fbpx

dag 97 – etikett

Jag är inte särskilt bra på det här med vett och etikett, vilket kanske märks. Alltså, i viss mån jo, jag KAN uppträda hövligt, och jag behärskar också i viss mån olika sammanhang, ”talar med bönder på böndernas språk och med lärde män på latin”. Men jag har nån form av affektivt motstånd mot sånt som bara ”ska vara” på ett visst vis. Jag vill alltid veta varför. Och som svar är ”annars kan nån ta illa upp” en klen förklaring. Jag vill ju veta varför nån skulle kunna ta illa upp. Sånt är ju nämligen långt ifrån entydigt.

En sån där etikett-grej är att jag har hört att man inte ska ha bara axlar i kyrkan, man ska ha en sjal eller kofta att täcka axlarna med om man har en klänning som visar axlarna. Så var det också på den solenna akt (som det så högtidligt hette) som jag bevistade i samband med Pedavoces 40-årsjubileum härförleden, damerna ombads i förhandsinformationen ha sina axlar täckta under akten.

Men vad det är som är så oanständigt med axlar har jag inte fattat. Jag tycker inte att axlar är det minsta ekivoka. Och, intressant nog, jag hann bara sätta mig ner i kyrkan idag så kunde jag raskt se minst 5 damer i olika åldrar med bara axlar. Det är tydligen en etikettskutym på utdöende, det där med axlarna. T.o.m. en och annan hjälpledarflicka hade tämligen bara axlar.

En annan etikettsgrej jag har hört är att man alltid ska ha strumpbyxor när det är fest, också under sommaren, oavsett väder. Så jag hade lydigt tagit på mig strumpbyxor för att inte väcka anstöt. 🙂 Men, jag såg åtskilliga damer i olika åldrar utan strumpbyxor idag…

Så vem är det egentligen som bryr sig? Och framför allt, VARFÖR skulle man behöva ha strumpbyxor, benen syns ju ändå?

Smyganarkistiska Yvonne fattar noll…

0 reaktioner på ”dag 97 – etikett”

  1. måsa-mållon

    Och de flesta klädrestriktioner gäller kvinnor….är det månne män eller kvinnor som skapat klädetiketterna?Tycker en annan smyganarkist. 🙂

    1. Det kan du ha rätt i, Måsa-mållon… En annan märklig skillnad mellan mäns och kvinnors finkläder är att männen ofta ska ha mycket på sig (och ev. svettas alternativt slippa frysa) medan kvinnor ofta är ganska lätt klädda… 🙂

  2. De flesta äldre är måna om att hålla sig till etiketten, medan de yngre gör lite mera som de vill. Själv vill jag inte vara barbent vid högtidliga tillfällen, för benen ser mycket festligare ut med strumpor. Speciellt sen man blir äldre. Är man ung och har fina, släta ben ser jag inget hinder i att vara barbent på sommaren.

    1. Jag vill också ha strumpbyxor till fest, Kicki, för att det… ”känns festligare”. Kanske det är för att man är itutad att det ska vara så. Jag tror också att man känner sig finare när man är äldre om man har strumpor, yngre människor kanske har en annan inbördes etikett. Men svettigt är det, åtminstone när det är så varmt som det var i söndags i kyrkan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *