fbpx

Frukost på stranden – Sommarföljetong del 7/42

Efter moget övervägande har jag kommit fram till att jag ”ger ut” min första feelgoodroman ”Frukost på stranden” som sommarföljetong. ”Frukost på stranden” gavs ut år 2016 av mitt företag Wonnes Wellness med tryckningsbidrag från Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse. Boken finns i pappersformat och i e-bokformat. En fortsättning på boken är under planering. 

BIld av adege från Pixabay

Kapitel 7. Ufo och hans husse i blåsväder

Ufo och hans husse gick sin vanliga kvällsrunda i mörkret. Ufo snusade lugnt här och där enligt sitt vanliga mönster, och husse gick och våndades enligt sitt numera alltför vanliga mönster. Han visste att han försatt sig i en ohållbar situation. Ufos husse hade hört talas om något som hette skuldsanering. Han visste inte riktigt vad det gick ut på, men han visste att om han inte tog tag i sitt liv nu skulle det ta en ända med förskräckelse. Han skrämdes av sina egna tankar, när han stod och tittade ut över det svarta vattnet och kände att det skulle vara så skönt att bara få försvinna där. Att domna bort av kölden och slippa alla bekymmer. Framför allt att slippa sig själv. Han kände bara missmod och äckel över sin egen person. Egentligen var Ufo det enda som hindrade honom från att göra slut på allt. Inte kunde han ju lämna Ufo ensam. 

Ufo tittade upp på husse med en begrundande blick, och puffade husse i knävecket med sin nos. Husse tittade ner på honom och mumlade ”fin hund”, drog en suck och traskade vidare. Vart skulle ha vända sig för att få hjälp?

När husse och Ufo kom hem till lägenheten slog sig husse ner vid datorn och googlade ”skuldsanering”. ”Skuldsanering Finland”, föreslog datorn. Husse hittade en länk till Lagen om skuldsanering för privatpersoner och började läsa. Domstolen avgör, läste han och det gick kalla kårar längs ryggraden. Domstolen? Ska man anmäla sig själv som en brottsling? Till polisen eller vart då? Aha, ”på basen av ansökan av gäldenären”. Ansöka, inte anmäla. Det var illa nog, men lät ändå lite bättre. Det fanns en massa text som husse inte riktigt kunde ta till sig. Han ville ju mest få reda på vem han skulle vända sig till. Skulle han bli tvungen att flytta? Skulle han kunna behålla Ufo? Skulle han beviljas skuldsanering, eller skulle han hamna i fängelse?

”…fastställt formulär som lämnas in till domstolens kansli”, läste han. Får man hjälp sen? Det ska tydligen eventuellt utses en utredare. 

– Varför bara eventuellt? Det är ju hjälp jag behöver, tänkte husse.  

Han satt länge och smekte Ufos svarta päls, medan tårarna strömmade ner för kinderna. Så tog han fram en näsduk, snöt sig, viskade ”förlåt, vännen” och satte sig ner vid datorn igen för att skriva en annons. ”Hunden Ufo söker nytt hem”…. 

Vill du läsa hela boken på en gång? Boken finns i pappersformat och som ePub-bok, och kan köpas direkt från mig. Hör av dig till info (at) wonneswellness.fi och ange koden SOMMARFÖLJETONG så bjuder jag på postningskostnaderna! Pappersboken kostar 15 € och e-boken 10 €. Tyvärr finns romanen inte i ljudboksformat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *