fbpx

bröd

I går firades någon sorts brödets dag i Rewell center i Vasa. Tyvärr hann jag inte dit, det kunde ha varit intressant.

Det var traktens bagerier som ville poängtera hur nyttigt det finska brödet är, och att folk inte borde lämna bort mörkt bröd. Bagerierna har givetvis också ekonomiska intressen av att folk äter bröd.

Jag älskar bröd. (Och jaja, jag har hört den där gamla vitsen: ”- Jag älskar köttbullar. – Jaså, hur bär du dig åt då?) Jag minns när jag var i högstadieåldern, då en klasskamrat konstaterade ”Tu iter alltjemt kålkkåt bröö.” (Du äter alltid jättemycket bröd.) Vartefter jag har blivit äldre, har det dock blivit mindre av den varan. Inte för att jag skulle ha börjat tycka mindre om bröd, men det är faktiskt ganska energirikt, alldeles bortsett från om man vill minska på kolhydrater eller inte.

Jag läste någonstans om det här med ljust bröd också, att det är lättare att frossa i det och äta för mycket än om man håller sig till mörkt bröd. Kanske. Men jag skulle nog kunna äta massvis med mörkt bröd också, om jag tillät mig.

För det mesta äter jag mörkt bröd typ Reissumies eller Ruispalat, och så knäckebröd. Men jag gillar också bröd med många goda knastriga frön i. När jag jobbade hemma som jordbrukare bakade jag ofta bröd själv. Numera blir det tyvärr alltför sällan jag ger mig tid till det.

Här följer ett recept på en av mina varianter på österbottniskt rågbröd (som väl egentligen borde kallas rågblandbröd):

Rågbröd 8 st

5 dl vatten

1 bit jäst

1 msk salt

2 msk sirap (inte nödvändigt, men färgen blir vackrare, brödet jäser bättre, och jäsningsprocessen ”äter upp” sockret så brödet blir inte sött)

ca 10-12 dl vetemjöl

ca 6 dl rågmjöl

ca 6 dl havregryn

Lös upp jästen i fingervarmt vatten, tillsätt salt, sirap och mjöl efter hand. Degen ska bli ”smidig”, men den är kladdig, man ska inte vänta sig att den släpper händerna som bulldeg gör. Dela degen i 8 delar och forma bullar som plattas till eller kavlas ut. Ta ev.  ut ett litet hål i mitten av brödkakorna. Låt jäsa på plåt, nagga och grädda i ca 250°. Minns inte hur länge, kolla så de inte bränns. De blir gråaktiga, men ska vara lite läckert bruna åtminstone i kanterna.

0 reaktioner på ”bröd”

  1. HEJ Vonne! Bröd är gott 🙂 Har försökt äta mindre, gick bra en tid men… har fallit igen. Tycker om att baka får ge bort, glädje för mig och den som får ett varmbröd. Nu skall det bli ditt recept, i morgon.
    Ha en bra dag i kölden!

    Svar: Tack, det har varit en bra dag, inomhus, hoppas du också har haft det gott! Skulle ha varit skönt att vara hemma och baka och få det ännu varmare inhomhus… 🙂

  2. Mörkt rågrostbröd är min favorit just nu. När jag bodde i Kotka blev jag jätteförvånad, för där kallade de rågblandbrödet för rieska. Fast det inte var platt alls.

    Svar: Åhå, jag har inte hört att man skulle kalla annat än sånt där platt, lite degigt bröd för rieska. Länge sen jag ätit sånt, förresten…

  3. Hej!
    jag älskar också bröd! Kanske lite för mycket ibland. Men finns det nåt härligare än att sätta tänderna i eget hembakat rågblandbröd? Eller bara det att få känna doften när man gräddar det?
    Vi brukar säga med Peter att man känner sig oerhört rik när man får bära ner eget bakat bröd och sätta det i frysen. Det är nåd…
    Ha en bra dag i kylan!

    Svar: Tack, det har varit en bra dag, hoppas du har haft det bra också. Visst är det en rikedom att ha hembakt bröd att ta fram. Och allra godast är det förstås när det är riktigt nybakt…

  4. Just den ”rika” känslan som Adina talar om är ”skön”.

    Svar: ja, det stämmer. Det är en rikedom och glädje som är svår att beskriva.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *