dag 30 – förpackningsstorlekar

Jag undrar vad förpackningsstorlekar grundar sig på? Vad är det som gör att det t.ex. är vanligt med mjölkförpackningar som rymmer 1 liter, smörpaket som är 500 g och havregrynspaket som är 750 g? Är det någon kundundersökning, någon dold logik om hur mycket som t.ex. en vanlig fyra personers familj förbrukar inom en rimlig tid, eller vad? Annars skulle man ju kunna tänka att allt skulle säljas i t.ex. 1 kg-förpackningar. Jamenar, t.ex. 750 g havregryn. Varför inte 1 kg? Eller har det med priset att göra, att det ska verka billigare?

Riktigt konstigt tycker jag att det är med portionsförpackningar, som t.ex. yoghurt och efterrättspuddingar. Varför är vissa yoghurtburkar bara 150 eller 125 g? Om jag fick bestämma skulle det inte finnas mindre förpackningar än 200 g av sånt 😉

0 reaktioner på ”dag 30 – förpackningsstorlekar”

  1. Har för mig att havregryn brukade vara i enkilos förpackning förr. Men det var den gamla sortens flingor som behövde längre kokning.

    1. Jag tror att det finns olika storlekar numera också, Kicki, men just den sort jag råkar ha är 750 g. Kanske det är för att det ska verka billigare…

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *