fbpx

fantasi

Att ha livlig fantasi är en gåva. Tror jag. Jag undrar om det faktiskt är så att man har olika livlig fantasi, eller om det bara är så att man utvecklar och använder sin fantasi i olika hög grad?

Jag har alltid haft synnerligen livlig fantasi. Tror jag. För hur mäter man sånt? Och är det överhuvudtaget… fruktbart att tänka sig att jämföra varandras livlighet visavi fantasi? Knappast.

Men ok, jag har livlig fantasi. Den hjälper mig att formulera mig, att leva mig in i det jag läser, att vara empatisk… det finns säkert andra fördelar också. Och nackdelar. Man har ju lätt för att låta tankarna skena iväg och inbilla sig saker och ting också, när man har livlig fantasi. Så man t.ex. blir mörkrädd.

Det finns andra negativa sätt att använda sin fantasi på också. Som till att oroa sig och ta ut saker och ting i förskott. Jag tror att det är vanligt att t.ex. föräldrar oroar sig för att något ska hända barnen när barnen inte är hemma. Den typen av oro har jag varit tämligen förskonad från. Visst, nån gång har jag ju nuddat vid tanken att något skulle kunna hända dem, men jag är inte en sån mamma som ligger vaken och inte kan sova förrän alla är hemma. Jag är tydligen rätt förtröstansfull, trots fantasierna.

Undrar om fantasier är något man väljer att ha eller om de bara kommer till en?

0 reaktioner på ”fantasi”

  1. Livlig fantasi det har jag också, tyvärr i negativ/ oro bemärkelse.
    Men ibland kan det även glimma till och bli en guldkant av det hela.
    Ha det gott Vonne!

    Svar: Tack, ha det gott du också, Greta! Låt oss odla de glimmande guldkanterna och försöka dämpa de negativa fantasierna…

  2. Visst har jag också livlig fantasi, även i negativ betydelse, men ändå inte så livlig att den överträffar verkligheten.

    Svar: Så kan det också vara, ibland är verkligheten så absurd att man inte skulle ha lyckats fantisera ihop nåt sånt…

  3. Jag skulle inte orka leva om jag inte hade livlig fantasi! Den hjälper på många sätt… Oro tycker jag är något annat. Men visst finns det fantasier som leder till oro också. De mår jag inte bra av. Men fantasi där jag får drömma mig bort är bra att ha!

    Svar: Jo, jag tycker också att oro och fantasier är olika saker, men de negativa fantasierna kan leda till oro… Tänk då man får fantisera om våren och blommorna och sånt, det är bra fantasier! Som t.o.m. snart kan bli verklighet!

  4. Jag har oxo livlig fantasi, på gott och ont.

    Svar: Egentligen tror jag att man har det mycket tråkigare här i livet om man inte har livlig fantasi…

  5. Jag njuter och lider också av livlig fantasi. Funderar om det kan vara så de gånger man lider av livlig fantasi så är det ett uttryck för att man har ett behov av att skapa och de gånger man njuter av livlig fantasi så har man lyckats omsätta fantasin till en skapelse.

    Jag Wikipediade ordet fantasi och här kommer betydelse:
    ”Fantasi är förmågan att skapa inre bilder, känslor och föreställningar, i ett ögonblick då de inte upplevs genom syn, hörsel eller andra sinnen. Fantasi är psykets arbete som hjälper till att skapa. Fantasin hjälper till med att ge mening åt upplevelser och förståelse för kunskap; det är en grundläggande konstruktion genom vilken människor förstår världen, och den spelar också en viktig roll när man ska lära sig nya saker. En enkel fantasiövning är att lyssna på någon som berättar en saga, där exakthet av de valda orden är det viktiga för att kunna ”framkalla världar”.

    Fantasin är sinnet där vi möter allt. De saker som vi rör, ser och hör smälter samman till en ”bild” i vår fantasi.

    Fantasi kan också uttryckas genom sagor som berättelser och fantasier. De kändaste uppfinningarna och produkterna skapades av inspiration från någons fantasi.

    Barn använder ofta berättelser eller låtsaslekar för att utöva sin fantasi. När barn skapar fantasi, leker de på två nivåer: dels använder de rollspel för att agera ut vad de har skapat med sin fantasi, och dels leker de sin låtsaslek som om den vore en faktisk verklighet som redan existerar i den berättade myten.”

    Så jag tolkar tecken på livlig fantasi att man bl.a har förutsättningar för att skapa, sortera, och att man lär sig många nya (”abstrakta”) saker.

    Svar: Tack för ett långt och intressant svar! Jag tror att det kan ligga mycket i att fantasin underlättar inlärningen på många sätt. Och att den hjälper till vid divergent, skapande tänkande, där man använder det bekanta på ett helt nytt sätt måste ju bara vara sant!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *