fbpx

hovdessertsnostalgi

Jag gillar ju som bekant att baka och laga mat, och är också intresserad av att samla på och pröva nya recept. I dagens Vbl kan man läsa recept på lammgryta, lammköttbullar och ”hovdessert på höjden”.

Oj, hovdessert… det brukade vi laga på den gamla goda tiden då jag gick i Värdinneskolan. Fast vi hade inga bananer och ingen glass i. Receptet i Bladet låter mera som marängsviss. Fast det är väl bara olika varianter av samma sak, och kärt barn har många namn. Som mockarutor/kärleksmums/chokladbitar…

Värdinneskolans hovdessert bestod nog bara av maränger, chokladsås och vispgrädde, om jag minns rätt. Och naturligtvis gjorde vi både marängerna och chokladsåsen själva. (Och nån spraygrädde på flaska… jag vet inte om det ens fanns sån då *ryser*.) Vår husmor satsade på att lära oss att göra allt (nästan) av rena råvaror. Inga halvfabrikat. Nån enstaka gång använde vi korv, eller bacon, men annars var det nog att göra allt från grunden.

Egentligen tycker jag förstås bättre om svissefterrätt med glass. Helst utan vispgrädde. För vispgrädde har jag aldrig gillat. Men med stigande ålder har jag väl mer och mer börjat acceptera också någon sked vispgrädde. Fast gräddtårta gillade jag nog redan som barn.

Mmmm… vad sugen jag blir. Fast inte på godis, lyckligtvis. För på samma sida står det att geléhallon innehåller avkok på grisknorr (nåja, äter man andra delar av grisen, så varför inte…), ”sockerbitar” innehåller tapetklister (ok, jag har ändå aldrig gillat marshmallow-godis) och jordnötsringar innehåller härsket fett. (Jordnötsringar? Såna tror jag inte jag har smakat.)

Ska jag ha godis ska det nog vara choklad… Undrar vad det finns för otäck smörja dold i chokladen? 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *