fbpx

blåst

Idag blåser det så att jag nästan är glad att jag inte har sportlov, det skulle kunna vara svårt att försöka sova länge då det knäpper och knakar i alla knutar. (Ja, för sova är ju det viktigaste för mig då jag har lov.)

Man ska inte klaga på vädret, för det kan man ju ändå inte göra något åt. Men jag tycker faktiskt att blåst är värre än kyla eller hetta. Visst får det fläkta lite, det kan ju vara skönt. Men hård blåst, uff. Den är lika störande oavsett årstid och temperatur.

I sagoböcker ser man ibland en bild av ett moln med bulliga kinder som blåser så att det blir blåsigt på marken. Så trodde inte jag att det gick till när jag var barn. Jag trodde att det var träden som satte igång att vifta så att det började blåsa. Varför de fick såna skov vet jag inte. Det kan hända att jag inte tänkt så långt. Men jag minns i alla fall att jag blev synnerligen överraskad när jag fick höra att det var luften som rörde på sig och fick träden att vifta, inte tvärtom.

Nå, jag behöver ju inte vara ute. Jag ska jobba som vanligt. Förmodligen i god arbetsro, eftersom det är många som tagit ledigt denna vecka trots att ÅA inte har något officiellt sportlov. Fredagar brukar vara lugnare dagar också i vanliga fall.

Kanske det är bra med blåst också med tanke på snösmältningen? Se där ett naturfenomen till som jag inte riktigt har kläm på. Snö smälter av stigande temperatur, av solsken och regn, men smälter snö mera om det blåser?

0 reaktioner på ”blåst”

 1. Inte tyckte jag heller om blåsten då jag var liten och förstod inte varför man inte högg ner alla träd.

  Svar: Där ser man, så fel det kan bli 🙂

 2. Jepp, snön smälter mer om det blåser, så nu önskar jag jättevarmt och mycke blåst:) Ha en fin arbetsdag och en skön helg!

  Svar: Ok, tack för upplysningen! Nu infinner sig följdfrågan: varför smälter det mer om det blåser?

  Ha en bra dag och en skön helg du också!

 3. tänkte det samma i morse, det här är tråkigare än kyla o hetta. Men samtidigt tycker jag det är lite mysigt då det viner i knutarna. 🙂

  Svar: det kan vara mysigt om man får vara inomhus och ta det lugnt 🙂

 4. Jaaa, det skulle jag ju gärna svar på om jag visste, men tyvärr…det svaret överlåter jag åt nån annan:) Fast egentligen…kanske det kommer mera luft i snön…den blir porösare…friktionen ändras….hm…eller så inte…:D

  Svar: Jag försökte kolla på Wikipedia, men där stod det inte heller nåt om blåstens inverkan på snösmältningen…

 5. Blåst är inte att leka med,det har vi märkt här i tallbacken….
  Jag skickade en stafettpinne till dig,gör vad du vill med den.

  Svar: Har tallarna blåst ner över ert hus? Jag ska kolla stafettpinnen 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *