fbpx

förargelsemoment

När man har allt vad man behöver och egentligen mår ganska bra, brukar man kunna kosta på sig att förargas över småsaker. Idag har jag förargat mig (än en gång) över två små vedermödor.

Den ena är träningsbyxor med snöre, eller vad man nu ska kalla det, runt midjan. Alltså att byxorna inte hålls upp (enbart) med hjälp av resår i midjan, utan (också) är försedda med ett snöre som man ska knyta åt tills det är lagom spänt. Antar att tanken är god, men nog är det förargligt med det där snöret. Förargligt framför allt om man har bråttom på toa. De där snörena är helt klart inte ditsatta med tanke på skröpliga tanter med halvkass bäckenbotten. Alla som har fött flera barn och kommit en bit upp i åren känns inte vid denna problematik, men vi är många som, eventuellt i hemlighet, förargas över diverse problem som förslappad bäckenbottenmuskulatur, nervskador, ärr osv. ställer till med. Nåja, om man skulle ha tillräckligt med vett i skallen och god framförhållning så skulle man väl undvika att köpa den här typen av byxor. Och jag har flera såna par, alltså tycks jag a) ha stint ti fata b) vara väldigt glömsk eller c) i köpögonblicket inte vara kissnödig och därför bagatellisera saken och prioritera annat 🙂

Den andra saken är blixtlås med två vad-det-nu-heter, den där grejen som man drar i för att stänga respektive öppna jackan. Jag kan förstå att overaller för herrar kan ha ett sånt där blixtlås som man kan öppna nerifrån, det underlättar deras kissande när de är ute och jobbar, men varför har man ett sånt blixtlås på en jacka? Vem vill dra upp blixtlåset nerifrån och vädra magen samtidigt som man har det varmt och gott över bröstkorgen? Och när Fumliga Vonne ska ta på sig jackan får hon stå en lång stund som ett okunnigt dagisbarn och peta och peta innan hon får in den där styva delen på blixtlåset i BÅDA de där vad-det-nu-heter, och det är hur förargligt som helst.

Snacka om i-landsproblem.

Men annars finns det saker att glädjas över också. Det regnar inte i dag, och eftersom det är onsdag borde det inte heller vara någon älgjakt på gång, så jag dristade mig ut i den underbara skogen på en timmes promenad med hunden. Och hunden är verkligen det jag gläds över mest nuförtiden (jodå, Familjen är fortfarande viktigast, men ändå…). Älskade Diiva-vovve, du kom in i mitt liv just when I needed you most <3

Diiva

0 reaktioner på ”förargelsemoment”

  1. Dragsko.
    Den där grejen man drar i på dragkedjan.
    Annars håller jag helt med dig om att det är jåppligt med snören i verrarna.

    Ah, sköna finlandssvenska att skriva! 🙂

    1. Åhå, dragsko, Gullvivan? Det trodde jag var den där håligheten som det där jåppliga snöret dras igenom. Där ser man…

      ”Jåppligt” – nu har jag lärt mig ett nytt ord igen 😀

  2. Ackja. Snörproblemet har man ju upplevt alltför många ggr. Och av nån konstig anledning så blir nöden så mycket mer påträngande när man får fäppla med knutar och knopar i trängda lägen! Men som du skrev, så är problemet med överhängande nödighet mycket påtagloigt för damer i viss ålder. Och vi som drabbas talar ogärna om det, tyvärr! 😀

  3. Hm, känns bekant. Men jag kan nog ha nytta av det där att man kan öppna dragkedjan nertill på jackan. När jag är ute och går med hunden går jag ganska hårt, så jag blir svettig om jag har lite för mycket kläder. Då kan jag öppna dragkedjan lite både upptill och nertill utan att allting fladdrar runt kroppen och det svalkar rätt bra.
    Kläpp tror jag det heter det man drar upp kedjan med.

    1. Tack för den kommentaren, Kicki, då finns det faktiskt folk som öppnar dragkedjan nertill, vilket jag inte trodde…

      Nu måste jag nog kolla upp det där med dragsko och kläpp, det här blev intressant…

  4. Har också haft lätt adrenalinutsöndring när jag fipplat med snörbälten i mina verkkare. Det är ändå bara en varm västanvind jämfört med vad de där tyglfikarna som skall dölja dragkedjan ställer till med. Hur är de människor funtade som syr in en tygflik långsmed dragkedjan? Den jäkla fliken åker in under dragskon* och kilar fast hela rasket som om den var svetsad!

    * Dragsko är ett nytt ord för mig också.

    1. Det har du rätt i, UuPee, de där tygflikarna fastnar ofta. Men jag har lärt mig att de är till för att det inte ska blåsa igenom dragkedjan så lätt, man ska alltså känna sig varmare med den där förargelseväckande fliken.

  5. Ja, en KLÄPP är ju då dendär grejen av metall som hänger inuti en klocka som man river i så den skall klämta.
    Sen pratar man ju om kleppar som barn dvs. ungar även.

    1. Enligt SAOB är dragsko faktiskt det där jag trodde att det var: ”DRAG-SKO. å klädesplagg l. dyl.: fåll gm hvilken en snodd l. ett band drages, hvarigm plagget osv. kan hopsnöras. SthmModej. 1848, s. 64. En hvit gardin, som löpte på en dragsko.” Norstedts svenska ordbok är överens med SAOB: fåll eller skoning genom vilken ett dragband löper på textilier e.d.

      SAOB anger följande betydelser för kläpp: ”träklabb för fängslande av djur, stång med järnkrok att hugga tag i större fisk, bäreshöjd, holme l. skär i havet, barn, sädeskärve, d. klæp, bl. a.: kläpp i ringklocka, träklabb för fängslande av djur, stång med järnkrok att hugga tag i större fisk, holme l. mindre grund i havot, barn nor. dial. v klepp, bl. a.: klump, träklabb för fängslande av djur, stång med järnkrok att hugga tag i större fisk, bärgshöjd.” Därutöver talas det om att kläpp också kan vara en nedhängande dekoration t.ex. i en ljuskrona. Norstedts säger att en kläpp är ”1 metallstång med klump i ena ändan, som är rörligt upphängd i en klocka och slås an mot den så att den ljuder 2 liten bergknalle □ äv. litet runt skär”.

      Intressant nog säger ingendera boken (nätversioner http://g3.spraakdata.gu.se/saob/ och den nätversion av Norstedts svenska ordbok som man kommer åt via Nelliportalen som universitetsanställd) något om det där som man drar i när man ska stänga blixtlåset. Undrar om dragsko och kläpp är lokala benämningar på den där grejen, eller om de här böckerna bara missat den betydelsen?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *