fbpx

dag 52 – välgörenhetsstickning

Hoppsan, jag glömde visst blogga en gång till i går, så jag är fortfarande ett inlägg på efterkälken. Nu tänkte jag passa på att puffa för ett välgörenhetsstickprojekt, om jag skulle råka ha någon läsare som också vill sticka (enkla saker) hela tiden och gärna vill variera vem som får det man har stickat.

Länken till Nuttu Nuttu är på finska, men det lär finnas ett motsvarande projekt i Sverige också. Man stickar alltså små babytröjor, som sedan ska skickas till Etiopien.

En fri översättning av det finska mönstret, så här gör du om du vill vara med och sticka:

Mönstret är gjort för Novitas Nalle-garn, men man kan även använda annat garn, t.ex. Novita Tennessee. Det går åt ungefär 100 g till en tröja.

 • Lägg upp 70 maskor.
 • Sticka resår, två räta och två aviga, i 22 cm.
 • Fortsätt med att sticka rätstickning med 24 maskor, två räta och två aviga med 22 maskor och rätstickning med 24 maskor i 3 cm.
 • Efter dessa 3 cm avslutar man de 22 mittersta maskorna och stickar var axel för sig med rätstickning, ca 3 cm för framstycket och ca 3 cm för bakstycket, alltså sammanlagt 6 cm.
 • Följande varv inleds med 24 räta maskor, lägg därefter upp 22 nya maskor och fortsätt med att sticka de sista 24 maskorna rätt.
 • Sticka därefter 24 m rätstickning, 22 m två räta och två aviga, och 24 m rätstickning i 3 cm.
 • Sticka sedan resår, två räta och två aviga med alla maskor i 22 cm.
 • Då har du alltså en lång bit med ett hål i mitten. Hålet är halslinningen.
 • Fäst trådarna och sy ihop sidsömmarna, lämna öppningar för armarna.

Förutom detta håller jag på med två par vanliga herrsockor i tunt garn, av restgarner, och ett par damsockor med pingvinmönster, ett par damsockor med fuskflätor och så har jag två sjalar som skulle behöva blockas. Den ena ska jag ha själv, den blev lite missbildad 😀 jag stickade den redan i somras, men den har legat i en väska sen dess, den andra är ett beställningsarbete, jag hoppas att den ska bli ok.

babytröja
babytröja

Första tröjan jag stickar till projektet blir lila i olika nyanser, med självrandande garn.

Om du vill vara med, kan du gärna sticka flera tröjor innan du skickar iväg dem, eller göra ett paket tillsammans med andra som också vill bidra. Det går naturligtvis bra att bidra med bara en tröja också.

Skriv på paketet (t.ex. på baksidan) vem som har stickat, räkna upp alla namn om ni är flera. Skriv också namnet på gruppen, om ni är en grupp som bidrar.

Skriv också utanpå paketet hur många tröjor paketet innehåller, avrunda gärna om det är ett stort antal, det behöver inte vara exakt. Paketet får vara hur litet eller hur stort som helst. Man kan också leverera paketet personligen till kontaktpersonen om man t.ex. ringer och kommer överens om en tid (på finska, antar jag).

Lagret finns i Tuuri, ca 2 km från köpcentret. 

Tröjorna skickas till

HANNA SAARENPÄÄ

APILAPOLKU 1

63610 TUURI

TEL 040-7692077

0 reaktioner på ”dag 52 – välgörenhetsstickning”

 1. Tack för tipset!
  Fungerar du som förmedlare vid behov? (Så att man kan spara på postkostnaderna och får mera pengar till garn).
  Ditt inlägg för ett par dagar sen om försvunna täcken drog paraleller till en artkel jag läst tidigare

  http://svenska.yle.fi/artikel/2014/03/26/problem-pa-bb-mammor-stjal-babysaker

  och satte igen igång geniknölarna hos mig (nu ska du inte missförstå mig, det är i huvudsaken positivt eftersom de så sällan kommer i användning 😉 )och drev tankarna i att börja sticka babyfiltar till nyblivna mammor. Vi får väl se, det kanske bara lämnar på idé stadiet…

  Från en som är mäkta nyfiken på pingvinsockorna…

  1. Jo, varför inte, Miisu… i så fall borde man kanske komma överens om att skicka in tröjorna något visst datum, om de ska med en gemensam sändning.

   He he, det där med saker som försvinner från BB är tyvärr bekant 🙂 inte så att jag skulle ha knyckt saker, utan att samma fenomen förekom/förekommer? även på sjukhuset där jag har jobbat.

   Om pingvinsockorna blir bra kan jag ju sätta upp en bild sen. Men det kommer att ta ganska länge, misstänker jag, det är inte bara att sticka på när man ska följa ett diagram och är lite trögtänkt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *