fbpx

hallå, världen :)

Ujujuj, börjar snart vara en månad sen jag bloggade senast. De två senaste veckorna har jag varit utan egen dator, så jag kan delvis skylla på det. Och veckan innan var det något strul med bloggen, då jag tänkte skriva om Egyptenresan gick det inte att få fram bloggen.fi alls.

Vi var alltså till Egypten, närmare bestämt till Hurghada vid Röda havet. Det var familjens första ”södernresa”, och vi deltog alla sju, dvs. maken och jag, alla fyra barnen plus dotterns sambo. Dotterns sambo har varit till Grekland med sina föräldrar för några år sen, och jag har ju varit till Malta och Grekland på arbetsresa, men en sån här semesterresa var ny för mig, och för maken och gossarna var det första resan utanför Norden. Äldste sonen har kört långtradare till Italien, men då hann han ju inte turista.

Det var verkligen en upplevelse som vi kommer att bära med oss resten av livet. Både upplevelsen att få bo på ett lyxigt hotell, med s.k. all inclusive, där man fick äta och dricka så mycket man ville – och maten var god och omväxlande, det fanns något för alla smaker – och upplevelsen av kulturkrocken, av de starka kontrasterna mellan rent, snyggt, och rikt i hotellvärlden och smutsigt, skräpigt och fattigt utanför hotellområdet. Av skillnaderna i arabisk och västerländsk kultur då det gäller t.ex. affärsuppgörelser. Vi blev nog så pass chockade av det där med affärerna, trots att vi borde ha varit förberedda, att vi totalt tappade lusten att handla något.

Vår resa inföll ju också före oroligheterna i Kairo och Alexandria. Det sades på nyheterna i går att oroligheterna inte har spridit sig till semesterorterna, men jag hade nog känt stark ångest inför att resa till Egypten nu. Det var alldeles tillräckligt spännande utan politiska kontroverser. Att vara i Budapest under kravallerna för tre år sedan har nog satt märken i min själ för resten av livet, jag vill absolut inte gå igenom någonting sådant igen. I juni ska jag till Texas på konferens, och på hösten ska jag eventuellt till Prag på arbetsresa, hoppas att det politiska läget i respektive länder är lugnt…

Vi deltog inte i någon heldagsutfärd, vi tyckte att det skulle bli för tröttsamt då vi ”bara” hade en vecka på oss. Så vi har inte sett några pyramider eller sfinxer. Researrangören Lomamatkat ordnade nog annars en endagsresa till Kairo och en endagsresa till Luxor medan vi var i Hurghada, så vi hade haft möjlighet att se sådant också. På tal om researrangören, vi konstaterade att det nog är synnerligen förnuftigt att välja en charterresa då man är ovana resenärer. Hade vi inte haft alla Lomamatkat-stödpersoner hade vi nog känt oss ännu mera bortkomna än vi redan gjorde. Så om man behärskar finska, rekommenderas Lomamatkat, åtminstone på basen av denna enda kontakt med bolaget i fråga. De tog väl hand om oss.

Tre halvdagsutfärder hann vi med: en stadsrundtur med buss i Hurghada, en fyrhjulingssafari i öknen och en semiubåtstripp på Röda havet. Det var riktigt lagom, och alla utfärderna var till belåtenhet på olika sätt. Antar att min facebook-profilbild syns i bloggen, den är tagen under ökenutfärden, då alla måste ha en sån där arafatduk på huvudet och solglasögon som skydd mot ökendammet. Öknen är sannerligen fascinerande, det är svårt att beskriva den, den borde upplevas. Liksom mycket av det andra. Man kan berätta, men det går inte att återge, berättelsen blir oundvikligen en stark reduktion.

Men jag far gärna till Egypten igen, bara det politiska läget stabiliseras….

0 reaktioner på ”hallå, världen :)”

  1. Hejsan hejsan. Inte roligt när datorn tar ledigt 🙁 Ser att ni hade en trevlig och stressfri semester, så skall det vara. Inte rusa hit o dit och överallt. Njuta och betrakta 🙂 Fina bilder. Kramar

    Svar: Tack, och kram till dig också! Det var både trevligt och stressfritt, och nu är det skönt att vara hemma i vardagen igen. I synnerhet då man har en ny dator 😉

  2. Klokt att välja en stressfri resa, ska man uppleva en hel del borde man vara minst två veckor, eller mera kanske. bara en resa till främmande land med annorlunda kultur är ju en upplevelse i sej som heter duga.

    Svar: jo, vi tänkte också att om vi hade varit två veckor, hade vi nog gärna gjort de där två heldagsutfärderna, men nu räckte upplevelserna bra till ändå.

  3. En bra resa tycks ni haft, fina bilder! God fotsättning på bloggandet med ny dator!

    Svar: Tack! Resan var riktigt bra. Och hittills är jag nöjd med datorn. Men eftersom den har så liten skärm är bokstäverna också ganska små (inte tangenterna alltså utan texten på skärmen)…. få se hur länge jag klarar mig utan läsglasögon, tidigare har jag inte haft problem med sådant 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *