fbpx

intressanta ”budskap”

Det sägs att sömnen har flera stadier. Att man liksom kan sova olika djupt. Det kan gott och väl stämma. Ibland har man somnat till, fastän man själv tror att man bara höll på att somna. Jag minns ett sådant tillfälle, när jag var på bb, då jag hade fått mitt andra barn. – Oj, jag höll på att somna, sa jag till min rumskamrat. – Du somnade, konstaterade hon, du snarkade t.o.m. Och då var jag liksom ändå säker på att jag inte hade somnat på riktigt.

När man går i terapi, åtminstone i psykodynamisk sådan, är det viktigt att ge akt på sina drömmar. Ibland skriver jag upp vad jag har drömt, ibland kommer jag ihåg tillräckligt mycket ändå för att kunna diskutera drömmen med terapeuten. Så vill hon att jag ska ge min egen tolkning av drömmen, och sen kan hon bidra med några tankar som hon kommer på, beroende på vad jag har sagt och vad vi har diskuterat tidigare. Det handlar alltså inte (eller i alla fall sällan) om stereotypa tolkningar som ”om du drömmer om en orm så symboliserar den det manliga könsorganet”. Visst finns det sådana freudianska drag i terapin också, och jungianska arketyper osv., men det viktigaste är ändå vad drömmen kan säga om den egna situationen.

Sen finns det andra saker, som jag tills vidare inte har tagit upp med henne, jag har helt enkelt glömt det. Precis när man befinner sig i det där ”jag höll nästan på att somna”-stadiet, då man kanske t.o.m. snarkar, kan man (läs: jag) plötsligt liksom höra en röst som kommer med de mest märkliga budskap. Rena ordsalladen, som påminner om det som vissa psykotiska patienter kan häva ur sig, meningar som inte innehåller vare sig rim eller reson sett ur åhörarens perspektiv. Kanske de här ordsalladsmeningarna ändå, drömda eller uttalade, kan ha ett budskap? Det ska jag ta reda på.

En sån här ordsalladsmening som fastnat i mitt minne, jag ”hörde” den redan för kanske 3-4 månader sedan är:

There is too much coordination in the dentist.

Precis så där. På engelska. Whaaat? Och den har vi alltså inte tolkat. Vem, eller vad, är den alltför organiserade tandläkaren? Eller ”betyder” meningen något helt annat?

Igår hade jag en liknande upplevelse,men den här meningen är ändå begriplig:

chocolate chip cherry pie

Det låter gott. Och jag vaknade till, och började fundera på en sån paj. Om jag månne läst något recept, som fastnat i mitt undermedvetna? Jag har för mig att två av mina fb-vänner har haft statusar om körsbärspaj rätt nyligen. Själv har jag faktiskt aldrig bakat någon sådan. Det låter lite som en Schwarzwaldtårta, fast paj. Och jag började ligga och fantisera om hur jag skulle laga en sån. Med grovhackad mörk choklad i en vanlig mördeg? Och gräddfil, ägg, socker, vanilj och körsbär som fyllning? Eller med en vanlig pajbotten och hackad choklad tillsammans med körsbären? Ska det vara gräddfil? Eller kvarg? Eller vit choklad? Eller rent av mörk choklad i bottnen, och vit choklad i fyllningen? Eller skulle man kunna laga en cheesecake, utan ugn, med krossade cookies med chokladbitar i, och smält smör, som får stelna till en botten, och sen grädde, kvarg och körsbär (och vit choklad) på? Det blev riktigt svårt att somna om, då jag blev så bakningsivrig.

Jag får allt lov att baka en körsbärspaj någon dag 🙂

0 reaktioner på ”intressanta ”budskap””

  1. Ditt drömrecept låter smarrigt!

    Stadiet mellan sömn och vakenhet är intressant. Ibland kan jag höra på min egen andning att jag sover och det kan hända just innan jag vaknar upp. Hörseln är tydligen det sinne som är mest känsligt.

    1. Jag fick veta att det finns ett begrepp för de där ”skenupplevelserna” man kan ha i samband med insomning. Det kallas hypnagoga hallucinationer, berättade en av mina fb-vänner. Så det är inte samma sak som drömmar. Men man kan kanske hitta något intressant också i dem 🙂 Kicki, jag funderar faktiskt på om jag ska försöka baka en körsbärspaj, jag ska till stan framochtillbaks idag så jag skulle kunna handla vad som behövs… Måsa-Mållon, det låter intressant med drömcoaching. Det är säkert lite liknande som det vi gör i terapin – söker efter vad det undermedvetna vill säga via drömmarna.

  2. Jag gick i drömcoaching ett tag,det var verkligen intressant. För mig är mina drömmar viktiga förmedlare av sånt som mitt medvetna jag ännu inte greppat.

  3. jag brukar snubbla o falla o ha mig när jag håller på o somnar..och sprätta med benen..och höra att jag snarkar. Och Freuds bok ”Drömtydning” (hm..om den nu ens heter så..jo det gör den väl) är inte sådär överdrivet freudiansk men väldigt intressant..läste den nångång i tonåren men nu hittar jag den inte..det har ännu inte börjat märkas att vi har en katalogiseringsutbildad bibliotekarie i huset..

    1. Faktum är att jag inte tror att jag har läst Freud i original, det skulle kunna vara intressant! Lite Jung har jag däremot bekantat mig med. Kanske det är sådär med bibliotekariens mamma som med skomakarens barn….;)

  4. Det enda jag varit med om i denhär genren är den gången ett namn dök upp i mitt sinn’. Ett namn på en för mig totalt obekant kvinna. Det fanns där alldeles kristallklart när jag var mittemellan vaken och sovande. Jag funderade en massa varifrån detdär namnet kom och vem är det och varför kom det till mig, för jag har väl aldrig ens hört det förr??? Nu vet jag att det finns en med det namnet och hon är politiskt engagerad på lokalplanet, men nåt annat vet jag inte om henne och fortfarande vet jag inte varför hennes namn dök upp hos mig. Men jag måste ju ha snappat upp det nånstans, eller??

  5. näh..bibliotekarien säger att jag är alltför lättvindig när jag bär iväg böcker till loppis, jag är för impulsiv och obetänksam och killar mina darlings utan att blinka. Så Freud är förevigt frånvarande. Men nu har jag lite oproffsigt börjat sortera iallafall. Och dottern lovade kolla vilken av kommunens bibbor som eventuellt härbärgerar en drömmande Freud.

    1. Jag tänkte på att vika in vid bibban för att låna boken idag, Haje, men glömde helt bort det med min halvsovande hund i bilen och for direkt hem. En annan gång! Jag har blivit så lat med att besöka bibliotek sen man började kunna låna en massa som strömmande ljudböcker. Fast kanske inte Freud… måste kolla!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *