fbpx

det här med namn

Ifall nån undrar, så känner jag inte av nån dramatisk skillnad efter gårdagens indiska huvudmassage. Jag har lite smyghuvudvärk idag också. Så där så att det ligger på lut. Annars mår jag bra. (Och ifall ingen undrar, så gäller detsamma ändå.)

Apropå det där med ”om ni undrar” och liknande, visst är det ett dumt sätt att uttrycka sig? När man tänker efter. Jag lyssnar ju ofta på ljudböcker, och varje gång jag i slutet av nån ljudbok hör ”tyckte du om den här ljudboken hittar du fler på xxxxxx.se” så undrar jag var man hittar dem om man INTE tyckte om den här ljudboken…

Jag vet, jag gillar att märka ord.

En annan sak, som jag också vet, men… Jag hade sagt att jag inte ska uttala mig mer om mitt bokmanus innan jag fått in kommentarer från alla provläsare, och jag har satt 31.5 som deadline, väntar ännu på två svar. Men-et gäller en något oväntad feedback som jag fick. Jag ville bl.a. att provläsarna skulle fundera på om personerna i boken är trovärdiga. Och den oväntade feedbacken gäller namnen på två personer som förekommer i historien. Den ena är en av huvudpersonerna, den andra förekommer bara i förbigående.

Det är tydligen tveksamt om det är trovärdigt att två 20-åringar heter Annette och Per. Intressant. För det där med namnen har jag definitivt inte funderat på. Jag har bara dragit till med första bästa namn som poppat upp i hjärnan när det varit dags att namnge personerna. Det enda namn jag hade klart för mig från början var Margaretha. Hon är den egentliga huvudpersonen, och hon är drygt 60 år.

Och när jag fick kommentaren om det där med Annette och Per fick jag allt lov att ta mig en funderare. Jag vet faktiskt inte om jag känner någon Annette (eller Anette eller Anett) som är under 45. Jo, om Annette (Anette, Anett) som andra namn räknas. Men inte som tilltalsnamn. Vete fåglarna varifrån jag fick just det namnet.

Den yngsta Per jag känner till är 30, om jag minns rätt. Inte vet jag var jag tog det namnet heller. Kanske Per hade namnsdag, eller så fäste jag ögonen på Vasabladet och läste om någon som hette Per, eller… så bara dök det upp från ingenstans.

Folk kan förstås heta namn som inte ”alla andra” i samma generation heter. Jag tror inte att jag spontant skulle ha låtit Annette och Per heta Doris och Gösta, t.ex., men jag reagerade inte på att Annette och Per låter medelålders, inte 20 år, fastän jag har söner som är 20 och 19 år och ingen av deras jämnåriga kompisar råkar heta Annette eller Per.

Så, nu rådfrågar jag mina bloggläsare. Tänk på de 20-åringar du känner. Vad heter de?

De som är ungefär jämnåriga med mina söner och bor i våra trakter heter t.ex. Lisa, Sebastian, Madelen, Dennis, Josefin, Joel… men är det namn som många 20-åringar heter? Jag blir riktigt osäker 🙂

Befolkningsregistercentralens namnstatistik visade inte vad ungdomar födda ca 1995 heter… iaf inte vid en hastig koll.

Bilden är… öh, stulen från internet.

aab820f9-3b09-4d7c-b869-a42771126ebe4

8 reaktioner på ”det här med namn”

 1. Jag borde ju ha en del namn på lager, ska kolla i min kalender … Här kommer en del förslag: Johanna, Pernilla, Alexander; Jens, Christian, Emelie, Robin, André, Pontus, Sofia, Chasmine.

  1. Sofia och Robin funderade jag också lite på, med tanke på de personer jag känner som är i, låt oss säga åldern mellan 16 och 25. Men, jag får se. Per kan jag kanske ändra namnet på, eftersom han inte är så viktig i boken, men det är svårt att tänka om när det gäller Annette. 🙂

 2. Jag är bara halvvägs. Det stannade liksom av när maj inträdde. Borde be om uppskov till mitten av juni. All läsning ligger nere nu.Fler namn: Viktor, Erik, Elin, Amanda, Olivia, Lukas….

  1. Uppskov går bra, det är ingen panik 🙂 jag vet inte om jag börjar med revideringen av manuskriptet förrän efter midsommar då jag får ledigt. Hursomhelst har jag tänkt ta hela sommaren (juni, juli, augusti) på mig för att fundera och sortera och skriva. Jag tar ingen stress för manuskriptet, jag har inte ännu bestämt mig för om jag ska sända det till något förlag eller om jag ger ut boken själv. Responsen hittills har i alla fall varit såpass positiv att det nog ska bli någon form av utgivning.

  1. Ok, tack, det var bra att få höra att de finns! 🙂 Antar att det är olika från ort till ort vilka namn som används eller är populära.

 3. Sånt tänker jag på mycket 🙂
  Normalt blir barn uppkallade efter nyligen avlidna släktingar, vilket innebär att cykeln på inne-namn ligger på ca 90 år. Min make blev uppkallad efter son mors kusin, så hans namn passar bättre på en 30-talist än en 60-talist. Han har aldrig gillat att heta Åke…
  Mitt eget namn Anna har förekommit i de flesta generationer, men de senaste 20 åren bytts ut mot Hanna.
  Men till saken: vad heter 20-åringar?
  Hanna, Erik, Julia, Simon, Emma, Fredrik, Sofia, Elias, Klara, Jonas, Rebecka, Emmy, Filip, Michelle, Karl, Erika, Gustav
  I Sverige har statistik gjorts sen 1998. Tror att det inte ändrade sig jättemycket under de åren. Det var först efter 2000 som typ Foke och Estrid började komma åter.
  Här hittar du listor som är lätta att hitta.
  http://www.namntoppen.se/index.php?page=toplist&year=1998&sex=M&sortorder=place&limit=100
  Och så finns tjejnamnen genom val i meny.
  Lycka till!!!

  1. Tack! Jag tror inte att jag känner någon Klara eller Clara överhuvudtaget, kanske jag så småningom får studerande som heter så 🙂

   De andra namnen är bekanta, men den enda unga Erik jag känner till är yngre än så. Kanske det namnet kommer här också så småningom!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *