fbpx

dag 99 – flikar

En vän på fb ställde en fråga om hur många internetflikar man brukar ha öppna en vanlig dag. Det visade sig att antalet varierar väldigt mycket, men ingen av hennes vänner brukade ha sisådär 35 flikar öppna som hon själv. För mig är det ungefär 4-5 som gäller. Vilka det är, beror på om jag jobbar eller är ledig.

När jag är ledig, brukar jag ha en flik med hotmailen öppen. Det är inte så ofta jag får viktiga mail i den, men nån gång kommer det något personligt mail, och så har jag vidarebefodrat mina jobbmail från Wasa Sports Club till den, så att jag har en mailbox färre att kolla. Jag använder Åbo Akademis abo.fi-mail på jobbet, och den brukar jag inte kolla via webben annat än i nödfall, jag använder annars MS Outlook för den. Min gmailadress använder jag i huvudsak för arkivering av jobb som jag inte vet om jag kommer att behöva, men som jag behöver städa bort från abo-hemområdet för att det blir fullt hela tiden, så gmailen behöver inte vara öppen annat än i specialfall. Jag har alltså fyra aktiva mailadresser 🙂 men nu när jag är ledig har jag autosvar på abo-mailen att jag inte läser den.

Sen brukar jag ha en flik för facebook. Men jag är inte inloggad där hela tiden, det är mest när jag äter eller dricker kaffe (och är ensam) som jag brukar läsa facebook. Fliken brukar i alla fall få vara framme, eftersom jag brukar gå in och kolla där flera gånger per dag. I början tog jag emot meddelanden från fb till hotmailen för att snabbare se om jag hade något att svara på, men fb började skicka mail om allt möjligt som jag inte ville ha mail om, så jag stängde av den funktionen, vilket raskt reducerade antalet mail per dag. Jag får fortfarande bloggkommentarerna till mailen, men jag är ju inte så flitig bloggare längre, så egentligen skulle det kanske vara bättre att inte få dem till mailen, så kanske jag skulle gå in på bloggen oftare. Eller inte?

Följande flik, åtminstone periodvis, är kalorilaskuri.fi, där jag bokför vad jag äter och vad jag tränar. Vissa perioder använder jag ingen sån bokföring, men efter en tid brukar det resultera i att jag börjar gå upp i vikt, fastän jag mycket väl borde veta vad jag ska äta, och då underlättar bokföringen skärpningen för mig. Vi människor är ju olika, för mig är systematiskt antecknande och uppföljning en bra metod när det gäller att hålla vikten. Om jag lägger på hullet är det inte trivselkilon, utan otrivselkilon, såna vill jag inte ha, att vara slank hör till min positiva självbild.

Sen har jag ofta upp fliken ”Låna e-bok på Tritonia”, där mina elektroniska lån finns till hands närhelst jag vill sätta mig ner och sticka och lyssna på den ljudbok som är aktuell för tillfället. Övriga flikar, som t.ex. bloggen.fi, Vasabladet och stickmönster, brukar jag bara ha kvar medan jag använder dem.

Om jag jobbar har jag i regel ÅA:s hemsida öppen, för att vid behov komma åt olika länkar. Så har jag ofta en flik med läroplattformen moodle öppen, eftersom jag har en hel del undervisningsmaterial där och även ofta har nån nätkurs eller flerformskurs på gång. Om jag skriver eller läser på ett främmande språk har jag också en flik med elektroniska ordböcker öppen, och en flik med litteratursökning via Tritonia. Övriga flikar öppnar och stänger jag efter behov.

Vad brukar du ha framme i din webbläsare?

0 reaktioner på ”dag 99 – flikar”

  1. Det varierar hela tiden för mig vilka flikar som är öppna. Tre flikar samtidigt är väl det vanligaste. Den sida jag just då läser, Pohjalainen och eventuellt hotmailen, där jag har min privata e-post. Kan inte se någon mening med att ha många flikar öppna hela tiden, det är ju bara att gå in på nytt om behov uppstår.

    1. Idén med att ha många flikar öppna samtidigt är tydligen framför allt att öppna det ena och det andra som man vill läsa senare, och ha dem öppna för att lätt hitta dem på nytt.

  2. På jobbet blir det nog en 12-15 flikar som är uppe. Och de används mest hela tiden. Hemma så är mailen oftast uppe och internetet är uppe med 2-5 flikar. Intressanta adresser brukar jag copypeista in i ett word-dokument för att ha dem kvar – sen tittar jag inte mera på dem.

    1. Det är ju ”bra”, eller vad man ska säga, om det räcker med att spara adresserna, Lena, utan att behöva titta på dem igen 🙂 Skämt åsido, det verkar vara så att vi internetanvändare verkligen är av olika typer – eller individuella. Jag håller mig mest till de bekanta sidorna som jag hittar utan problem, om det inte är så att jag söker ny information.

  3. När man skriver första bokstaven i adressfältet, finns ju en bekant adress i minnet sen tidigare. Många flikar öppna samtidigt gör ju nätet långsammare och det vill man ju undvika.

    1. Det där har jag också tänkt, Kicki, att nätet funkar långsammare om man har många flikar öppna samtidigt. Fast jag vet inte, min dator känns ganska långsam fastän man har bara en flik öppen. Ibland funkar det där med att man hittar den bekanta adressen så som du beskriver, ibland har man tittat på mycket annat som börjar på liknande sätt och då kan det vara svårt att hitta den man söker, om man inte minns den eller har sparat den. Det har jag märkt fr.a. på jobbet. Jag brukar spara de jag säkert vill hitta igen i Favoriter/Bokmärken, och det diskuterades också i den där konversationstråden på fb, det finns tydligen möjligheter att sortera sina bokmärken också, det hade jag inte tänkt på att man kan göra. Då och då brukar jag städa bland bokmärkena, jag tror att det skulle behövas nu ”igen”, jag har visst länkar till lägenheter som var till salu för snart två år sen, då vi var i lägenhetsköpstagen…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *