fbpx

mera slukade ljudböcker

Jag har hunnit med rätt många ljudböcker sen jag la in min lista över vilka ljudböcker jag ”läst” sen jag började med Storytel (inlägget är inte sponsrat). Den listan omfattade 98 titlar. Här kommer fortsättningen, listad på samma (måhända ologiska) sätt, så att det s.a.s. är den nittionionde som kommer först och den jag håller på med just nu sist.

 1. En kvinna i blått av Elly Griffiths
 2. Det du inte vet av Anna Jansson
 3. Den tatuerade cirkeln av Susan Casserfelt
 4. Den som dödar av Samuel Karlsson
 5. Var inte rädd av Samuel Karlsson
 6. Hämnden är min av Samuel Karlsson
 7. Törst av Jo Nesbø
 8. Öga för öga, tand för tand av Mats Ahlstedt
 9. Syndafloder av Kristina Ohlsson
 10. Häxan av Camilla Läckberg
 11. Inland av Arne Dahl
 12. Sändebudet av Anders Gustafson och Johan Kant
 13. Rymd utan stjärnor av Jonas Moström
 14. Selfies av Jussi Adler-Olsen
 15. Av skuggor märkt av Marianne Cedervall
 16. Solsvärta av Marianne Cedervall
 17. Ett oemotståndligt förslag av Birgitta Bergin
 18. En oemotståndlig affär av Birgitta Bergin
 19. Ett oemotståndligt begär av Birgitta Bergin
 20. Som ett brev på posten av Birgitta Bergin
 21. Något du inte vet att jag vet av Birgitta Bergin
 22. Uppståndelsen av Dan Buthler och Dag Öhrlund
 23. Mord.net av Dan Buthler och Dag Öhrlund
 24. Förlåt min vrede av Dan Buthler och Dag Öhrlund
 25. Ares tecken av Dan Buthler och Dag Öhrlund
 26. Trollbunden av Margit Sandemo
 27. Häxjakten av Margit Sandemo
 28. Avgrunden av Margit Sandemo
 29. Längtan av Margit Sandemo
 30. Dödssynden av Margit Sandemo
 31. Spökslottet av Margit Sandemo
 32. Bödelns dotter av Margit Sandemo
 33. Den ensamme av Margit Sandemo
 34. Det onda arvet av Margit Sandemo
 35. Vinterstorm av Margit Sandemo
 36. Blodshämnd av Margit Sandemo
 37. Feber i blodet av Margit Sandemo
 38. Satans fotspår av Margit Sandemo
 39. Den siste riddaren av Margit Sandemo är alltså den jag håller på med just nu.

De böcker som utgör en serie har jag läst i ”rätt ordning”, förutom serier där det kommer till nån bok då och då eller om jag tidigare missat någon del (som boken av Anna Jansson, jag var inte säker på om jag läst den tidigare). En av de fina sakerna med Storytel är att det numera finns en funktion som föreslår följande bok i en serie, man behöver inte själv ta reda på i vilken ordning böckerna ska läsas. Visst kan man läsa böcker i fel ordning också, men det är trevligt att kunna följa bokpersonernas liv i kronologisk ordning.

De sista böckerna, alltså de av Margit Sandemo, är delar i den 47 böcker långa serien ”Sagan om Isfolket”. De har kommit ut under 1980-talet, och jag var intresserad av dem redan då, men lite skrämd av vissa titlar, så jag avstod. Att t.ex. läsa något som heter ”Satans fotspår”, hujedamej… Men, om jag får avslöja lite, så var det ju inte Satan som var uppe på jorden och klampade omkring, det var en man med skadad fot som hade kommit på kant med mänskligheten. I böckerna blandas historiska händelser med påhittade personer. Isfolkets släkt beskrivs, generation för generation. Det är fascinerande att läsa om livsvillkoren under 1500- och 1600-talet (jag kommer väl snart till 1700-talet, antar jag), om häxprocesser och om kvinnornas roll i samhället. Även om Isfolket är starkt romantiserat, känns det som att böckerna har mycket att ge, både om kvinnornas levnadsvillkor då och om människors tankar och känslor än i dag. Böckerna kategoriseras som ”fantasy”, vilket jag är skeptisk till. När jag tänker ”fantasy” tänker jag Harry Potter, Sagan om ringen osv. De här böckerna är inte alls så fantasifulla. Bokpersonerna är människor, inget annat. Det mesta som förefaller magiskt har logiska förklaringar. I någon enstaka av böckerna förekommer händelser som är ”verklig trolldom”, det mesta är läkekonst, bildning och människokännedom, som kan verka ”trollaktigt” för en oförstående utomstående.

Det känns riktigt skönt att ha många böcker kvar att läsa innan jag behöver fundera på vad jag ska läsa härnäst 🙂 Däremellan läser jag lite i nån pappersbok också då och då, men det är så bekvämt att försjunka i en ljudbok som jag inte ens behöver hålla i…

silje_tengel_o_dag_527628d9e087c32bc7c34245
Bilden är knyckt från http://isfolket.blogg.se/category/fanart.html

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *