fbpx

knaperi, knaperi knus

…vem knaprar på mitt lilla hus? har jag för mig att häxan sa i någon variant av sagan om Hans och Greta. (Är det en råtta eller en mus? och då svarade barnen något i stil med ”nej, det är bara vindens sus” där de stod och tuggade och åt upp häxans hus allt vad de hann).

Här knaprar det också ibland. Men det är inte en råtta eller en mus, utan en katt. Den som har följt mina skriverier under åren, kanske minns att vi har två kastrerade hankatter, frassar som vi säger i Österbotten. De är bröder från samma kull, den ena är långhårig och heter Fluffis, den andra korthårig och heter Markoolio.

Vi bor på landet, och våra frassar får gå ut och in som de vill, oavsett om det är riktigt tillåtet eller inte. När man har jordbruk och odlar säd, behöver man katterna som rått- och musjägare, och det skulle kännas fullständigt absurt att ha dem i koppel och krypa runt med dem i rian och fånga gnagare.

När frassarna är ute, och vill in, har de utvecklat varsitt sätt att påkalla husbondefolkets uppmärksamhet. Om man hör ett sånt där högljutt knaperi knus på dörren, då vet man att det är Fluffis som vill in. Jag vet inte riktigt hur han gör, men det låter som att han skulle försöka bända in klorna i dörrspringan på ett kofotsaktigt sätt i ett fåfängt hopp om att kunna öppna dörren själv. Man ser liksom inte när han gör det, eftersom man själv är inomhus.

Markoolio gör inte så. Han krafsar med tassen på dörren, eller på vardagsrumsfönstret. Om han krafsar på dörren, hör man alltså inte knaprande, utan krafsande, mera diskret. Krafsar han på fönstret, kan det både gnissla och slamra, i synnerhet om han tycker att det tar för länge innan nån reagerar. Oftast krafsar han bara med ena tassen, men ibland tar han till storsläggan och krafsar med båda tassarna. Då påminner han om en dirigent, där man ser honom genom fönstret.

Jag brukar vara rätt bra på att kommunicera med, och förstå djur, i synnerhet katter. Men Markoolios krafsande är gåtfullt. Ibland går han runt i huset och krafsar på väggar, skåp… olika ställen. Undrar om han söker en lönndörr? Hittills har han i alla fall inte upptäckt någon 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *