fbpx

mina första Anelmaiset

I går laddade jag ner ett mönster till Anelmaiset från Ravelry. Det kostade ca 3,72 € (jag har dåligt sifferminne, så jag är inte helt säker) och finns att få både på finska, svenska och engelska. Anelmaiset är ett registrerat varumärke för sockor med många färger och mönster och eventuellt också blommor och blader och band, det är bara fantasin som sätter gränser. Mönstret är för garnet Sju bröder och stickor 3,5, men jag använder tunnare restgarner och stickor 2,5. Vi får se hur det blir! Jag satte till 8 maskor för att storleken ska bli ungefär 38 också med det tunnare garnet.

Det var uppehållsväder i går när jag skulle sätta igång, och jag plockade med mig diverse utrustning för att sitta utomhus och sticka på vår fristående terrass med havsutsikt. Det blev min första miss, för jag hade bara hunnit sätta mig till rätta och tänka ”ah” innan det började regna. Raskt fick jag plocka ihop allt och skynda mig upp på verandan.

IMG_1972.jpg
Mina utvalda färger. Lite FÖR färgsprakande, kanske, med så många självrandande garn, men det ska bli spännande att se hur det funkar också!

En stund hann jag sitta på verandan, innan det började ÖSREGNA, blås och åska, så att vatten stänkte in under verandataket. Regnsmattret och åskmullret gjorde också så att jag inte hörde ljudboken jag höll på att lyssna på. Suck. Det var bara att pallra sig inomhus. Men, jag är inte väderberoende, det gick utmärkt att sitta i fåtöljen och sticka medan regnet trummade mot taket.

Följande misstag som jag gjorde var att börja med ett sånt där randigt garn. Det borde väl ha varit enfärgat för att de små flätorna ska komma till sin rätt. Nå, jag har ju för många randiga nystan jämfört med originalmönstret, så det spelar väl ingen större roll var det spräckligt randiga hamnar.

IMG_1974.jpg
När man stickar av restgarn är det bra att börja på båda sockorna samtidigt, så att garnet räcker lika långt på båda mönstren. Jag bryr mig inte om att (läs: lyckas typ aldrig) börja på samma ställe i färgsättningen så att ränderna skulle bli lika, därför gör det inte heller något att jag stickar den ena sockan med början utanpå nystanet och den andra med början inifrån, om ni förstår hur jag menar. 

Nu blir det dags för diagrammet med flera färger. Jag skulle inte säga att det är svårt, men visst är det krångligare än vanliga sockor med en färg/ett självrandande garn. Man måste tänka och räkna mycket mera. Än så länge känner jag mig i alla fall riktigt inspirerad. Och jag följer mönstret tills vidare, trots att det innebär att mönsterränderna blir smalare då jag använder tunnare stickor. Om jag tycker att sockorna får för korta skaft, kan jag lägga till en mönsterrad eller flera när jag närmar mig hälen, tänkte jag.

IMG_1975.jpg
Jag ska försöka sätta ihop färgerna ungefär i den här ordningen. 

Om du vill följa med hur sockorna utvecklas, kan du ”stay tuned”! 🙂

2 reaktioner på ”mina första Anelmaiset”

  1. Nice….väntar med stor spänning på slutresultatet. Själv skulle jag inte våga ge mej hän ngt liknande…gillar nämnl. inte en massa räknas att hålla reda på när jag stickar…då tar tålamodet slut.

    1. Jag stickar också helst sånt som är riktigt enkelt, men det är så roligt att sticka de här nu och med spänning se rad för rad hur de börjar se ut! Inte så svårt heller, faktiskt. Än iaf 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *