fbpx

djur och dofter

Mina föräldrars hund blir som tokig om man har smort in händerna med handkräm. Då vill han bara slicka och slicka händerna. Och våra katter, speciellt Fluffis, är också synnerligen intresserad av olika dofter på människor. Om man luktar armsvett kommer han och knuffas och bråkar och vill komma åt armhålorna. Men så kan han också göra ibland om man doftar av deodorant eller duschtvål. Och när dottern är hemma och har tvättat sitt långa hår, kommer han och slickar och biter henne i håret så att det kan kännas riktigt besvärande.

Vi har funderat på vad djuren tänker då de gör så där. Tycker de att det doftar gott: ”mmm…. vilken doft, jag måste få smaka på dig då du doftar så underbart….” eller tycker de tvärtom att det luktar illa: ”uuurk, så du stinker, kom så ska jag tvätta dig…”?

Men förra helgen måste jag nog skratta åt Fluffis, då jag hade smort fötterna efter bastubadet med en olivsmörja som jag fick av dottern i julklapp. Fluffis satte sig bredvid mig i soffan, och nosade på min fot. Utan att lägga nosen intill. Han såg mycket fundersam ut. Och så hängde han en stund med huvudet och såg ut att fundera ännu mer. Och nosade igen, lika misstänksamt, lite på avstånd. Och så hängde han med huvudet och funderade. Det här upprepades flera gånger. Sen la han sig en bit ifrån mina fötter. Utan att alls få lust att smaka eller tvätta mig. Antar att han tyckte att den där doften var mer än han klarade av. Så ikväll då jag återigen hade smort mina fötter med olivsmörjan kunde jag inte låta bli att sticka en fot under nosen på honom. Han vädrade i luften en stund, och vände sig sedan demonstrativt bort… 😀

0 reaktioner på ”djur och dofter”

 1. Djur har svårt för vissa dofter. Våra katter gillar inte doften av citrusfrukter, då försvinner de illa kvickt. Jag brukar på skoj hålla kaffekoppen under hundens nos och ”bjuda” honom på kaffe, men då vänder han genast bort nosen. Nästan allt annat går, nåja spritlukt tål han inte heller:)

  Svar: Jaså, citrusfrukter. Intressant! Jag har inte märkt att våra katter skulle reagera på dem. Maken har skämt bort våra katter med att de får slicka skålen efter att han har ätit glass. Med den påföljd att när någon sitter med en liknande skål och en sked ser de oerhört förväntansfulla ut. De blir lite besvikna om man låter dem nosa i skålen sen och man har ätit t.ex. jordgubbskräm… Tänk om din hund skulle ändra sig en dag och tänka ”ok, då hon bjuder så får jag väl offra mig och ta en slurk kaffe” 🙂 då skulle du allt bli överraskad!

 2. Paavo gillar öl! Vi funderar på att starta en pub tillsammans..O’Paavos..Däremot rynkar han på näsan åt mina hottade nudlar trots att han annars äter allt.
  Allmänt brukar det väl anses att hundar, som gillar att rulla sig i allsköns illaluktande grejs, gör det för att dölja sin egen lukt när de jagar. Katter är ju också rovdjur men de gör ju (väl) inte sånt, så vem vet…Det är svårt att leva sig in i hur hundar och katter tänker och känner i fråga om dofter och lukter när man som människa är så gravt funktionshindrad på det området. Man kan bara vagt föreställa sig hur det skulle vara att på vägen till postlådan kunna uppfatta det mesta om vad som hänt och händer i grannskapet via nosen…spännande skulle det vara.

  Svar: Ja, det skulle verkligen vara spännande att uppleva grannskapet genom nosen, en helt ny värld… Om ni startar O’Paavos kan jag nog komma och hedra öppningstillfället med min närvaro fastän jag inte är så förtjust i öl 😀

 3. heh, O’Paavos blir väl nog nån obskyr undergroundpub i norrändan..vår relativt tomma jordkällare skulle kanske passa en grythund som Paavo…hmmm..en ölkällare!:)
  Jag har uppdaterat mig rörande katter och dofter. Och varför har jag en nördig KATTbok i bokhyllan? Iallafall, dess författare, Muriel Beadle, hänför de flesta av katternas bisarra doftobsessioner till den sexuella sfären, och ger exempel på många dofter som s g s alla katter blir vilda o galna av. Katterna förväxlar alltså en mängd dofter med doften av b r u n s t…eller tycker att de påminner såpass mycket att det kan löna sig att bli passionerad.

  Svar: Oj, jag skulle inte ha trott att katter skulle vara så… korkade 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *