fbpx

dag 95 – glasögon

Jag har en känsla av att jag skulle behöva nya glasögon. Ogillas starkt. Det är bra att glasögon finns, förstås. Jag fick mina första glasögon som sjuåring, då jag börjat skolan och inte såg till tavlan. Mamma och pappa hade misstänkt att jag kanske var närsynt, men det var först då som saken uppenbarades på allvar. I tio år hade jag samma minusstyrka. Som 17-åring ville jag skaffa kontaktlinser, och då märktes det att min syn förbättrats åtskilligt, så det var på gränsen att jag inte skulle ha behövt glasögon för att köra bil. När jag var på 45-årssynkontroll för körkortet hade jag liite bättre syn, så jag skulle inte ha behövt glasögon för att köra bil längre. Men jag valde att inte förnya körkortet för en sån sak, jag ser ändå bättre med glasögon än utan, så det kan gott stå i körkortet att jag ska ha glasögon då jag kör.

För drygt 3 år sen märkte jag plötsligt att jag inte kunde läsa då jag hade kontaktlinserna. Jag har endagslinser, och hade inte använt såna på ett tag, men tog kontaktlinser i stället för glasögon då vi skulle till Vörå på revy. Jag såg allt som hände på scenen, men ingenting i programbladet 😀 vilket var en totalt ny upplevelse. Det blev till att skaffa läs/arbetsglasögon, som jag varit mycket nöjd med. Men i ett par månaders tid har jag funderat på om jag skulle behöva aningen starkare glasögon nu. Och de senaste veckorna har jag en känsla av att jag eventuellt i stället ser lite bättre på håll nu än förr. Progressiva glasögon skaffade jag för 2½ år sedan. Men dem kan jag inte använda då jag sitter vid datorn, i så fall borde jag sitta med huvudet i en jättekonstig ställning. Jag använder alltså två olika par glasögon om vartannat, och däremellan är jag utan eller har kontaktlinser. När jag kör bil i solsken använder jag solglasögon med egen styrka, de är enbart avståndsglas. De vanliga glasögonen med enbart avståndsglas har jag däremot slutat använda.

Det känns förargligt om jag skulle behöva nya glasögon redan efter tre år. Jag har varit bortskämd med att i sisådär 25 års tid ha samma styrka, och bytt glasögon ungefär vart femte år för att jag tröttnat på bågarna och velat förnya mig. Dyrt blir det också 🙁 men man vill ju se… Fast jag börjar inte med det nu i sommar, jag ska väl klara sommarlovet med de ögon och glasögon jag har. Det är svårare att se bra under mörkare tider och i sämre belysning.

0 reaktioner på ”dag 95 – glasögon”

  1. Har samma erfarenheter av glasögon. Jag har fått byta efter ca tre år, då synen tycks försämras just i den takten. Och gör den inte det, så blir ytan på glasögonen repig eller försvinner mer eller mindre. Försäljningstrick, kanske?

    Använder också skilda glasögon för jobb vid datorn. Så tungt att sitta och lyfta näsan med de progressiva.

    1. Kanske det är ”normal synförsämringstakt” med de där tre åren, Kicki. Det är väl bara att finna sig i det… och så småningom krypa till korset och skaffa nya glasögon. Jo, jag skulle få jätteont i nacken och bli hur irriterad som helst om jag skulle sitta med näsan i vädret så där som de progressiva ”kräver”. Jag sitter ju ofta framför datorn flera timmar per dag på jobbet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *