fbpx

dag 24 – papperslöst

Inte papperslöst som i brist på toalettpapper, utan som i en strävan till att låta bli att ha allt möjligt till pappers och i stället spara det elektroniskt. Ojoj och ujuj vilka mängder papper jag har förbrukat under mina studieår, och inte blev det mindre pappershögar för att jag började jobba som ”akademisk pappersvändare” heller, om lite självironi tillåts. Och då jag har så svårt att slänga papper… man vet ju aldrig när man kan behöva dem. Nå, häromåret gjorde jag i alla fall något så kallsinnigt som att slänga diverse 30 år gamla anteckningar. Om det var bra eller inte vet man väl aldrig. Och bra på vilket sätt i så fall.

Nu har jag i alla fall bestämt att jag inte ska lagra mera papper i mitt arbetsrum på jobbet. Helst inte släpa hem gamla papper heller för att lagra dem där ”för säkerhets skull”. Det innebär att jag mer och mer har fått lära mig tänka på ett nytt sätt då jag jobbar. Och att jag har fått vänja mig vid att läsa en massa på datorskärmen i stället för att printa ut och läsa texten på papper. Det har sina fördelar. Om man har en hög med papper, är det lätt hänt att man råddar om ordningen på pappren. Om dokumentet dessutom saknar sidnumrering blir det rent hopplöst att få högen i rätt ordning igen. Sånt slipper man, när man läser dokumenten på datorn.

Med lite övning lär man sig också att strecka under och kommentera i elektroniska dokument. När det går. Det finns tyvärr vissa pdf-dokument, som det tydligen inte är meningen att man ska bearbeta.

Min princip är alltså: en bok eller en pärm in i hyllan innebär att en annan bok eller pärm ska ut.

Lite fuskar jag ännu och gömmer ”kan vara bra att ha”-mappar i ett skåp i nedre delen av bokhyllan… men jag SKA lära mig.

0 reaktioner på ”dag 24 – papperslöst”

  1. Känner igen mig väldigt mycket:). Pappershögarna har tagit form i arbetsrummet under otaliga år och många pärmar är helt föråldrade. Men de ligger kvar. När jag blir pensionär ska jag bränna upp alltihopa i påskbrasan, har jag tänkt. Tills dess får de vara kvar -ifall jag skulle behöva något.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *