fbpx

glasögon

Jag har ju haft glasögon sen jag var 7. Avståndsglas, läsglasögon har jag aldrig behövt. Och jag har haft mycket bättre syn som vuxen än som barn. Men nu börjar åldern sakteliga ta ut sin rätt. För två år sen började jag märka de första tecknen, då det var lite svårt att se om jag inte hade mycket bra arbetsbelysning då jag skulle sy paljetter i sambadräkten. Så märkte jag, en gång då jag var på väg på arbetsresa till Hfors, att jag hade svårt att se vad som stod på biljetten då det var dålig belysning och jag hade kontaktlinserna på (eller hur säger man? i? Nä, det låter ännu värre…).

Ja, och så har jag ju börjat märka att jag har svårt att läsa texten på små schampoflaskor i svag belysning. Då, för två år sen när jag sydde paljetter, tänkte jag att jag kanske behöver läsglasögon. Så jag kollade på en tabell som fanns vid Prisma invid en ställning med receptfria läsglasögon, men jag såg ju alldeles för bra för att behöva några läsglasögon enligt den tabellen. Men igår skulle jag sy igen ett hål på ett par strumpbyxor, och det var VERKLIGEN svårt att få nålen på tråden 🙁 Jag måste stå med nålsögat precis under lampan för att se. Så när jag var vid Prisma igen, igår, provade jag ett par billighetsglasögon med styrka + 1. Och jodå, jag såg mycket bättre…

Ska det bli nåt sambapaljettsömmande i vår får jag nog lov att skaffa ett par såna. Och så småningom säkert ett par ”riktiga” läsglasögon. För jag tror nog att jag ska ha separata läsglasögon, inte progressiva, jag vill ändå mest vara utan så länge det går. Mina avståndsglasögon använder jag mest då jag kör bil. Sen när jag har riktiga läsglasögon ska jag också skaffa ett sånt där senilsnöre så att jag kan hänga dem runt halsen, det tycker jag ser coolt ut… 😉

0 reaktioner på ”glasögon”

 1. Jag fick ge mig för ett år sen…Jag har progressiva för läsavstånd och datoravstånd.Perfekt för mig. När det gäller schampoflaskor o dyl var nog texten större förr:).Min teori är att förr var det så få ingredienser i innehållet,så man hade rum för större text. Nu finns det så många kemikalier i allt,så för att få det att rymmas måste man krympa texten.Eller är det för att man helst inte vill att nån ska kiunna läsa vad de egentligen innehåller? För dålig syn, det kan väl inte vara orsaken till att man inte kan läsa etketterna längre?
  Senilband måste jag nog börja tänka på,extraögonen är alltid försvunna när jag behöver dem.Men coolt….. hmm.

  Svar: Hittills ser jag allt jag behöver på datorn utan problem. Men jag antar att det också ändras så småningom. Jag brukar inte läsa det finstilta på flaskorna, men när jag far till gymmet tar jag med mig två små flaskor, en för schampo och en för balsam och de där två är exakt likadana utom att det står shampoo på den ena och color rinse på den andra. Ofta får jag försöka gissa mig till vilken som är vilken på basen av hur långt ord det står på dem 🙂

  Jag tycker faktiskt på riktigt att det är tjusigt med ett sånt där band, i synnerhet om det är en kedja så att glasögonen liksom blir som ett vackert smycke. Och jag skulle säkert förlägga glasögonen stup i kvarten om jag inte hade ett sånt, tankspridd som jag är.

 2. Senilsnöre var för mig ett nytt ord! 🙂
  Jag kom att tänka på en lampa med snöre, drar i snöret så tänds lampan … och man kommer på var man lagt glasögonen?!

  Svar: Hehe 😀 det skulle säkert också vara bra. Jag minns faktiskt inte var jag hörde benämningen ”senilsnöre” första gången, men jag tyckte att det var ett skojigt uttryck som tyder på självdistans, för det var alltså en person som hade ett sånt själv som sa det.

 3. jag har också två par av dom där billiga ”förstoringsglasögonen”….bra att ha ibland, som när man ska trä tråden genom synålsögat, eller läsa minimal text på en förpackning av nåt slag….men har också hört att det är inte så riktigt bra att använda dom, för man har kanske inte samma styrka på båda ögonen, men det har ju dessa glasögon, så man kan helt enkelt förvärra eget ”synproblem” (om vi kan kalla det så) så jag har nog bestämt mej för att beställa tid till ögondoktorn för att kolla synen ordentligt….men när, det är ju en annan femma….

  Svar: Det är så jag tänker också, jag tror inte att det skulle vara bra för mig att använda enbart ”förstoringsglasögon” i längden, jag har ju inte heller samma minusstyrka på båda ögonen, och så tittar jag lite i kors också… Men tillfälligt, och så här i början tror jag att det skulle duga.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *