Det var nog en bidragande orsak till att jag så småningom tappade sugen. En annan orsak var att jag så småningom accepterade att dagboksskrivandet och dialogen med vänner och bekanta fick flytta till facebook och byta till ett mycket kortare format.

Men nu var det alltså en årslista som jag skulle skriva. Jag har sett den hos flera bloggare, senast hos Kugge.

Gjorde du något 2021 som du aldrig gjort förut?

Hm… nå, jag slutförde flera korta fortbildningskurser, men att studera är ju i sig inget nytt för mig. Kanske jag inte var särskilt nyskapande under 2021? Men jo, jag gick en skrivarkurs! Sommarskriv med Kugge! Något sådant har jag inte gjort förut. Det var roligt. Eftersom jag tillbringade nästan hela sommaren vid vår sommarstuga ute i skärgården satt jag mest utomhus och skrev på min roman nr 2. Tanken var att manuskriptet skulle slutföras under 2021. Det blev tyvärr inte så. En stor del av manuskriptet är skrivet, men det saknar fortfarande ett slut, och ett flyt mellan olika kapitel.

Genomdrev du någon stor förändring?

Nej, det tror jag inte att jag gjorde. Största förändringen under året var mera mekanisk. Under vårterminen var en stor del av jobbet på distans, medan jag har flängt omkring som en skållad råtta över halva Österbotten under hösten.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?

Jo, åtminstone tre gymkollegor som jag kommer på så här på rak arm. Själv väntar jag med spänning på att bli farmor endera dagen (bf 2.2.2022).

Vilket datum från 2021 kommer du alltid att minnas?

Jag kommer faktiskt inte på något specifikt datum. Dagarna har flutit på. Kanske morsdagen då, eftersom det var redan då jag fick veta om det kommande barnbarnet.

Dog någon som stod dig nära?

Inte inom familjen, men visst har det skett dödsfall i min släkt och bekantskapskrets. Den största sorgen för mig var nog när min inofficiella mentor, professor emerita Helena Hurme, dog. Vi hade inte träffats IRL på några år, men höll regelbundet kontakt efter att Helena gick i pension och flyttade till Helsingfors. Hon har betytt väldigt mycket för mig.

Vilka länder besökte du?

Jag var till Sverige i december.

Bästa köpet?

Det var nog ”pottstolen”, dvs. en Feet Up-yogastol som är ett utmärkt hjälpmedel om man vill öva inversioner, dvs. ställningar där man är med huvudet neråt.

Jag kan inte stå på huvudet utan stöd, men med den här ”stolen” och en vägg bakom går det överraskande bra!

Gjorde någonting dig riktigt glad?

Alltså, jag är ju faktiskt glad för det mesta utan att det behöver ha inträffat något särskilt, men nu får jag väl igen dra till med det där att jag ska bli farmor. Jag älskar bebisar, och skulle gärna ha haft ett par barn till själv (jag har fyra vuxna barn, men hittills inga barnbarn).

Saknade du något under 2021 som du vill ha år 2022?

Det skulle i så fall vara att hälsa på min vän som bor på äldreboende, och som jag inte sett sen coronan ställde till det med besöksförbud och munskyddskrav och sånt.

Vad önskar du att du gjort mer?

Inget.

Vad önskar du att du gjort mindre?

Inget. Jag är nöjd med det jag gjorde under 2021.

Bästa boken du läste 2021?

Oj, det var svårt. Jag slukläser (eller, ännu oftare, sluklyssnar numera) bok efter bok utan större eftertanke. Det går inte att välja ut någon enskild bok ur den härvan (ca 200 böcker, skulle jag tro). Men jag storgillar Bente Pedersens romanserie Tre systrar (sammanlagt 65 böcker). Trots att översättningen från norska ibland lämnar en del övrigt att önska.

Favoritprogram på tv?

Hah, det blir lätt. Inget, för jag har inte tittat på tv under 2021 annat än någon enstaka glimt då och då. Men om jag skulle ha tittat, skulle det förmodligen vara samma som 2020, dvs. Tanssii tähtien kanssa.

Största musikaliska upptäckten?

Här får det också bli ”ingen”. Jag lyssnar mest på zumbamusik, dvs. latinorytmer, och den saken har inte förändrats.

Vad var din största framgång på jobbet 2021?

Det var nog att jag fick börja med ett PT-samarbete med Wasamove. Det har gett mig flera nya kunder. Kvinnor och män i åldrarna 18-68. Inte illa! Jag är väldigt glad över detta.

Största framgång på det privata planet?

Öh, har man ”framgång” där? Nå, alla kurser jag har gått har utvecklat mig på flera olika sätt. Men hur kan jag bestämma om den utvecklingen är jobbrelaterad eller privat? Min kompetens och min person är mitt främsta arbetsredskap. Jag har utvecklat min intuition. Men är det en privat egenskap? Och finns intuition, eller är den enbart ett resultat av samlad erfarenhet?

Att studera Reiki innebär också en inre utveckling, förutom att man lär sig diverse tekniker.

Vad spenderade du mest pengar på?

Kursdeltagande och företagshälsovård…

Något du önskade dig och fick?

Stipendium för att jobba med ett bokkapitel till en lärobok som ges ut av Studentlitteratur.

Något du önskade dig och inte fick?

Jobb vid Norrvalla (Folkhälsan utbildning Ab).

Vad gjorde du på din födelsedag?

Det minns jag inte. Jag måste kolla kalendern. Just det ja, det var en lördag. Då for jag ut till sommarstugan och badade i tunnan med min man. Kvällen innan åt vi plåtbröd på Niska i Vasa med våra barn och deras respektive. Jag hade önskat mig pizza, vin och bad på min födelsedag, och det passade bäst att dela upp det så där.

Vad fick dig att må bra?

Min familj, mina husdjur, möjligheten att själv välja vad jag jobbar med och när. Möjligheten att bo på tre ställen. Jag är priviligerad, jag vet. Men jag har inte kommit dit jag är utan tårar.

Vem saknade du?

Vissa vänner som jag inte träffat på länge. Alla vill inte heller vara så aktiva på sociala medier. Då blir saknaden större. Jag är inte typen som ringer upp folk om jag inte har ett konkret ärende.

De bästa nya människorna du träffade?

Det måste nog vara mina kursdeltagare på orter där jag inte hållit kurs tidigare. Det finns så många trevliga människor!

Mest stolt över?

Att jag äntligen, efter fyra år, lyckades slutföra utbildningen till NAT Trigger Point Therapist.

I Trigger Point Therapy jobbar jag med att identifiera s.k. triggerpunkter, och bygger upp ett individuellt program för träning, stretching och behandling för varje kund. Målet är att kunden ska bli så smärtfri som möjligt, och att hen också ska kunna hantera sin vardag för att undvika att besvären återkommer.
Foto: Caroline Eriksson

Högsta önskan just nu?

Att allt ska gå bra med mitt barnbarn.

Vad tänker du göra annorlunda under 2022?

Jag tänker inte hålla kurser sex dagar i veckan, och jag vill att de flesta kurser ska vara i Korsholm och Vasa. Det räcker med en längre arbetsresa per vecka, inte tre som nu.

Välkommen, 2022! Året då jag fyller 60, om jag får leva. Jag hoppas kunna resa nånstans med familjen, och jag skulle också vilja ordna ett Sweet Sixty Zumba Party in Pink i samband med min födelsedag i oktober. Det innebär en stor zumbatillställning med flera instruktörer, där alla intäkter går till bröstcancerforskningen. Vi får se om det låter sig göras.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *