fbpx

böcker och handarbete

Den som älskar att sticka och att läsa är varken beroende av väder eller plats för att kunna utöva sina favoritsysselsättningar. Det har inte blivit av att jag stickat en enda maska under midsommaren, så nu ska jag unna mig att sitta och sticka och lyssna på en ljudbok och ha det riktigt mysigt inne i stugvärmen. För en stund sen övervägde jag om jag skulle klä på mig och gå ut och sätta mig i gungan, men så kom det en liten regnskur, då känns det bättre att hållas inomhus. I går satt jag däremot en stund i gungan och läste i pappersboken, den tredje delen av Knausgårds Min kamp. Jag mer eller mindre sträckläste de två första delarna då vi var till ”södern”, men den här tredje delen har det gått långsamt med. Inte för att den skulle vara tråkig, å nej, utan för att jag så gärna stickar och läser samtidigt, och det är obekvämt att hålla i – och framför allt att bläddra i – en pocketbok medan man stickar, då funkar det så bra att lyssna på en ljudbok i stället. För närvarande lyssnar jag på Tvångströjan av Aino Trosell. Trevligt med en kriminalroman i lantlig miljö, där huvudpersonen jobbar i hemservicen i Malung. Äldrevård ligger mig varmt om hjärtat, det ger läsupplevelsen ett extra plus att få höra om hur hemservice kan fungera. Allt är mycket trovärdigt beskrivet, det märks att författaren är insatt i ämnet.

myshörna
myshörna

Nu håller jag på att sticka ett par ”jordgubbssockor”. Det är helt enkelt ett par vita sockor, som ska dekoreras med jordgubbar på vristen. Undrar vem som ska få såna finsockor? Någon med rena golv… Och så stickar jag på en av de där Etiopien-babytröjorna, och har tre till som är nästan färdiga, men ska sys ihop lite här och där. Tre par Pippisockor väntar på att få trådarna fästa, och pingvinsockorna ska också sys ihop, fästas trådar på och så ska pingvinerna få ögon. Så småningom.

0 reaktioner på ”böcker och handarbete”

  1. Ljudböcker passar säkert bra i samband med handarbete. Det har jag inte tänkt på riktigt, men jag stickar inte just mera. Men det passar ju också om man syr på maskin. Vad har du för apparat för lyssnandet?

    Har läst ett par böcker av Aino Trosell som jag gillade. En gränslös kärlekshistoria och Hjärtblad är båda romaner som handlar om svunna tider. Sådana tycker jag om och skulle rekommendera båda.

    1. Eftersom jag brukar låna ljudböckerna via elib (biblioteket, via Korsholms bibliotek får man bara låna en ljudbok/e-bok per vecka, men via Tritonia får man låna tre) är jag beroende av datorn. Man laddar inte ner dem, utan de streamas via nätet så man måste vara uppkopplad hela tiden. Mobila enheter, som surfplatta och mobiltelefon stöder tyvärr inte den tekniken. Men jag brukar ju som sagt var sitta och sticka, och då har jag min laptop på soffbordet framför mig och lyssnar via hörlurar. Man kan köpa ljudböcker till t.ex. sin telefon, men jag lånar hellre böcker än köper dem. Min syster har köpt rätt många, för hon vill lyssna på dem t.ex. medan hon pysslar i köket, och då brukar hon ha telefonen eller ipoden i fickan och lyssna via hörlurar. Jag har försökt lyssna via högtalare medan jag gör något i köket, men det funkar inte, jag slutar lyssna och börjar tänka på annat 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *