fbpx

min müsli

Via facebook har jag under sommaren fått kontakt med flera ”nya”, alltså för mig nya, bloggare. Hittills är det ju annars mest bloggar från bloggen.fi som jag har bekantat mig med. Jag blev inbjuden till en sluten grupp som heter Vaasan Alueen Bloggarit, där man kan be om att få bli medlem om man bloggar och bor i Vasatrakten. Medlemmarna är både finsk- och svenskspråkiga. Där har jag bl.a. sett att flera av mina gyminstruktörskollegor bloggar, främst om träning, kost o.dyl. Det finns också flera temabloggar om bl.a. mode och inredning, som inte direkt hör till mina favoritintressen, men som kan vara trevliga att titta på och läsa ibland ändå.

En av mina gymkollegor, Eve, skrev för en tid sen om att hon hade lagat egen müsli. Det hade jag också funderat på att göra, det är länge sen jag lagat hemgjord müsli senast. Sagt och gjort, igår gjorde jag ”en Eve” och lagade müsli av det jag råkade ha i skåpet.

müsliJag började med att hälla 3 msk rypsolja och 2 msk flytande honung på ett bakplåtspapper i en liten långpanna. Sen tillsatte jag hackade nötter, mandel och frön. Jag råkade ha en oöppnad påse frukt- och nötblandning, som jag sorterade ut frukterna ur först (eftersom de skulle kunna börja smaka brända om man rostar dem). Det var en blandning som heter Serenade, från Rainbow. Frukterna i den blandningen består av ”vanliga russin”, gula russin och tranbär. Så hade jag ca 3/4 dl kvar av en blandning av nötter och frön som man egentligen ”ska” sätta i sallader, men jag tänkte att den säkert går att använda till det här också. Den innehåller bl.a. cashewnötter och pumpakärnor. Jag tog också 1½ dl KuntoKaura-havregryn och blandade i. Och 1 tsk kakao, som jag tänkte skulle ge god smak. Jag rostade blandningen i ugnen, 175º i ca 15 minuter. Efter rostningen lät jag blandningen svalna och tillsatte de torkade frukterna och 1 tsk vaniljsocker.

Vad tyckte jag då? Egentligen hade jag tänkt äta gröt till frukost idag, men jag var förstås nyfiken på min müsli, så det blev en müslifrukost i stället. Med 200 g mjuk kvarg och 2 nektariner och ca 25 g av müslin (då räcker den till 16 portioner, vill man ha större portioner räcker den inte lika länge. Ganska lagom, skulle jag säga.). Jodå, den var helt ok. När jag lagat müsli tidigare har jag hoppat över det där rostandet, och tänkt att det var onödigt. Alltså inte använt någon olja och ingen honung, bara rört ihop gryn, nötter m.m. och tillsatt lite farinsocker. Men rostningen ger en trevlig, lite knaprigare konsistens. Och när man sötar müslin själv, har man bättre koll på sockermängden, om man är intresserad av den. Den här müslin är inte så söt. Det jag eventuellt kunde ha låtit bli, var den där kakaon. Åtminstone i kombination med kvarg. Fast visst kommer jag att äta upp den här satsen så småningom, och säkert också experimentera vidare!

0 reaktioner på ”min müsli”

  1. Jag har också gjort länge egen mysli. Det började från receptet som den tiden fanns på Nalle Fyrkornsflingpaketet, men sedan har jag modifierat vartefter. Där är det ingen olja eller honung (farinsocker och kokosflingor plockade jag bort) utan bara torra ingredienser (fyrkornsflingor, vetekli, havrekli, jordnötter, solrosfrön, valnötter eller vad man nu vill ha i). Tycker ändå att det ger en mognare smak att ha den i ugn 120 gr ca 1 timme. För sötman sätter jag russin och för ögat cornflakes (färggrannare). Äter den på naturell yoghurt tillsammans med bär eller frukt. Smaken är ju som baken, men jag gillar den.

    1. Brukade göra egen müsli tidigare, men nu har jag blivit så bekväm att jag köper färdig. Absolut borde jag testa att göra själv igen, då jag tycker om att äta det varje morgon.

  2. Nu har jag hunnit äta av müslin flera gånger, och jag är riktigt nöjd. Den är godare med naturell yoghurt. Den lite beska smaken, som jag kopplade ihop med kakaosmaksättningen, framträder mera om man äter müslin med kvarg.

    Det recept jag använde tidigare var ur Bonniers kokbok, som maken och jag fick i förlovningspresent av min ena morbror med familj. Om jag gör en sats till enligt principen ”man tager vad man haver” kommer jag att hålla fast vid matoljan och honungen, och så blir det russin, mandel, KuntoKaura-gryn och hm… vad hette det… nån sorts krossade bönor som jag har i skåpet. Kakaon hoppar jag över. Kanske jag tillsätter lite vaniljsocker igen för smakens skull.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *