fbpx

dag 28

…funderar jag på det märkliga faktum att vissa saker kan vara så oväntat svåra att lära sig, medan andra saker fastnar eller går hem direkt. Det finns (minst) två saker som jag har haft riktigt svårt att lära mig.

1. Procenträkning. Hur många klarar av att ta studenten utan att riktigt ha fattat det där med procent? Jär haar ni ein… Alltså, jag förstod på sätt och vis procent såpass mycket att pro cent betyder ”per hundra” och att det handlade om att dela något i hundra lika stora delar. Men ändå hade jag väldigt svårt för att räkna t.ex. ”Hur många procent är 34 av 75?” Det sätt vi lärde oss i skolan hoppade liksom över ett tankesteg för mig, vilket gjorde att jag hade svårt att komma ihåg formeln som vi lärde oss för såna där uträkningar. Att efter avslutad gymnasieutbildning börja en yrkesutbildning gjorde emellertid susen för bl.a. den här saken. Många saker i de allmänna ämnena kändes synnerligen lätta. Inte onödiga, typ ”suck, det här kan jag redan”, utan lättande ”yes, det här förstår jag”. Och så lärde jag mig äntligen att förstå procenträkning. Jag fortsätter att envisas med att göra det på mitt sätt, med alla steg, i stället för att dra ihop det hela till nån förvirrande formel. Så här måste jag tänka för att det ska bli rätt, om vi tar ovanstående exempel:

Först måste jag alltså identifiera vilket av de där talen som ska divideras med 100. I det här fallet är det 75. Jag delar alltså 75 i 100 delar, och då blir en del 0,75. Sen måste jag ta reda på hur många 0,75 som ryms i 34, och det gör jag genom att dividera 34 med 0,75. Det gör jag med miniräknare 🙂 och får svaret 45,33333… Svar: 34 är ungefär lika med 45 % av 75.

Och kom inte och säg att det går att komma fram till det där svaret på ett mycket enklare sätt. Enklare för dig, kanske, men inte för mig. Det borde alla vi lärare på olika nivåer komma ihåg och ha respekt för – alla förstår inte saker på samma sätt.

2. Begreppet ”medsols”. Nu antar jag att någon tycker att jag borde skämmas, men man ska inte behöva skämmas för att man är okunnig eller helt enkelt inte förstår, såheså. Jo, jag förstod redan som barn att det har att göra med åt vilket håll solen ”rör sig”, och att om man roterar åt samma håll som solen synbarligen rör sig på himlen så rör man sig medsols, och om man rör sig åt andra hållet blir det följaktligen motsols. Vad jag däremot hade otroligt svårt att komma ihåg var åt vilket håll f-nskapet rör sig. Det tog ett par årtionden att komma underfund med den saken. Att jag flyttat till byn Västerhankmo underlättade saken. Redan som barn fick jag lära mig att ”Solen går upp i öster och ner i väster”, men när jag för mig själv skulle recitera det där för att komma ihåg vad som är medsols och motsols blev jag alltid osäker på vilken väg det var… upp i ? och ner i ? Lite lättare var det att minnas det där med att man skulle ställa sig med solen i nacken kl 12 på dagen, så har man norr dit näsan pekar, Öster dit hÖgra handen pekar och Väster dit Vänster pekar. Men det hjälpte föga när det gällde att minnas åt vilket håll solen rör sig. Tills jag alltså flyttat till Västerhankmo, och fick mer konkreta synbilder som kunde hjälpa mig. Solen går upp på den sida där vi har våra sovrum, och den sidan är mot grannbyn Österhankmo. Öster, halleluja, då vet jag. Solen går upp i Österhankmo, yess. *noterat för all framtid* Och då går den ner i Petsmo, vilket iofs inte låter som väster, men ändå. Det räcker med att jag vet att den går upp i Österhankmo, så vet jag att den går ner i väster.

Och nu kommer vi till det verkligt fåniga, som fick mig att rodna när jag Nådde Insikt. Det är inte många år sen. Eller i alla fall inte många årtionden sen. Nämligen kopplingen mellan solen och klockan. Jag tänkte på det finskspråkiga ”myötäpäivään” och hur mycket enklare det är än ”medsols”. Myötäpäivään, eller clockwise på engelska. Alltså dagen roterar som klockan. Och så tänkte jag harmset varför man inte säger så på svenska. När den pinsamma sanningen uppenbarade sig för mig: det är ju precis det man gör, för solen och klockan rör sig i samma riktning. Hört talas om solur???

Ridå. Men sen dess vet jag!

001
Solen går ner i Petsmo… i väster. Nej, vi har inte så här mycket snö nu, bilden är gammal.

0 reaktioner på ”dag 28”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *