fbpx

fläckar

Nå, nu har jag plockat fram häftet och tittat på de två (inte tre) små noteringar jag gjorde igår. Den första gäller ett tema som jag varit inne på tidigare, om att det inte är så lätt att få tvätten ren alla gånger. Det finns många tvättmedel som lovar guld och gröna skogar, eller åtminstone skinande ren tvätt, och jag har lovat att den dag jag hittar ett tvättmedel som verkligen fungerar kommer jag att hålla mig till det märket och även gärna ställa upp på något reklaminslag i tv eller så, om det skulle bli aktuellt. Hittills har jag inte hittat nåt sånt. (Och nej, det har inte blivit av att jag har provat tvättnötter. Jag är, pinsamt nog, lite skeptiskt inställd till dem.) Om det var så att det skulle finnas ett utmärkt tvättmedel, då skulle alla fläckborttagningsmedel och husmorsknep vara överflödiga, eller hur. Och om fläckborttagningsmedel är så effektiva, varför sätter man inte till dem i tvättmedlen då så att det skulle räcka med en sort.

Jag tror att det var på påskafton som någon i familjen råkade spilla rödvin på en hemvävd löpare jag hade på bordet. Jag tycker väldigt mycket om den löparen, som min svägerska har vävt. Dottern hällde då salt på fläckarna, det lär ska vara ett knep för att de ska vara lättare att tvätta bort. Jag funderade också på att skölja ur fläckarna så fort som möjligt, men slarvig som jag är i många husmorssammanhang glömde jag bort det. Sen låg den där rödvinsfläckiga löparen kvar i flera dagar (jaja, jag försöker inte skryta med min husmorsslarvighet,  jag konstaterar bara kalla fakta, dessutom är det väl ingalunda givet att det är någon viss familjemedlem som ska ta hand om fläckiga dukar, någon annan i familjen kunde ju ha ett mera ansvarsfullt husmoderligt/husfaderligt/hussoneligt öga och åtgärda saken, tycker jag). Och sen låg den säkert flera dagar i tvättkorgen också. Jo, det gjorde den nog. Eftersom det var i går jag tog in den då den hade hängt där ute på tork och var tvättad.

Den var tvättad, men inte ren. Förstås, höll jag på att säga. Så härmed kan det anses finnas empiriska belägg för att det inte hjälper att salta rödvinsfläckar, de är ändå svåra att få bort.

Om man inte är en ordentlig husmor/far/son/dotter och tvättar duken med det snaraste, åtminstone. Fläckarna har nu en intressant brun kulör, man skulle snarare tro att det är kaffefläckar än vinfläckar.

Nå, nästa gång löparen ska tvättas får jag väl försöka gno in den med något sånt där fläckborttagningsmedel. Under tiden kan jag ställa blommor eller nåt på fläckarna så att de inte syns så mycket. Int tar vi sånt så hårt. Men jag tycker fortfarande om den där löparen, så visst skulle det vara roligt om det gick att få bort fläckarna. Nån gång sen.

0 reaktioner på ”fläckar”

  1. Jag har en jacka som jag måste använda broch med.

    Svar: Det påminner mig om en vit sommarkavaj jag hade på 80-talet. En sån där med axelvaddar och ärmar som man vek upp. Jag tyckte väldigt mycket om den kavajen, och när den var ganska ny åkte jag av nån anledning med en kompis i hennes pappas bil, och fick en massa olja på kavajen av säkerhetsbältet. (!) Stackars kompisens pappa, hon grälade så på honom… antagligen hade nån arbetsklädd karl suttit i bilen tidigare och oljat av sig på säkerhetsbältet. Men, oljan gick att få bort med fläckborttagningsmedlet TaBort och en massa skrubbande. Den gången hade jag också vett att gå lös på smutsen så fort jag bara kom åt, och kavajen blev så ren att jag inte ens behövde täcka någon liten fläck med nån brosch. Det var verkligen tur i oturen – och effektivt medel och lite envishet! Det var egentligen också tur att kavajen var vit, för jag minns en annan gång då jag skrubbade bort en fläck från en liten grön barnjacka, då fläcken visserligen försvann, men färgen försvann också, så jackan hade en blek fläck i stället för en smutsfläck.

  2. Jag har hört att osalatat smör ör det bästa att ta bort oljefläckar med, men har själv aldrig testat.

    Svar: Intressant. Att ta bort fett med fett, liksom. Antar att man ska tvätta som vanligt efteråt, då… När det gäller olja tror jag för övrigt att det är jätteviktigt att gå lös på fläckarna FORT, för inte brukar familjens karlars byxor bli rena från alla oljefläckar… jag hade verkligen tur i oturen med den där kavajen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *