fbpx

dag 83 – delaktighet

I fredags var jag på ett mycket intressant seminarium: ”Delaktighet skapar välfärd”. Det handlade rätt mycket om socialpolitik, och om exempel från Storbritannien på hur det som benämns ”reformer” tyvärr kan bli försämringar, i synnerhet för dem som redan har det sämst ställt. Risken finns att det går och har gått på liknande sätt här. Föreläsaren, Simon Duffy från Centre for Welfare Reform, visade med tydliga bilder, siffror och ord hur det liksom går politiska troll i vissa saker – vissa typer av fusk (fusk är förstås rent principiellt fel vad det än gäller) lyfts fram som så mycket större och värre samhällsproblem än de är. Det talades också om olika sätt för medborgarna (jag skulle hellre tala om människan) att verkligen påverka sin egen situation på ett mera effektivt sätt än genom representativ demokrati, vars kvarnar mal så långsamt att människorna inte känner igen sina ursprungliga idéer om och när de förverkligas om t.ex. 20 år (då världen dessutom förändrats, och människorna med den).

Trots det behöver vi också representativ demokrati för att sköta stora och omfattande ärenden. Det är beklagansvärt att valdeltagandet i EU-valet blev så lågt. Men, som Vasabladet skriver i dag, ur finlandssvenskarnas och österbottningarnas synvinkel blev det ett bra val. Två finlandssvenskar invalda (Alexander Stubb och Nils Torvalds) och en österbottning (Miapetra Kumpula-Natri). Hur det sen kan komma sig att den främlingsfientliga sannfinländaren Halla-aho samlat så mycket röster är en gåta. Varför vill någon göra skillnad på människor?

0 reaktioner på ”dag 83 – delaktighet”

  1. måsa-mållon

    H-A och hans gelikar borde ställa sig en enkel fråga: Skulle de vilja bli bemötta med främlingsfientlighet då de kommer utanför Finlands gränser?

  2. Hej Yvonne! Jussi Halla-aho har tydligen fingret på pulsen och vet var ”strömmingen” går i nätet eller ryssjan. Avog inställning mot den svenskspråkiga minoriten i landet och rött kort åt invandrare är säkra kort i det politiska livet. Inte enbart i vårt land utan även i Sverige, Norge och Danmark. Han representerar annars inte Samlingspartiet utan Sannfinländarna. Med vänlig hälsning.

  3. Hej Herbert! Oj, det har du rätt i… det är nog tryckfelsnisse jag får skylla på 😀 jag ska genast korrigera saken. För nog visste jag ju vart han hör… Mvh.

    Editerat: och jo, det är flera andra länder där liknande retorik går hem, men jag fattar fortfarande inte varför någon vill göra skillnad på människor. På riktigt.

  4. Hej Yvonne! Inte heller jag fattar varför folk så gärna vill göra skillnad på människor och folkslag. Dessvärre är det nog så att det kryllar av män och kvinnor i våra nordiska länder som gott kunde tjänstgöra som professorer i rasbiologi vid universitet i Lund. Var just Lund? Jo, universitet därstädes var på sin tid världsledande just på rasbiologins område.
    Som du möjligen noterat så har Rune Paro och jag fört en intressant diskussion om odling av potatis. Han har allaredan upp pääromkåålan enligt egen utsago. Borde nog åka till Kvevlax och kolla upp saken. Men långt bättre än potatisodling är vi i regel på att odla fördomar. 😀

    1. Hej Herbert! Jo, alla har vi våra fördomar vare sig vi vill kännas vid det eller inte…
      Jag har noterat något av eran päärondiskussion, även om jag kanske inte har följt med i alla svängar då mitt bloggskrivande och -läsande har en tendens att vara lite sporadiskt och periodiskt 🙂 Maken hyser optimistiska förhoppningar om att få någon egenodlad nyypääro till midsommar, få se då… jag tror inte vi har upp några kåålar än.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *