fbpx

Wonnes wellness kvartalsrapport Q1

Inspirerad av Kugge och Jennifer och deras företag Let me create ska väl jag också komma mig för att försöka göra en sorts kvartalsrapport. I höstas skaffade jag deras årsrapport och årsplanering, och jag kan utan vidare konstatera att detta material har varit till nytta för mig. Nu blev det inte så att jag fyllde i hela årsplaneringen i januari, men jag har åtminstone fyllt i det mesta, och det är intressant att se tillbaka på hur och om jag lyckats följa min planering under årets tre första månader.

Åtminstone kan jag fortfarande helhjärtat instämma i Mitt varför:

  • Jag är företagare för att få bestäma vilka uppdrag jag åtar mig. Tidigare har jag gillat att vara anställd och ha någon som säger vad jag ska göra, utan att jag har behövt bekymra mig desto mera för lönsamhet etc. Vilket är en sanning med modifikation – jag har varit avdelningsskötare med budgetansvar (delat med andra), och mina många år i universitetsvärlden kom också att i allt högre grad handla om delaktighet i resultatansvaret. (Usch.)
  • I mitt företag drivs jag av en vilja att hjälpa andra att må bra. Yep.
  • Min långsiktiga vision är att ha ett harmoniskt liv. Amen.
  • Jag vill nå just det för att jag är trött på stress och ångest.
Planera, genomföra, utvärdera

Sen kommer vi till följande intressanta punkt. Hur ville jag att företagsåret skulle bli? Det finns punkter utan frågetecken, och punkter med frågetecken. Vissa punkter involverar andra, och lämpar sig inte för publicering här.

Sammanfattningsvis kan jag väl säga att jag är på god väg. Det svåraste är fortfarande att värva enskilda kunder, både när det gäller personlig träning, och när det gäller behandlingar. Jag kan förstå det, även om jag förstås önskar att folk var bättre på att ta hand om sig själva (i tid) och att de också skulle kunna satsa (ha råd att satsa) på att få hjälp med att ta hand om sig. Jag tror att många fortfarande föredrar att vänta tills de eventuellt får det alltför jobbigt och skador redan är skedda innan de söker hjälp och stöd. Och att många drar sig för att anlita en PT eller gå på behandlingar, eftersom det också innebär att kunden själv bör vara villig att förbinda sig till att göra något (motionera, träna, ändra kost, ändra livsstil, ändra livsinställning…). Det är inte alltid man känner sig beredd till detta.

Sen kan det ju lyckligtvis vara så också, att folk över lag mår bra. Den som är i god fysisk form, orkar med vardagen, är smärtfri, klarar att nå sina mål, kan koppla av och ta hand om sig själv osv. behöver ju inte mig. Vad kan väl vara bättre än det! ?

Det andra ”problemet” är att det är så mycket lättare att få uppdrag som är fysiskt krävande, än att t.ex. få timläraruppdrag eller kurser där jag inte själv behöver träna tillsammans med deltagarna. Jag älskar att ha ett jobb där jag får röra på mig. Det var också en av orsakerna till att jag bytte bransch. Min hjärna fungerar bättre då jag får göra punktinsatser med rejäla pauser, och då jag får kombinera tanke och rörelse. Men samtidigt är det slitsamt. Jag sa upp Bodypump-licensen, och det var ett bra beslut. Jag har också funderat på om jag ska fortsätta hålla Zumba Fitness®. Ändå är jag redan bokad för tre Zumba Fitness®-kurser till hösten 2021 ???

Nya zumbakläder piggar upp ?

Det finns en trygghet i att hålla institutkurser. Visst händer det att kurser inte blir av pga. för få anmälda, men över lag är det tryggt att hålla kurser som någon annan marknadsför, som någon annan ordnar utrymme för, som någon annan administrerar. Att själv ordna kurser kan vara mera ekonomiskt lönsamt, men det innebär också ett större risktagande och en massa extra besvär, som är svårt att uppskatta i pengar. Mina blygsamma erfarenheter av att själv ordna kurser etc. har hittills inte varit lönsamma.

Det ekonomiska, ja. Det är nog mitt största ointresse när det gäller företagandet. Jag vill förstås kunna försörja mig på företagandet, men siffror är så tråkiga. Eftersom jag i regel fakturerar en månad i efterskott, är min omsättning inte riktigt i realtid, eller hur jag ska uttrycka det.

  • Januari var en ”fattig månad”. Inte så underligt, eftersom 2-3 veckor jullov ingår i mina fasta planer. Plus att en del uppdragsgivare ville ha decemberfakturan redan under 2020.
  • Februari var en mycket bra månad.
  • Mars var en ”normal månad”, med utrymme för högre omsättning.

Eftersom jag har delinvalidpension får jag inte förtjäna/omsätta hur mycket som helst. Men, när jag har haft semester (i år blir det i juni) har jag ingen inkomst förutom pensionen den följande månaden (dvs. juli), så det gör inget om jag överskrider den tillåtna summan någon enstaka månad. Inte ens februari var så lönsam att den hotar min pension.

Utgifterna, då? Mina utgifter är av karaktären ”många bäckar små”. Det handlar i huvudsak om månatliga licensavgifter och andra ”prenumerationer”. Behövs alla? Behöver jag t.ex. betala för Vimeo? Jag vet inte riktigt. Jag använder ju inte Vimeo varje månad. Men jag har haft planer på att göra nätkurser som jag kan sälja… fast just nu känns det som att det inte kommer att vara värt besväret.

Just det ja. En orsak till att i synnerhet det här coronaåret har varit knepigt för företagare i motionsbranschen är att flera (större) aktörer erbjuder gratis träning, träningsprogram, kostråd osv. via internet. Jag förstår att det dels är en marknadsföringsgrej (då kanske någon vill köpa av en i framtiden), dels ett tecken på sann omsorg om medmänniskorna (om man vill tänka välvilligt), men det är inte särskilt omtänksamt gällande oss som ska försörja oss på området. Det där är en svår sak. För jag gillar förstås också sånt som är tillgängligt för alla. Men vare sig jag tar t.ex. 5 eller 10 € för mina online-yogapass är det tydligen ”för dyrt”. Eller så är jag inte tillräckligt bra. ?

Skämt åsido, det är inte dyrt. Förutom för den som faktiskt inte har 5 €. Men om man jämför med vad det kostar att delta på plats i olika träningspass på den privata marknaden, så är det inte dyrt. Plus att deltagarna inte behöver fara nånstans, och alltså sparar både tid och pengar. Men det finns ju gratis yoga på nätet, så…

Ursäkta gnället.

Vad vill jag uppnå i år?

I januari skrev jag att jag vill hålla mera yoga (check, yogakurser inbokade till hösten) och få fler PT-kunder (semi-check, de skulle kunna vara ännu flera).

Never underestimate a woman.

Nu skulle jag kunna fylla i ”Så firar jag framgångar under året” och ”Det bästa som kan hända 2021 är…”

Hm. Det där med firandet får jag ta mig en rejäl funderare på. Men det andra kan jag svara på. Det bästa som kan hända 2021 är att den här ? coronasituationen lugnar sig så att man kan resa igen. Jag som hade ett verkligt drömuppdrag inbokat hösten 2020 – som instruktör på en hälsoresa till Rivieran – fick som så många andra se planerna skrinläggas. Jag VILL vara instruktör på hälso- och träningsresor! Det är verkligen drömuppdrag för mig.

Ajjo, man skulle skriva vad man är mest stolt över under företagsåret 2021 så här långt. Uff, det blev svårt. Jag har bara ”måra åpåå”, på ren österbottniska. Hjälp! Vad har jag anledning att vara mest stolt över?

Har jag kunnat göra något för dig? Berätta!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *