fbpx

mandel

Jag tänkte på mandlar igår, då jag drack glögg och hällde mandlar och russin i muggen. Man tycks ha olika åsikter om huruvida det ska vara mandlar och russin i glöggen, och om så, hur mandeln ska vara beskaffad. Jag vill ha mina glöggmandlar skalade och hela. Endel tycker tydligen att det är bra med hackad eller flagad mandel i glöggen. Det är skräpigare, tycker jag. Och så gillar jag att tugga de hela mandlarna, så man känner att det är mandel.

Mandel i gröten har man också ibland. I risgrynsgröten, alltså. Om man får mandeln i julgröten, kommer man att bli gift under följande år, kan det heta. Hur gör man då i sällskap där det inte finns giftasvuxna, ogifta grötätare? Jo, man har en annan tradition, den som får mandeln får ett litet paket. Det har våra barn lärt sig i dagis eller i skolan, vilket det nu var. Så vissa år har vi också haft en mandel i julgröten av den anledningen, och ett litet paket innehållande choklad som ”lottats ut”. Ett år fick ingen mandeln, fastän jag hade kunnat svära på att jag haft i en sån. Vi misstänkte så smått att barnens farfar fått mandeln och inte hängt med i att man skulle notera detta… Jag minns faktiskt inte hur vi gjorde med paketet sen.

Numera har vi ingen mandel i gröten. Men mandlar är nyttiga, såna skulle man gott kunna äta oftare. Ibland har jag hela mandlar på min portion med yoghurt och müsli också.

0 reaktioner på ”mandel”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *