fbpx

gardiner

Eftersom jag är tämligen ointresserad av inredning (även om jag kan uppskatta vackra saker, möbler osv. som andra har) är jag inte heller särskilt intresserad av gardiner. För mig är gardiner sånt som man har för att… ja, för att folk brukar ha såna? För att det hör till? Och för att man ska kunna dra för och begränsa solljuset inomhus, kanske.

Jag brukar också vara tämligen ointresserad av att få smakråd. Jag vill inte göra saker så invecklade. Och jag vill Bestämma Själv. Men nu skulle jag faktiskt kunna tänka mig ett och annat råd när det gäller gardiner. Så småningom blir det nämligen inflyttningsklart i bastustugan, som vi har byggt i skären. Stugan som vi ska ha till ”villa”. Villan vi har farit till i ett par år är liksom mera provisorisk. Det var tänkt att den ska bli ett uthus, när vi får flytta in i bastustugan, men vi har trivts så bra där så den får antagligen vara gäststuga i stället. Den är lite för ”fin” att ha till vedlider, känns det som. Även om den inte är direkt flott.

Bastustugan har två små fönster uppe på sovloftet, ett mot norr/havet och ett mot söder/skogen. På nedre botten finns ett litet fönster i sovalkoven och ett litet fönster i köksvrån. Sen finns det två fönster som liksom sitter ihop, de är på västra sidan av huset och har utsikt mot skog/lite hav/en blivande terrass utan tak, och ett fönster som liksom sitter ihop med dörren, på norrsidan, med utsikt mot stranden. Jag hade först tänkt mig att jag skulle ha hissgardiner i alla fönster, så att man skulle kunna hissa ner dem när man ska sova. Själv älskar jag ljuset, och behöver ingen mörkläggning, men jag vet ju att det finns andra som vill ha mörkt, eller åtminstone dunkel, när de ska sova. Det betyder att åtminstone de små fönstren på loftet och det lilla fönstret i sovalkoven skulle behöva ha gardiner som ska gå att dra för. Så ska det vara ett draperi mellan sovalkoven och allrummet. Jag funderade på om det alls behövs några gardiner för fönstret i köksvrån? Kanske man skulle låta det vara öppet och ljust? Eventuellt ha en hylla mitt i fönstret, med små krukor med örter el. dyl.?

Sen har vi de större fönstren, och den större utmaningen. Eftersom de två västerfönstren och norrfönstret + dörren med fönster är nästan i vinkel med varandra, skulle det förmodligen se bäst ut med likadana gardiner här. Men. Jag kan ju inte ha en gardinstång och en gardin som är i vägen då man ska gå ut och in genom dörren. Och mellanrummet mellan norrfönstret och dörren är liksom inget riktigt mellanrum, de sitter i ett. Hur löser man en sån sak? Och ska jag tänka att även dessa fönster måste gå att dra för, för att det inte ska bli för ljust på loftet, och för ljust ifall nån tillfälligt ska sova i allrummet?

Egentligen borde jag ju ha skrivit det här inlägget på ort och ställe för att kunna fotografera och visa fönstren. Men andan råkade falla på nu, när jag är hemma i byn. Så jag får exemplifiera med något enstaka foto som jag råkar ha, där något av fönstren syns.

Baksidan/södersidan och lite av västersidan
Baksidan/södersidan och lite av västersidan

Här är ett gammalt foto, när vi inte ännu hade målat. Man ser en skymt av söderfönstret på loftet, och så ser man alkovfönstret till höger och köksvråfönstret till vänster. Man ser också en skymt av dubbelfönstret till väster. Det ska alltså bli en terrass under dubbelfönstret.

Verandan, mot norr, havsutsikt
Verandan, mot norr, havsutsikt

Här ser man fönstret och dörren som liksom sitter ihop.

Köksvrån
Köksvrån

Här syns en glimt av ”köksfönstret” inifrån. Det var här jag tänkte att man kanske inte skulle behöva ha nån gardin.

Norrsidan, inifrån
Norrsidan, inifrån

Och här syns en skymt av norrsidan inifrån, som ni ser är det inget mellanrum mellan dörren och fönstret.

Norrfönstret
Norrfönstret

Norrfönstret igen, inifrån. Västerfönstren ser ut som det här, fast två fönster bredvid varann i stället för fönster + dörr.

Ok, tips emottages med tacksamhet, så ska jag fundera vidare och gör som jag vill sen 😉

 

 

 

 

0 reaktioner på ”gardiner”

    1. Det skulle jag kunna tänka mig, lma7, om det inte var för att familjemedlemmarna behöver dunkel eller mörker för att kunna sova…

  1. Vi har enbart kappor för samtliga fönster på villan, för jag vill få in så mycket ljus som möjligt. Sedan har vi rullgardiner för sovrummet som kan dras ner vid behov. Enkla kirschstänger för upphängningen och i burspråket enbart spiraler, för det skulle se klumpigt ut med stänger där.

    1. Jag vill också få in ljus, Kicki. Nå, jag funderar vidare. Kirschstänger är på sitt vis enkla att använda, men vi har dem i de flesta fönster hemma och jag börjar vara lite trött på dem… vi får se vad det blir.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *