fbpx

dag 33. Äppelberoende

imageFör rätt många år sen, närmare 20 år skulle jag tro, fick jag en rejäl allergisk reaktion då jag åt ett rött juläpple. Jag hade tvättat och skalat äpplet, ändå fick jag utslag kring munnen och på handen där jag hållit i äpplet. Dessutom kliade det i halsen så att jag skulle ha behövt en flaskborste som kli-hjälp. Efter det var jag väldigt misstänksam mot äpplen och vågade knappt röra dem.

Eftersom jag alltid varit väldigt förtjust i äpplen var det inte roligt att lämna bort dem ur kosten. Så småningom kom jag fram till att jag faktiskt kunde äta obesprutade, hemodlade äpplen. Någon enstaka gång åt jag lite äpple t.ex. i någon sallad som jag blev bjuden på, och det gick bra. Tillagade äpplen, t.ex. i äppelpaj, funkade också. Hursomhelst var jag försiktig. En av mina släktingar är mycket allergisk mot både det ena och det andra, och jag ville inte råka ut för andnöd och anafylaktisk chock nästa gång jag blev alltför sugen på äpple.

Det lär vara vanligt att den som är allergisk mot björkpollen, vilket jag är, också är allergisk mot äpplen och morötter. Morötter har jag aldrig fått besvär av. Pollenallergin har också blivit mycket bättre. Om det sen beror på den zonterapi jag gav mig själv eller om det bara var ett lyckligt sammanträffande att allergibesvären minskade efter behandlingen spelar egentligen inte så stor roll.

Hursomhelst, för något år sedan kom jag på att jag kanske skulle kunna äta ekologiskt odlade äpplen, när jag nu en gång tycks tåla våra egna hemodlade. Och det funkar faktiskt! Under äppelsäsongen äter jag flera äpplen per dag, och nu har den tendensen hållit i sig under hela vintern. Tack och lov för ekologiska äpplen <3 det känns som att jag har ett uppdämt äppelbehov som inte låter sig stillas i första hand.

Och jag har faktiskt bestämt mig för att inte bry mig så mycket om att man inte ”borde” äta så många frukter per dag. Det är så mycket man inte ”borde” och vad man ”borde” beror på vem man frågar. Om någon läsare undrar varför man inte ”borde” äta så mycket frukt – frukt är väl nyttigt – så lär det vara så att frukt innehåller mycket naturligt socker och fruktätande kan leda till både blodsockersvängningar och ökad aptit. Eftersom jag inte mår dåligt av äpplena fortsätter jag trotsigt att äta dem. T.o.m. på kvällen ibland, fastän en personlig tränare jag konsulterade för några år sen menade att frukt på kvällen är big no-no. Tyvärr minns jag inte varför.

Ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen, två eller flera äpplen om dagen måste väl hålla doktorn borta från ännu fler ställen 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *